Så här styrs Sverige

Här hittar du information om hur Sverige styrs.

En demokratisk monarki

Sverige är en demokrati men också en monarki med en kung eller drottning som statschef. Den nuvarande kungen heter Carl XVI Gustaf och 2023 firade han 50-årsjubileum på tronen. Kungen eller drottningen har ingen politiskt makt utan fungerar mest som en symbol för landet.

Riks­dagen och rege­ringen

Riks­dagen

Riksdagen fattar beslut om svenska lagar och Sveriges statliga budget. Den statliga budgeten finansierar bland annat myndigheter, barnbidrag och universitet.

Riksdagen i Sverige ska bestå av 349 ledamöter. Svenska medborgare röstar på det parti som stämmer bäst in med deras värderingar och åsikter om hur Sverige ska styras.

Utifrån valresultatet fördelas platserna i riksdagen till de olika partierna som valts in. Om ett parti fått 15 procent av rösterna får det partiet 15 procent av platserna i riksdagen. Partiet fyller sedan platserna med personer som blivit nominerade av partiet till att vara med i riksdagen. Dessa personer kallas riksdagsledamöter.

Läs mer på Riksdagens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rege­ringen

Regeringen styr Sverige på nationell nivå. Regeringens uppgift är bland annat att föreslå nya lagar eller lagändringar till riksdagen och att se till att riksdagens beslut genomförs.

Personen som leder regeringen är Sveriges statsminister. Regeringen består förutom statsministern av statsråd. Statsråden har oftast en titel utifrån vilket område som de ansvarar för, som utrikesminister och migrationsminister.

Region och kommun

För att regionen och kommunen ska kunna bedriva de funktioner som de har ansvar över behöver de pengar.

Regioner och kommuner finansieras till stor del av skatter som betalas in av invånarna. Det betyder att alla som har en inkomst inom regionen eller kommunen betalar en del av sin lön som en skatt.

Regionen

Sveriges regioners främsta uppgift är att bedriva sjukvård och tandvård i Sverige. Men regionerna har även andra ansvarsområden, som att se till att det finns kollektivtrafik i regionen.

Regionfullmäktige beslutar över hur regionen ska styras. De som sitter i regionfullmäktige är politiker som blivit valda av de som är behöriga att rösta inom regionvalet. Detta val sker på samma dag som riksdagsvalet och kommunvalet.

Kommunen

Kommunerna i Sverige har ansvar för den lokala servicen där du bor. Skola, äldreomsorg, socialtjänst, sophantering och vatten är sådant som styrs på kommunal nivå.

Kommunfullmäktige beslutar om hur kommunen ska styras. I kommunfullmäktige sitter politiker som valts av invånare i kommunen via de allmänna valen som sker samma dag som valet till riksdagen och regionen.

Euro­pe­iska unionen

Sverige är medlem i Europeiska Unionen, som förkortas EU. Unionen består av 27 europeiska länder som samarbetar i flera frågor, till exempel handel och miljö.

EU består av sju institutioner med olika arbetsuppgifter. De tre viktigaste är Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen.

Europaparlamentet består av valda ledamöter från alla medlemsländer. Antalet ledamöter från varje land är olika utifrån befolkningsmängd i länderna. Medborgare röstar fram sina ledamöter via allmänna val var femte år. Parlamentet beslutar om EU:s budget och fattar beslut om nya lagar tillsammans med ministerrådet.

Vill du fördjupa sig i Europeiska Unionens koppling till Sverige kan du läsa mer på riksdagens hemsida: Så fungerar EU | Sveriges riksdag (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer

Vill du läsa mer om Sveriges val, demokrati eller demokratiska historia kan du göra det på Att påverka i Sverige | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: