Fakta om Sverige

Här hittar du information om Sverige.

En kartbild över Sverige

Beskriv­ning och statistik

Sverige är till ytan det femte största landet i Europa och gränsar till Norge, Finland och Danmark. Det bor i dag ungefär 10,5 miljoner människor i Sverige. Drygt 4 miljoner personer bor i och omkring de tre största städerna i landet: Stockholm, Göteborg och Malmö. Stockholm är Sveriges huvudstad med cirka 2,5 miljoner invånare. Ungefär 27 procent av den svenska befolkningen är född utomlands, vilket motsvarar drygt 2,8 miljoner människor.

Skat­te­fi­nan­si­erad verk­samhet och myndig­heter

Sjukvård, skolor och barnomsorg, polis och brandkår med mera finansieras genom skattemedel. Det betyder att alla som har en inkomst får betala en del av inkomsten till de här ändamålen.

Det finns många myndigheter i Sverige och många företeelser här är noggrant reglerade. En del människor som kommer från andra länder tycker att den svenska byråkratin är krånglig, men det finns också länder i världen som har en ännu mer omfattande byråkrati.

Civilsamhället

Civilsamhället har en viktig roll i samhällets utveckling och är en central del i demokratin. Det bygger på frivillighet och är åtskilt från staten och näringslivet. Det består av enskilda människor, grupper och organisationer som arbetar tillsammans för gemensamma intressen. Exempel på aktörer inom det civila samhället är kulturföreningar, fackförbund, studieförbund och välgörenhetsorganisationer. Som ny i Sverige kan du få hjälp och stöd på olika sätt av civilsamhället.

På Migrationsverkets hemsida finns exempel på organisationer som kan ge hjälp till asylsökande och som även du som skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet kan vända dig till.

Medan du väntar

Reli­gi­ons­frihet

Även om många av de svenska lagarna bygger på kristna värderingar finns idag ingen formell koppling mellan kyrka och stat. I Sverige råder religionsfrihet. Det betyder att alla har rätt till sin egen tro, att utöva sin religion, byta religion eller att inte ha någon religion alls.

Kyrkan och staten

I många länder är religionen den centrala punkten som håller människor samman. Som ett av världens mest sekulariserade land är det inte så i Sverige. Däremot finns det, jämfört med många andra länder, en hög tillit till staten. Samhällsidén om att alla som kan ska arbeta, betala skatt och på så sätt bidra till det gemensamma är något många tror på. Känslan av samhörighet gör att de flesta människor har en vilja att betala skatt.

Film­tips – Reli­gi­ons­frihet

Se filmen Religionsfrihet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: