Gymnasielagen
Gymnasielagen är en tillfällig lag som gradvis upphör att gälla enligt en tidsplan fastställd av Sveriges riksdag. Fram till och med 19 januari 2025 kan den som har haft uppehållstillstånd enligt gymnasielagen och kan försörja sig själv ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Sedan 20 december 2023 är det inte längre möjligt att få uppehållstillstånd på grund av studier på gymnasial nivå. Den 20 juli 2024 upphörde också bestämmelserna om förlängt uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda gymnasiestudier. Efter det datumet kan Migrationsverket inte bevilja förlängt uppehållstillstånd för att söka arbete, även om ansökan lämnades in före den 20 juli.
Möjligheten att ansöka om permanent uppehållstillstånd finns kvar till och med 19 januari 2025. Migrationsverket kommer att kunna bevilja ansökningar om permanent uppehållstillstånd även efter det datumet, förutsatt att alla villkor är uppfyllda och ansökan lämnas in senast 19 januari 2025.
Det är viktigt att du ansöker om permanent uppehållstillstånd innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla, men tidigast två månader innan.
Läs vad som krävs för att få permanent uppehållstillstånd och hur du ansöker
Efter beslutet
Migrationsverket skickar ofta beslutet med så kallad förenklad delgivning. Ibland får du ett brev med en kallelse till ett möte där en handläggare förklarar beslutet för dig.
Förenklad delgivning innebär att Migrationsverket skickar beslutet i ett vanligt brev till den adress du har berättat att du bor på. Dagen efter skickar vi ett nytt brev till samma adress med information om att vi har skickat ett beslut. Det gör vi för att minska risken för fel. På detta sätt anser Migrationsverket att du fått del av beslutet (blivit delgiven) två veckor efter att vi skickade det till dig. Därefter har du tre veckor på dig att överklaga beslutet.
Om adressen du har gett oss inte går att använda och du är folkbokförd i Sverige, kan beslutet och kontrollbrevet skickas till den adress du är folkbokförd på.
Tänk också på att kontrollera din post regelbundet.
Om du får uppehållstillstånd
Om du får ett uppehållstillstånd kommer du att få ett uppehållstillståndskort som bevis på att du har tillstånd att vara i Sverige. Även om du har haft ett uppehållstillståndskort tidigare måste du komma till Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck igen för att du ska kunna få ett nytt uppehållstillståndskort.
Om du får avslag
Om du får avslag på din ansökan om uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda studier på gymnasial nivå eller om permanent uppehållstillstånd, och inte heller uppfyller kraven för uppehållstillstånd på någon annan grund, måste du lämna landet.
Om du sedan tidigare har ett beslut om utvisning gäller normalt det tidigare beslutet om utvisning om du får avslag på din ansökan om förlängning, vilket i regel betyder att du ska lämna Sverige direkt. En handläggare kommer att förklara för dig vad som gäller i ditt fall.