Sverige – en demokrati

Här hittar du information om dina demokratiska rättigheter i Sverige och om Sveriges grundlagar.

Sveriges demo­krati

Sverige är en demokrati där den offentliga makten utgår från folket. I Sverige så väljer vi politiker som styr i fyra allmänna val: val till riksdagen, till regionfullmäktige, till kommunfullmäktige och till Europaparlamentet. Valen inom riksdag, region och kommun sker vart fjärde år och valet till Europaparlamentet sker vart femte år. I nästa avsnitt, Så här styrs Sverige, hittar du information om riksdagen, regionen, kommunen och Europaparlamentet.

Att rösta i valen

Det finns olika krav för att få rösta i de olika valen:

  • I alla valen måste du vara 18 år för att få rösta.
  • I riksdagsvalet behöver du vara svensk medborgare och ha varit folkbokförd i Sverige någon gång i ditt liv.
  • Om du inte är svensk medborgare får du rösta i valet till regionfullmäktige och kommunfullmäktige när du varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.
  • För att rösta i valet till Europaparlamentet behöver du vara medborgare i ett EU-land och folkbokförd i Sverige.

Valdeltagandet är viktigt för att Sveriges demokrati ska fungera. Därför är det viktigt att alla som får rösta gör det. Varje röst räknas och gör att vi kan påverka hur Sverige styrs.

Åsikts­frihet och ansvaret som följer med den

Även om du inte får rösta i valen kan du påverka genom att engagera dig i politiska frågor. I Sverige har vi åsiktsfrihet vilket betyder att alla har rätt att fritt ge uttryck för sina åsikter utan statens ingripande. Men denna frihet medför ett ansvar. Du får ha åsikter men om du utrycker dem eller handlar efter dem på ett sådant sätt som är kränkande eller skadande för andra kan det vara ett brott.

Film­tips – Demokrati i Sverige

Se filmen Demokrati i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.

Svenska lagar

Grund­la­garna

Sverige har fyra grundlagar som finns för att skydda den svenska demokratin. Grundlagarna är svårare att ändra än andra svenska lagar. Det krävs två olika röstningar av riksdagen, som röstar för en ändring av grundlagen. De två olika röstningarna måste ha ett riksdagsval mellan för att svenska folket även ska få chansen att säga sitt.

De fyra grundlagarna är:

  • Regeringsformen som bestämmer hur Sverige ska styras. Att all offentlig makt utgår från svenska folket. Folkstyrelsen (att svenska folket får rösta) bygger på rätten till fria åsikter och allmän och lika rösträtt.
  • Successionsordningen reglerar den svenska tronföljden och därigenom vem som ska vara statschef.
  • Tryckfrihetsförordningen beskriver rätten till att skriva och sprida böcker, tidningar och andra tryckta skrifter utan att de ska censureras och mötas av andra hinder att publiceras.
  • Yttrandefrihetsgrundlagen innehåller också rätten att sprida information utan censur precis som tryckfrihetsförordningen, men istället för tryckt skrift riktar den in sig på talade ord som till exempel kan spridas via TV, film, radio och teknisk upptagning.

Läs mer om Sveriges grundlagar på riksdagens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Infor­ma­tions­sprid­ning och käll­kritik

I samhället sprids information på olika sätt, till exempel mellan vänner och kollegor, genom TV och radio och på sociala medier. Det är viktigt att kunna granska och bedöma information. Att vara källkritisk innebär att du ska kunna värdera information om den är tillförlitlig. Frågor du kan ställa dig är:

  • Vem ligger bakom informationen?
  • Varför finns informationen?
  • Är den fortfarande relevant?
  • Går informationen att hitta via andra källor?
  • Var tog du del av informationen?

Här hittar du mer information om källkritik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Film­tips – Informationsspridning och källkritik

Se filmen Informationsspridning och källkritik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.

Reli­gi­ons­frihet

I Sverige har vi sedan en lång tid tillbaka rätten till religionsfrihet. Denna frihet är skyddad av våra grundlagar och det betyder att du har rätten att tillhöra den religion som du tror på och att praktisera den på det sätt som du vill. Du har även rätten att inte tro på någon religion alls. Alla har rätt att byta religion när de vill och du behöver inte tillhöra samma religion som din familj. Diskriminering på grund av en persons val av religion eller val att inte ha en religion får inte förekomma i Sverige.

Sverige räknas som ett sekulariserat land och vår stat är helt frikopplad från religionen. Vi har tidigare varit ett kristet land och vi har fortfarande många högtider som är förknippade med den kristna tron, som jul och påsk.

Föreningsfrihet

Föreningsfriheten i Sverige innebär att du har rätt att vara med i föreningar och att engagera dig i frågor som är viktiga för dig. Ditt engagemang i en förening ska inte leda till negativa konsekvenser för dig.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: