Normer och värderingar
Det här avsnittet kommer att handla om svenska normer och värderingar och om vad som är typiskt svenskt.
Typiskt svenskt?
I alla delar av världen finns kulturella värderingar som för många skapar en känsla av samhörighet, men som inte gör det för alla. Därför är det svårt att säga vad som är typiskt svenskt. I detta avsnitt får du exempel på vad som är svenskt för många. Det finns så klart många fler exempel och olika personer kan ha olika uppfattning om vad som definierar Sverige.
I Sverige finns det en relativt stark tilltro till staten och dess myndigheter. Människor litar i hög utsträckning på myndighetsbeslut, rättsväsendet och på tjänstepersoner och korruptionen är låg.
Att hålla tider är också viktigt för många i Sverige, även när vi ska ses med familjen eller nära vänner.
Allemansrätten
Många svenskar bryr sig mycket om naturen. Allemansrätten gör det möjligt att till exempel vandra, cykla, plocka bär och tälta nästan överallt ute i naturen, men även att vi inte får skada skog och mark, störa djur eller skräpa ner. Du kan läsa mer om allemansrätten här:
Allt om allemansrätten (naturvardsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Normer
Vissa saker som är typiskt svenska är också exempel på kulturella normer. Normer är idéer och oskrivna regler om hur människor förväntas vara, leva och se ut. Normer behövs i alla samhällen. De hjälper oss till exempel att veta hur vi beter oss på bussen, hur vi står i kö, hur nära vi står när vi pratar med en okänd person eller hur vi ska hälsa på varandra.
Normer och diskriminering
Samtidigt som normer behövs kan de även begränsa människor och skapa diskriminering. Det finns till exempel normer för hur kvinnor och män ska klä sig, vad de ska arbeta med, vem som får använda smink och vilka som får gråta när de är ledsna. Det finns även normer om hur en familj ska se ut och hur man ska leva för att inte skämma ut sin familj eller sig själv.
Den som bryter mot de här normerna kan uppleva att man blir ifrågasatt och sämre behandlad av andra. Om vi vet om vilka normer som finns går de att påverka och förändra, även om det i vissa fall kan ta lång tid. Till exempel tog det ända till 1921 innan kvinnor fick rösträtt i Sverige, eftersom det länge fanns föreställningar och normer om att kvinnor inte passade för att delta i samhällsdiskussioner.
Jämställdhet
Jämställdhet handlar om att uppnå jämlikhet mellan könen och att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Det är något som alla behöver arbeta för, både privat, på jobbet och i samhället.
Sveriges riksdag har beslutat om övergripande mål med jämställdhetspolitiken i Sverige. De syftar till att kvinnor och män ska ha samma makt och möjlighet att påverka samhället och forma sina egna liv.
Målen handlar om
- att kvinnor och män har samma rätt att vara aktiva medborgare, att rösta i valen och delta i föreningslivet
- att kvinnor och män har samma rätt till ekonomisk självständighet hela livet. Det är en av anledningarna till att både män och kvinnor arbetar i Sverige i stor utsträckning.
- samma rätt till utbildning oavsett kön. Både flickor och pojkar har rätt att gå i skolan. Både män och kvinnor som har beviljats uppehållstillstånd kan läsa SFI (Svenska för invandrare). Män och kvinnor kan utbilda sig inom vilka områden de vill.
- att arbetet i hemmet ska fördelas jämt mellan män och kvinnor. Det är viktigt för att familjelivet ska fungera eftersom båda föräldrarna oftast arbetar.
- att alla ska ha samma förutsättningar att må bra med samma rätt till vård och omsorg.
- att mäns våld mot kvinnor och barn ska upphöra och att alla människor, inklusive barn, har samma rätt att bestämma över sina egna kroppar.
Jämställdhet i praktiken
Även om Sverige har kommit långt när det gäller jämställdhet mellan könen finns det många exempel på att samhället inte är jämställt.
Kvinnor tar ofta ett större ansvar för arbetet i hemmet. Mammor är vanligtvis föräldralediga längre tid än pappor, trots att föräldrarna har rätt att vara hemma med barnet lika lång tid. Kvinnor tjänar ofta mindre än män och det är betydligt fler kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp.
Här kan du få mer information om jämställdhet:
Mål för jämställdhet - Regeringen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Jämställdhet | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Filmtips – Jämställdhet
"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.
Relationer och äktenskap
I en del samhällen har familjen mycket att säga till om när det gäller vilken partner någon ska ha och på vissa platser i världen är det förbjudet att leva i en samkönad relation. I Sverige får man bestämma själv vem man vill ha en relation med, men det finns vissa lagar gällande relationer och äktenskap som är viktiga att känna till. Här kan det finnas stora skillnader mellan Sverige och andra länder gällande vad som är tillåtet och inte.
Filmtips – Rätten att själv välja partner
"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.
Filmtips – Sexuell hälsa och rättigheter
"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.