2025-01-29
Ansök om förlängt skydd mellan 29 januari och 4 mars
Nu öppnar e-tjänsten för att ansöka om förlängt skydd enligt massflyktsdirektivet.
Information om arbete, skola och sjukvård för dig som har ansökt om eller fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Informationen på den här sidan vänder sig främst till dig som ännu inte är folkbokförd i Sverige.
Du som är 16 år eller äldre har rätt att arbeta när du har fått beslut om uppehållstillstånd med skydd enligt massflyktsdirektivet. Du kan vända dig till Arbetsförmedlingen för att få hjälp att hitta ett arbete.
Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats.
Om du hittar ett arbete måste du registrera dig hos Skatteverket för att betala skatt. Du eller din arbetsgivare ska skicka en anmälan om preliminär A-skatt till Skatteverket. Om du har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan du börja arbeta även om Skatteverket inte har hunnit fatta beslut om preliminär A-skatt.
Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats.
Barn som har ansökt om eller fått ett uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att gå i förskolan och skolan.
Barn har rätt till förskola från och med ett års ålder. Förskolan är inte bara till för att passa barnen medan föräldrarna arbetar eller studerar. Barnet kan ha ett eget behov av att delta i förskolans verksamhet för att må bra och utvecklas, även om föräldrarna finns hemma.
Från och med höstterminen det år som barn fyller sex år har de rätt att gå i skolan. Skolan är gratis och alla barn går tio år i grundskolan.
Efter avslutad grundskola har ungdomar rätt till gymnasieutbildning, om de påbörjar utbildningen innan de fyller 18 år. På gymnasiet kan man förbereda sig för högre studier eller lära sig ett yrke.
Det är kommunen där ni bor som ska se till att ditt barn får en plats i skolan. Kontakta kommunen och berätta att du vill att dina barn ska gå i skolan. Kontakta Migrationsverket om du behöver hjälp med detta.
Läs mer om svensk skola och utbildning Länk till annan webbplats.
Hitta din kommuns webbplats Länk till annan webbplats.
Tips för dig som vill lära dig svenska på egen hand Länk till annan webbplats.
När du har ansökt om eller fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet har du som är vuxen rätt till akut sjukvård, akut tandvård och vård som inte kan vänta. Det är sjukvården som bestämmer vilken vård som inte kan vänta.
Du har också rätt till förlossningsvård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, mödrahälsovård samt vård enligt smittskyddslagen (en lag som ska förhindra att smittsamma sjukdomar sprids).
Om du visar upp ditt uppehållstillståndskort betalar du en lägre avgift när du besöker sjukvården eller hämtar ut vissa mediciner eller hjälpmedel på apoteket.
När du blir sjuk, skadar dig, mår psykiskt dåligt, eller behöver stöd eller vård på grund av en funktionsnedsättning, ska du i första hand vända dig till en vårdcentral. Vårdcentralen är en lokal, offentligt finansierad vårdinrättning. Där kan du bland annat träffa en sjuksköterska, allmänläkare eller kurator. Om de bedömer att du behöver mer specialiserad vård eller hjälpmedel kan de hjälpa till att hänvisa dig vidare.
Ofta behöver du boka tid innan du besöker en vårdinrättning. Du har rätt till tolk när du träffar sjukvårdspersonal. Berätta att du behöver tolk när du bokar tid.
När du har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kommer du att få ett erbjudande om gratis hälsoundersökning. Vid hälsoundersökningen får du råd om hälsofrågor, erbjudande om provtagningar och information om hälso- och sjukvården i Sverige.
Barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma sjukvård och tandvård som andra barn som bor i Sverige. Vården är till stor del gratis för barn, men det kan variera beroende på var man bor. Medicin för barn är gratis om man har recept från en läkare. Ditt barn kan även få gratis tillgång till vissa hjälpmedel om en vårdgivare har bedömt att det behövs.
2025-01-29
Ansök om förlängt skydd mellan 29 januari och 4 mars
Nu öppnar e-tjänsten för att ansöka om förlängt skydd enligt massflyktsdirektivet.
Du som får uppehållstillstånd i Sverige får ett uppehållstillståndskort som är ett bevis på att du har rätt att vara i Sverige.
Läs mer om uppehållstillståndskort