Försörjning
Här hittar du information om vad som gäller kring din försörjning i Sverige.
Egna medel eller ersättning
Du ska i första hand försörja dig själv och din familj. Föräldrar med egen inkomst är försörjningsskyldiga för sina minderåriga barn. Gifta och sambor har ett gemensamt ansvar för familjens ekonomi. Det innebär att Migrationsverket även tar hänsyn till din partners inkomst när vi bedömer om du har rätt till ekonomiskt stöd.
Dagersättning
Om du inte kan försörja dig på egen hand kan du ansöka om dagersättning. Förutom mat ska dagersättningen räcka till kläder, skor, sjukvård, medicin, tandvård, hygienartiklar, andra förbrukningsvaror och fritidsaktiviteter.
Om du till exempel har arbete, kontanter eller saker som kan säljas, får du inte dagersättning. Detsamma gäller om du får pension eller någon annan typ av bidrag från ditt hemland. Om din egen inkomst är lägre än dagersättningsnivån har du rätt till mellanskillnaden.
Tänk också på att om du ordnar ditt boende själv kan ditt val av bostadsområde påverka din möjlighet att få ekonomiskt stöd. Mer information om detta finns i avsnittet om bostad.
Dagersättningens storlek är beroende av om mat ingår i boendet. Den är även beroende av om du är ensamstående eller om du bor tillsammans med en maka/make eller sambo. Att vara sambo innebär i det här sammanhanget att du delar hushållskostnader med någon. För barn påverkas dagersättningens storlek även av ålder och antal barn som finns i familjen.
På boenden där mat ingår är dagersättningen
- 24 kr/dag för vuxna ensamstående
- 19 kr/dag per person för vuxna som bor tillsammans med sin partner
- 19 kr/dag per person som är 18–20 år och bor med sina föräldrar
- 12 kr/dag för barn till och med 17 år.
På boenden där mat inte ingår är dagersättningen
- 71 kr/dag för vuxna ensamstående
- 61 kr/dag per person för vuxna som bor tillsammans med sin partner
- 61 kr/dag per person som är 18–20 år och bor med sina föräldrar
- 37 kr/dag för barn 0–3 år
- 43 kr/dag för barn 4–10 år
- 50 kr/dag för barn 11–17 år.
Familjer som har fler än två barn får hel dagersättning för de två äldsta barnen och halv dagersättning för övriga barn.
Särskilt bidrag
Om du har ett mycket stort behov av något som inte täcks av dagersättningen kan du ansöka om särskilt bidrag. Du måste då kunna visa på att du både har ett mycket stort behov av saken/tjänsten och av pengarna. Det måste handla om ett synnerligen angeläget behov, till exempel ett par varma kängor om du kommer till Sverige mitt i vintern. Du kan bara få bidrag för det billigaste alternativet som krävs för att uppfylla det behov som du har skrivit att du har.
Bankkort
Med hjälp av ett bankkort som du får från Migrationsverket kan du ta ut pengar från uttagsautomater. Du kan också använda kortet för att betala i butiker och i sjukvården. Varje vuxen ska ha ett eget bankkort.
Det här kontot kan bara användas för Migrationsverkets pengar. Det går till exempel inte att få lön insatt på det. Det är viktigt att spärra kortet om du tappar bort det.
Här hittar du information om bankkort
Tänk på att betala sjuk- och/eller tandvård direkt på plats så att du inte får hem en faktura, för det kan medföra en extra avgift. Om du får hem en faktura är det viktigt att du betalar den i tid. Migrationsverket kan inte betala den åt dig. Dröjer du för länge kan du vara tvungen att betala en förseningsavgift. Om du inte betalar då heller kan skulden gå vidare till Kronofogden och det blir en hög ränta med extra kostnader.