Mer om Sverige
Mer information
På www.informationsverige.s Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.e hittar du information om det svenska samhället. Här kan du till exempel läsa om hur bostadsmarknaden, arbetsmarknaden och sjukvården fungerar i Sverige. Det finns även information om barns rättigheter och om hur den svenska skolan fungerar. Du kan ta del i gratis samhällsorientering och hitta övningar och filmer för att träna svenska.
Geografi
Sverige är till ytan det femte största landet i Europa och gränsar till Norge, Finland och Danmark. Det bor i dag ungefär 10,5 miljoner människor i Sverige. Drygt 4 miljoner personer bor i och omkring de tre största städerna i landet: Stockholm, Göteborg och Malmö. Stockholm är Sveriges huvudstad med cirka 2,5 miljoner invånare. Ungefär 27 procent av den svenska befolkningen är född utomlands, vilket motsvarar drygt 2,8 miljoner människor.
Största delen av Sveriges yta täcks av skog, framförallt barrskog. Ungefär en fjärdedel av landet består av fjäll, berg och myrar. Utanför kusterna finns skärgårdar med tiotusentals öar. De största heter Gotland och Öland. Det finns drygt 100 000 sjöar i Sverige. De tre största heter Vänern, Vättern och Mälaren.
Dricksvattnet i Sverige kommer bland annat från renat ytvatten från våra sjöar. Det kallvatten som finns i kranarna är säkert att dricka och laga mat med.
Här kan du läsa mer om Sveriges geografi och befolkning:
Alkohol, droger och tobak
Lagar och åldersgränser vad gäller alkohol, droger och tobak skiljer sig åt mellan olika länder. Det här avsnittet handlar om vad som är tillåtet och inte i Sverige.
Alkohol
Alkohol är beroendeframkallande och kan leda till sjukdom, dödsfall, våld och olyckor.
För att kunna köpa alkohol i barer och restauranger måste du ha fyllt 18 år. 18-årsgränsen gäller även för inköp av cider och öl med lägre alkoholhalt i matbutiker. För att köpa alkoholhaltiga drycker på Systembolaget måste du ha fyllt 20 år. Systembolaget ägs av svenska staten och har begränsat antal butiker och begränsade öppettider.
Att sälja eller köpa ut alkohol till någon som är under 20 år förbjudet och kan straffas med böter eller fängelse.
Tobak
Sverige har en restriktiv tobakspolitik och sedan slutet av 1970-talet har andelen personer som röker minskat stadigt. Däremot har det blivit vanligare att snusa.
I Sverige är det förbjudet att sälja produkter med tobak eller nikotin till personer som är under 18 år.
På många platser är det förbjudet att röka, till exempel på skolgårdar, arbetsplatser, utanför sjukhus och på restauranger samt i kollektivtrafiken.
När du köper alkohol eller tobak kan du behöva legitimera dig för visa att du är tillräckligt gammal.
Droger
I Sverige är det olagligt att inneha, använda, köpa och sälja narkotika. Exempel på narkotika är cannabis, ecstasy, amfetamin, kokain, heroin och kat. Vissa starka läkemedel, till exempel tramadol och bensodizepiner, är också narkotikaklassade och får bara tas om de skrivits ut på recept av läkare. Brott med droger kan ge böter eller fängelse.
Det finns hjälp att få om du vill ändra dina alkoholvanor, sluta röka eller komma ur ett drogmissbruk. Här kan du läsa mer:
Så kan du ändra dina alkoholvanor - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alkoholhjälpen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hjälp att sluta röka - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sluta-röka-linjen för dig som vill sluta med tobak Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Beroende av droger - 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.cannabishjalpen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Frivilligorganisationer
Det finns i samhället organisationer som till stor del består av volontärer. Dessa organisationer har olika områden som de verkar inom. Du kan söka dig till en frivilligorganisation om du känner att du behöver stöd, hjälp, råd eller att du söker en gemenskap. Du kan även engagera dig och arbeta som volontär inom organisationen. Volontärarbete innebär att arbetet utförs av egen fri vilja och utan betalning för arbetet. Detta är en typ av arbete som du får utföra utan AT-UND.
Några exempel på frivilligorganisationer i Sverige är:
- Röda korset
- Svenska kyrkan
- Bris
- Kvinnofridslinjen
- RFSL
- Idrottsklubbar
- Kulturföreningar