Uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet
EU har beslutat att personer som har flytt från Ukraina kan få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Ansökan om uppehållstillstånd
Du som har flytt från kriget i Ukraina, eller redan befann dig i Sverige när kriget bröt ut, kan ha rätt till uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv. Ansökan lämnas in i Sverige.
Oavsett om du har ansökt om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller om du har ansökt om asyl (skyddsstatus), kommer ditt ärende att prövas enligt massflyktsdirektivet om du omfattas av det.
För att omfattas av massflyktsdirektivet ska du ha flytt från Ukraina den 24 februari 2022 eller senare och
- vara ukrainsk medborgare eller
- ha status eller uppehållstillstånd som skyddsbehövande i Ukraina eller
- vara medföljande familjemedlem till någon av de två ovanstående.
Du kan även ha rätt till skydd enligt massflyktsdirektivet om du befann dig lagligt i Sverige före den 22 december 2023 och tillhör någon av grupperna i listan ovan.
Om du inte uppfyller de här kraven men ändå behöver skydd i Sverige kan du istället ansöka om asyl.
Om du har ansökt om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har du
- rätt till boende, dagersättning och särskilt bidrag
- rätt till subventionerade sjukvårds- och läkemedelskostnader
Läs mer om vem som omfattas av massflyktsdirektivet och hur du gör för att ansöka
Uppehållstillstånd på annan grund
Om du vill ansöka om uppehållstillstånd på annan grund än för att få asyl eller tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet är huvudregeln att ansökan ska göras från hemlandet. Tillståndet ska då vara beviljat innan du reser till Sverige. Det gäller till exempel om du vill ha uppehållstillstånd för arbete, studier eller för att återförenas med din familj.
Uppehållstillstånd
Uppehållstillståndet (enligt massflyktsdirektivet) gäller till den 4 mars 2026. Tillståndet innebär att du har rätt att bo och arbeta i Sverige och att du omfattas av lagen om mottagande av asylsökande (LMA).
Läs mer om vad som händer efter beslut om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet
Frågor och svar om massflyktsdirektivet för dig från Ukraina
Om du har ytterligare frågor och inte hittar svaren på Migrationsverkets hemsida kan du vända dig till din mottagningsenhet.
Beslut – förenklad delgivning
Du får alltid beslutet skriftligt. Förenklad delgivning innebär att Migrationsverket skickar beslutet i ett vanligt brev till den adress där du har berättat att du bor. Dagen efter skickar vi ett nytt brev till samma adress med information om att vi har skickat ett beslut. Det gör vi för att minska risken för fel. På detta sätt anser Migrationsverket att du har fått del av beslutet (blivit delgiven) två veckor efter att vi skickade det till dig.
Överklaga
Är du inte nöjd med det beslut du har fått kan du överklaga beslutet. En överklagan ska lämnas in skriftligen och du behöver inte någon särskild blankett. Om du vill kan du skriva överklagan på ditt modersmål. När det har gått två veckor från det att Migrationsverket skickade beslutet till dig har du tre veckor på dig att överklaga.
Uppehållstillståndskort
Om du beviljas uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort (UT-kort) som bevis för att du har rätt att vistas i Sverige. Kortet är inte en identitetshandling eller resehandling utan enbart ett bevis på ditt uppehållstillstånd.
När uppehållstillståndskortet är klart kommer det att skickas till dig med post, eller så blir du kontaktad och får information om var du kan hämta det. Om du har frågor om hur eller när du ska få kortet kan du kontakta din mottagningsenhet.
Du kan resa in och ut ur landet under tiden som ditt tillstånd är giltigt, men om du åker från Sverige måste du ha både ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna komma tillbaka.
Av uppehållstillståndskortet framgår även att du omfattas av lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Ta med ditt uppehållstillståndskort när du söker vård eller hämtar ut receptbelagd medicin på ett apotek. Kortet ger dig rätt till vård och medicin till ett lägre pris.
Om du tappar bort ditt uppehållstillståndskort behöver du först anmäla det till polisen. Sedan ska du boka tid för besök på Migrationsverket för att fotograferas och lämna fingeravtryck för ett nytt kort. Ta med en kopia av polisanmälan till besöket.