Våld och diskriminering
Här hittar du information om våld och diskriminering.
Våld
Våld kan vara fysiskt, psykiskt, ekonomiskt, materiellt eller sexuellt. I Sverige är det ett brott att hota eller slå någon. Det är heller inte tillåtet att ha sex med någon mot hens vilja.
Om någon använder våld inom familjen, till exempel mot sitt barn eller sin hustru/make/partner så är det ett brott som kan ge fängelse. Sverige har ändrat sina lagar för att kunna förstärka skyddet för våld mot kvinnor och flickor.
Hedersrelaterat våld och att utsätta någon för könsstympning ses som allvarliga brott i Sverige.
Vem utövar våldet?
Det vanligaste är att det är män som använder våld mot kvinnor, men det finns också män som utsätts för våld. I de fallen är det oftast främst av okända män utanför hemmet. När det gäller våldet mot kvinnor rör det sig ofta om att det är en man som har en nära relation till kvinnan som utför det. En kvinna utsätts oftast för våld i hemmet av någon som hon känner och kan vara beroende av. Det kan vara en partner men kan också vara ett barn, ett syskon eller andra släktingar.
Filmtips – Våld i nära relationer
"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.
Könsrelaterat våld – hit kan du vända dig
- Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Kvinnofridslinjen kan erbjuda samtalsstöd även på andra språk än svenska via tolk. Yrkesverksamma och anhöriga till våldsutsatta kvinnor kan också kontakta Kvinnofridslinjen för råd och stöd.
- Stödlinje för våldsutsatta män Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Stödlinje för våldsutsatta transpersoner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Välj att sluta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – telefonlinje för dig som vill ha hjälp att förändra ett våldsamt beteende mot en närstående
- Polismyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Nationellt centrum för kvinnofrid Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Brottsofferjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du kan även vända dig till socialtjänsten i din kommun. De kan ge dig hjälp och stöd och informera om andra organisationer som finns på din ort
Sexualbrott
I Sverige finns en lag som säger att man inte får ha sex med någon som är under 15 år. Lagen är inte till för att förbjuda två som är lika gamla eller ungefär lika gamla från att ha sex med varandra, utan för att förhindra att en äldre person utnyttjar någon som är yngre.
I Sverige är det förbjudet att köpa sex. Lagen trädde i kraft 1999. Sen dess har flera länder instiftat liknande lagar, bland annat Norge, Kanada och Frankrike. Att sälja sex är inte brottsligt i Sverige.
Samtyckeslag
I Sverige finns en särskild samtyckeslag som innebär att sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt så är det olagligt. Enligt lagen är det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja till att ha sex. Det gäller även i ett äktenskap.
Filmtips – Sexuell hälsa och rättigheter
"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.
Människohandel och människoexploatering
I krig ökar handeln med människor. Handel med människor kan innebära att den som är utsatt till exempel tvingas till sexuella handlingar, tvingas arbeta eller tvingas begå brott. Människohandel är en brottslig handling.
Att utsättas för människohandel kan liknas vid att befinna sig i ett osynligt fängelse. Traumatiserade människor som befinner sig ensamma i ett främmande land utan att kunna språket behöver inte vara inlåsta för att uppleva att de inte kan se några vägar ut ur sin situation.
Enligt det Europeiska institutet för jämställdhet, EIGE (European Institute for Gender Equality), är människohandel för sexuella ändamål den vanligaste formen av människohandel inom EU och ska ses som en form av könsrelaterat våld som mestadels drabbar kvinnor och flickor. Anmäl till polisen om du är utsatt för människohandel eller misstänker att någon annan är det.
Människoexploatering är ett annat brott och innebär bland annat att någon utnyttjas för arbete under orimliga villkor. Anmäl till polisen om du är utsatt för människoexploatering eller misstänker att någon annan är det.
Surrogatmödraskap
Surrogatmödraskap är förbjudet i Sverige. Uppfattningen om att det inte ska tillåtas utgår från moraliska grunder och frågor om människohandel och exploatering av kvinnor. Inställningen i Sverige är att den så kallade mater est-regeln gäller – principen om att den kvinna som föder ett barn ska anses som barnets mamma.
Har du blivit vittne till krigsbrott?
Den svenska polisen har en grupp som utreder krigsbrott som kan ha skett under Rysslands invasion av Ukraina. De vill höra från dig som har blivit utsatt, eller som har bevittnat andra civila som har utsatts, för en väpnad attack eller liknande våld i Ukraina efter den 24 februari 2022.
Mejla till registrator.kansli@polisen.se och märk ditt meddelande med ”till gruppen för utredning av krigsbrott”, eller ring direkt till polisens kontaktcenter på telefonnummer 114 14 så får du hjälp med att komma i kontakt med rätt person.
Diskriminering
Vissa grupper i samhället är mer utsatta och därför finns det särskilda lagar som ger dem ett extra skydd. Exempel på sådana grupper är kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättning och hbtqi-personer.
Ett exempel på diskriminering är rasism. Rasim utgår från att människor kan delas in i olika grupper och att vissa grupper eller människor är mer värda än andra. Rasism är när en person eller grupp av människor blir behandlade dåligt på grund av till exempel hudfärg, etniskt ursprung eller religion.
Alla identifierar sig inte som kvinna eller man utan som trans, queer eller icke binär. I Sverige har alla rätt att uttrycka sin identitet som man vill utan att riskera diskriminering.
Likvärdig behandling oavsett vem man är
Ingen ska alltså behöva riskera att bli diskriminerad, men om det ändå händer kan man agera. Enligt diskrimineringslagen är det förbjudet för företag och organisationer att behandla vissa människor sämre än andra, till exempel på grund av kön, ålder, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning eller sexuell läggning. Du kan vända dig till diskrimineringsombudsmannen, DO, om du blir diskriminerad. Diskrimineringsombudsmannen är en statlig myndighet som arbetar för allas lika rättigheter och möjligheter.
Om du i stället utsätts för någon form av kränkning från en privatperson på grund av att du tillhör en viss grupp så kan det vara ett brott som bör polisanmälas.
Läs mer om diskriminering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Rättigheter för hbtqi-personer
En av grupperna som ofta är utsatta i både Sverige och övriga världen är gruppen hbtqi-personer. Hbtqi står för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och intersexpersoner. I Sverige har alla samma rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning eller identitetsuppfattning. Exempel på det är att samkönade par sen 2003 har rätt att adoptera barn och sen 2005 har lesbiska par tillgång till assisterad befruktning. År 2009 kom rättigheten att ingå samkönade äktenskap. Ett annat exempel är att personer som genomgår könskorrigerande behandling inte tvingas till sterilisering.
Filmtips – Rätten att själv välja partner
"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.