Sveriges försvar

Här hittar du information om Sveriges försvar och hur du kan förbereda dig för en större kris.

Nato

Sedan mars 2024 är Sverige medlem i Nato. Nato är en försvarsallians med ett gemensamt säkerhetssamarbete och kollektivt försvar. Arbetet inom organisationen inriktar sig främst på att bevara fred och säkerhet i medlemsländerna.

Läs mer om Nato:

Detta är Nato - Regeringen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sverige i Nato (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Total­för­svar

Sveriges totalförsvar är den verksamhet som Sverige behöver om det blir krig inom landet eller i närområdet. Totalförsvaret består dels av militär verksamhet men även den civila verksamheten. I totalförsvaret ingår myndigheter, organisationer och företag.

Alla Sveriges invånare är en del av totalförsvaret. Det betyder inte att alla Sveriges invånare blir inkallade i militären vid händelse av krig. Men vi har alla en plikt att ställa upp som en del av det svenska samhället vid krig och kris.

Det går att läsa mer om totalförsvaret på dessa hemsidor:

Totalförsvaret - Försvarsmakten (forsvarsmakten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det svenska civila beredskapssystemet (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hembe­red­skap

Hemberedskap handlar om att du ska klara dig själv utan samhällets hjälp vid en större kris. Kommunerna har i uppgift att vid en kris hjälpa de mest utsatta, till exempel personer inom äldreomsorgen. Därför är det bra om du gör det du kan för att klara dig själv så länge som möjligt utan samhällets hjälp vid en kris.

Vill du veta mer om hemberedskap för att se vad du kan göra? Läs vidare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida:

Hemberedskap (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: