Du vill ansöka
Du vill ansöka om tillstånd att vara i Sverige, eller få mer information om hur det går till.
I vår artikelserie Migrationsverket svarar fördjupar vi oss i olika delar inom Migrationsverkets verksamhet. I den senaste artikeln berättar vi om vilken roll vi spelar i arbetet med att förebygga och motverka missbruk och brottslighet.
Är du medborgare i ett land utanför EU och har blivit antagen till högre utbildning i Sverige? Då finns det några saker som du behöver tänka på för att din ansökningsprocess ska gå så smidigt som möjligt.
Här finns information för dig som är arbetsgivare och ska anställa personer som behöver tillstånd för att arbeta i Sverige.
Här finns information om statlig ersättning, bosättning och mottagande av personer som kommer som nya till Sverige.
Här har vi samlat information som är riktad till myndigheter, regioner, organisationer och företag som har regelbundna kontakter med Migrationsverket.
2025-04-29
Cirka 2 200 ansökningar för bärplockare
Inför kommande säsong har Migrationsverket hittills fått in cirka 2 200 ansökningar för bärplockare via säsongsdirektivet. Handläggningen av dessa ärenden pågår fortfarande och inga beslut är fattade ännu.
2025-04-25
Färre skyddssökande från Ukraina och sänkt prognos för avgjorda ärenden om medborgarskap
Idag publicerar Migrationsverket en ny prognos med beräkningar för utvecklingen inom migrationsområdet till och med år 2028. Jämfört med tidigare bedömning sänks prognosen för antal fattade beslut i ärenden om medborgarskap. Orsaken är bland annat de säkerhetshöjande åtgärder som myndigheten nyligen infört, samt ett arbete för att avgöra de äldsta ärendena.
2025-04-15
Plan för fler förvarsplatser är uppdaterad
I dag överlämnar Migrationsverket en uppdaterad plan om utökad förvarskapacitet till regeringen. Utöver att svara mot uppdraget i regleringsbrevet, är syftet med planen att ge ett mer heltäckande underlag inför kommande prioriteringar.
Läs om det svenska samhället och vilka rättigheter och skyldigheter du som bor i Sverige har. Information till både dig som är vuxen och dig som är barn.
Förklaringar och fördjupad information till ord och begrepp som förekommer inom migrationsprocessen.