Skol­a för barn och utbildning för vuxna

Här hittar du information om skolgång i Sverige.

Skola för asylsökande barn

Barn som har sökt asyl och befinner sig i Sverige har rätt att gå i förskola och grundskola. De har även rätt att gå i gymnasieskola eller gymnasiesärskola om utbildningen påbörjas innan de har fyllt 18 år.

Skol­plikt

I Sverige har vi skolplikt. Det betyder att alla barn som är bosatta här måste gå i skolan från sex års ålder. Yngre barn kan gå i förskola, som är frivillig.

Asylsökande barn har också rätt att gå i förskola och i skolan, även om de inte måste. Du kan själv anmäla ditt barn till skolan genom att kontakta kommunen där du bor. Du kan även prata med din mottagningsenhet om du vill ha hjälp med att kontakta kommunen.

En skola

Skol­gång för barn och ungdomar

Öppen förskola

Öppen förskola är till för barn som inte är inskrivna i förskolan, till exempel barn under ett år, och det kostar inget att delta. Dit går barnet tillsammans med en förälder eller annan vuxen person. Där kan barnet leka med andra barn och föräldrar kan prata med varandra och få råd och stöd från personalen. Vissa öppna förskolor har språkträning för föräldrar.

Förskola

Förskolan är till för barn mellan ett och sex år. Där får barn leka, sjunga, röra på sig, måla, utforska naturen och öva på att samarbeta. Barn har rätt att gå i förskolan den tiden föräldrarna arbetar eller studerar, eller om det finns särskilda skäl.

Från och med tre års ålder har alla barn rätt att gå i förskola några timmar om dagen, även om föräldrarna inte arbetar eller studerar.

Grund­skola

Det första skolåret kallas förskoleklass och innehåller mycket lek och skapande för att förbereda barnet inför den kommande skolan.

Därefter följer den nioåriga grundskolan, som delas upp i låg-, mellan- och högstadium. Eleverna i grundskolan studerar svenska eller svenska som andraspråk, matematik, engelska, praktisk-estetiska ämnen, teknik, samhällsorienterande ämnen, naturorienterande ämnen, modersmål och moderna språk.

Från och med årskurs sex får eleverna betyg i slutet av varje termin.

Fritidshem

Barn i åldern 6 – 13 år kan gå på fritidshem före och efter skolan och på loven om föräldrarna arbetar eller studerar eller om det finns särskilda skäl. Det är till för att barnet ska ha en meningsfull fritid när de inte är i skolan och föräldrarna inte är hemma.

Gymna­sium

Gymnasiet är en frivillig utbildning på tre år där eleverna får välja inriktning för att förbereda sig för ett arbetsliv eller studier på universitet eller högskola. För att kunna studera på ett gymnasium ska du ha avslutat studierna i grundskolan och ha fått godkänt betyg i ett visst antal ämnen.

Om du är asylsökande har du rätt att läsa färdigt en gymnasieutbildning om du började dina gymnasiestudier i Sverige innan du fyllde 18 år. Det gäller också om du flyttar till en annan kommun.

Kostnad för att gå i skola

Öppen förskola, förskoleklass, grundskola och gymnasieskola kostar inget. I förskolan har barnet rätt till tre timmar per dag från höstterminen det år barnet fyller tre år. För övrig tid betalar föräldrarna en avgift som beror på vilken inkomst de har. Avgiften för fritidshem beror också på föräldrarnas inkomst.

Utbild­ning för vuxna

Som vuxen asylsökande kan du kan ta del av olika aktiviteter som kallas tidiga insatser (TIA) där du bland annat kan lära dig svenska.

Läs mer om olika aktiviteter på informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: