Diskriminering
Här hittar du information om diskriminering och vad du kan göra om du eller någon i din närhet blir utsatt för det.
Diskriminering
Det finns vissa grupper i samhället som är mer utsatta än andra och därför finns det särskilda lagar som ger dem extra skydd mot diskriminering. Exempel på sådana grupper är kvinnor, personer med funktionsnedsättning och HBTQI-personer.
Diskrimineringslagen
Diskrimineringslagen skyddar dig bland annat från att bli dåligt behandlad på grund av ditt kön, din etniska tillhörighet, din religion, funktionsnedsättning eller sexuella läggning.
Om du ändå skulle bli diskriminerad i kontakt med till exempel sjukvården, en myndighet eller ett företag kan du anmäla det till Diskrimineringsombudsmannen. Det är en statlig myndighet som arbetar för allas lika rättigheter och möjligheter.
Det finns också olika antidiskrimineringsbyråer i Sverige som kan ge hjälp och stöd till personer som utsatts för diskriminering. Här kan du hitta kontaktuppgifter dit:
Om du i stället utsätts för någon form av kränkning från en privatperson på grund av att du tillhör en viss grupp så kan det vara ett brott som bör polisanmälas.
Rasism
Rasism är en form av diskriminering. Rasism kan komma både från samhället i stort och vara något som enskilda personer utsätter andra för. Rasism utgår ifrån att människor kan delas in i olika grupper och att vissa grupper eller människor är mer värda än andra.
Rasism är när en person eller grupp av människor blir behandlade dåligt på grund av till exempel hudfärg, etniskt ursprung eller religion. Det kan handla om afrofobi som riktar sig till personer med afrikanskt ursprung, islamofobi som riktar sig mot muslimer och antisemitism som handlar om fördomar och hat mot judar.
HBTQI
En grupp som ofta är mycket utsatt i många delar av världen och i vissa sammanhang även i Sverige är gruppen HBTQI-personer. HBTQI är ett samlingsnamn för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och intersexpersoner.
- Är du homosexuell känner du sexuell attraktion eller kärlek till en person av samma kön.
- Är du bisexuell kan du känna sexuell attraktion eller kärlek till båda könen.
- Är du trans kan det vara så att du inte känner dig som det kön du registrerades med när du föddes. Du kan också vara trans om sättet du klär dig, pratar eller rör dig bryter mot normer om kön och är en viktig del av din identitet.
- Ordet queer kan användas på olika sätt. Det kan till exempel användas för att beskriva att du bryter mot normer om kön, sexualitet och relationer. Det kan också innebära att du inte kan eller vill definiera din sexuella läggning.
- En intersexperson är en person som från födseln har en kropp som inte stämmer överens med bilden av hur en kvinnlig eller manlig kropp ska vara. För vissa personer syns det på de yttre könsorganen och för andra syns det inuti kroppen.
I Sverige har alla samma rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning eller identitetsuppfattning.
Sexuell läggning, könsidentitet och/eller könsuttryck kan i vissa fall vara en grund för asyl. Det är därför viktigt att du berättar om det i asylutredningen om det är aktuellt för dig. Här kan du läsa mer:
För dig som är hbtq-person och söker asyl - Migrationsverket
RFSL är en ideell organisation som ger råd och stöd i frågor som rör HBTQI. Organisationen har till exempel en grupp som heter Newcomers som riktar sig till asylsökande.
Hem - RFSL : RFSL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så här har HBTQI-personers rättigheter utvecklats i Sverige
1944
Homosexualitet blev lagligt i Sverige
1972
Sverige blev det första landet i världen som tillät transpersoner att ändra juridiskt kön
1987
Diskriminering på grund av sexuell läggning blev förbjudet
2003
Samkönade par fick rätt att ansöka om adoption
2005
Samkönade kvinnliga par fick tillgång till assisterad befruktning
2009
Vigsel mellan två personer av samma kön blev lagligt