Skola och utbildning
Här hittar du information om skolgång i Sverige.
Skolgång för barn och ungdomar
Barn som befinner sig i Sverige genom massflyktsdirektivet har rätt att gå i förskola och grundskola. De har även rätt att gå i gymnasieskola eller gymnasiesärskola om utbildningen påbörjas innan de har fyllt 18 år. Du kan själv anmäla ditt barn till skolan genom att kontakta kommunen där du bor. Om du behöver hjälp med det kan du prata med din mottagningsenhet.
Förskolan är till för barn mellan ett och sex år. Där får barn leka, sjunga, röra på sig, utforska naturen och öva på att samarbeta. Hur många timmar barnet har rätt att gå i förskola beror på om föräldrarna arbetar eller inte.
Det första skolåret kallas förskoleklass och innehåller mycket lek och skapande för att förbereda barnet inför den kommande skolan.
Därefter följer den nioåriga grundskolan, som delas upp i låg-, mellan- och högstadium. Alla elever läser ungefär samma ämnen. Varje år består av två terminer och från och med årskurs sex får eleverna betyg i slutet av varje termin.
Gymnasiet är en frivillig utbildning på tre år där eleverna har möjlighet att välja inriktning för att förbereda sig för ett yrkesliv eller fortsatta studier på universitet eller högskola.
Förskoleklass, grundskola och gymnasieskola är avgiftsfri. I förskolan har barnet rätt till tre timmar per dag från höstterminen det år det fyller tre år. För övrig tid betalar föräldrarna en avgift som beror på vilken inkomst de har.
Barn som befinner sig i Sverige med uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och som inte är folkbokförda här har inte skolplikt. För barn som är folkbokförda gäller skolplikt.
Läs mer om skola på informationssverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utbildning för vuxna
Du som har beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kan ansöka om att studera på universitet eller högskola i Sverige. Du behöver inte betala ansökningsavgift eller studieavgift, men du behöver uppfylla behörighetskraven för högskolestudier i Sverige.
Läs mer information om att studera i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här kan du ansöka till Svenska universitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Som vuxen kan du även kan ta del i olika aktiviteter som kallas tidiga insatser (TIA) där du bland annat kan lära sig svenska.
En del kommuner erbjuder SFI (Svenska för invandrare) för personer som beviljats skydd enligt massflyktsdirektivet. Kontakta kommunen där du bor för mer information om vad som gäller där.
Läs mer om vad SFI är Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.