Frågor och svar om e‑tjänsten Se och ändra ansvar för ensamkommande
Här är en sammanställning av de vanligaste frågorna om användningen av e‑tjänsten. Frågorna har sammanställts som ett komplement till användarmanualen.
Börja använda e-tjänsten
Hur gör vår kommun för att börja få tillgång till e-tjänsten?
Er kommun ska ha tecknat avtal för e-tjänsten ”Se och ändra ansvar för ensamkommande”. När avtal är tecknat utser kommunen en eller flera administratörer för e-tjänsten i kommunen.
Läs mer om administratörens roll
Om kommunen har avtal för annan e-tjänst för kommuner som Migrationsverket tillhandahåller bör det redan finnas minst en utsedd administratör i kommunen. Administratören är den som tilldelar behörighet för användare av Migrationsverkets e-tjänster i kommunen. Det är alltså administratörens uppgift i kommunen att ge personer (användare) behörighet för att kunna se och ändra ansvar för ensamkommande eller ansöka om ersättning.
Både administratörer och användare behöver SITHS-kort för att kunna logga in i e-tjänsten.
Frågor om administratör
Vår kommun önskar registrera en ny administratör, byta administratör och avregistrera en administratör. Hur gör vi?
Kommunen kontaktar Migrationsverkets kontaktcenter på mejladressen etjanstkommuner@migrationsverket.se. Kommunen skickar med HSAid, för- och efternamn och mejladress för den/de personer som ska registreras eller avregistreras som administratör. Det måste alltid finnas minst en aktuell administratör i varje kommun.
Får vår kommun dygnsschablon för ett ensamkommande barn som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet om vi behåller det registrerade ansvaret i e-tjänsten efter 18-årsdagen?
För skyddsbehövande som inte blivit folkbokförda gäller följande:
Om kommunen väljer att behålla ansvaret i e-tjänsten efter att den unge blir 18 år så utgår ingen dygnsschablon från och med 18-årsdagen. Kommunen kan då endast söka ersättning för vårdinsatser enligt LVU eller motsvarande enligt SoL för ensamkommande unga.
Om kommunen väljer att inte behålla ansvaret i e-tjänsten efter 18-årsdagen och den unge, efter särskild kontakt med Migrationsverket, istället anvisas och flyttar in i ett ordnat boende i kommunen har kommunen rätt till schablonersättning för ordnade boenden.
För dessa unga som fyllt 18 år men ännu inte 21 år får den kommun som den unge anvisats till totalt 700 kronor per dygn genom dygnsschablon om 300 kronor för anvisad vuxen och dygnsschablon om 400 kronor för tidigare ensamkommande. Dessutom utgår ersättning med ett engångsbelopp på 15 000 kr för schablon för anvisad till ordnat boende.
Kan vår kommun ha fler än en administratör?
Ja, kommunen kan ha flera administratörer.
Kan samma person i kommunen vara både administratör och användare av e-tjänsten?
Nej. Du kan ha endast en roll, ”administratör” eller ”användare”.
Jag vet inte vem som är administratör i min kommun. Kan Migrationsverket hjälpa mig?
Du bör höra dig för i kommunen för att ta reda på vem eller vilka som är administratörer i just din kommun.
Logga in i e-tjänsten
Jag är ny och ska ha behörighet att logga in i e-tjänsten. Hur gör jag?
Du behöver först ha ett SITHS-kort. Sedan kontaktar du administratör för e-tjänsten i er kommun. Administratören registrerar dina uppgifter och HSAid för ditt SITHS-kort samt behörigheten till e-tjänsten. Därefter kan du logga in i e-tjänsten. För guidning i hur e-tjänsten för användare fungerar, se manual för e-tjänsten som finns publicerad på sidan för e-tjänsten Se och ändra ansvar för ensamkommande.
Jag ska börja jobba i e-tjänsten och behöver ett SITHS-kort. Hur får jag ett SITHS-kort?
Det är din kommun som tillhandahåller SITHS-kort. Kontakta administratör i kommunen för Migrationsverkets e-tjänster.
Vår kommun önskar logga in i e-tjänsten med BankID i stället för SITHS-kort, går det?
Nej. Det går endast att logga in i e-tjänsten med SITHS-kort.
Jag har problem med inloggning i e-tjänsten. Vad ska jag göra?
Kontakta i första hand en administratör för e-tjänsten i din kommun. Administratören kan kontrollera så att registrering av din användarprofil är korrekt och att du har tilldelats behörighet för e-tjänsten. Om problemet kvarstår, testa att logga in i e-tjänsten från en annan dator, gärna från en dator där det fungerar att logga in för någon annan (administratör eller användare) i kommunen. Om du fortfarande inte kan logga in, kontaktar du eller administratören Migrationsverkets support. Aktuella kontaktuppgifter till supporten finns på sidan E-tjänster för kommuner.
Använda e-tjänsten
Vår kommun avser fortsätta ha ansvar registrerat i e-tjänsten för ett ensamkommande barn efter att denne blivit 18 år. Hur gör vi?
Via e-tjänsten meddelar kommunen Migrationsverket att kommunen avser behålla ansvaret efter att individen blivit 18 år. Funktionen att meddela fortsatt ansvar finns tillgänglig för respektive individ från att individen är 17 år och 9 månader, fram till och med dagen innan 18-årsdagen. Kommunen meddelar om fortsatt ansvar till Migrationsverket senast tre veckor innan individen blir 18 år, för att Migrationsverket ska hinna hantera meddelandet innan individen blir 18 år.
Kommunen bifogar underlag som styrker placering enligt 2 a kap 4 § socialtjänstlagen (2001:453) för att det ska vara ett ansvar som anses generera fortsatt dygnsschablon. Underlag ska bifogas både när det avser en individ som vistas i den egna kommunen och när det avser en individ som vistas i annan kommun och där ansvaret ska fortsätta.
Vår kommun ska meddela fortsatt ansvar för ett ensamkommande barn som blir 18 år. Vad ska ingå i underlaget?
I underlaget bör följande finnas med:
- Uppgifter för individen som gör att Migrationsverket kan se att underlaget avser vald individ, som namn och personnummer alternativt dossiernummer.
- Uppgift som visar att det fortsatta ansvaret är bedömt av kommunen i samband med individens 18-årsdag eller vid ett senare datum.
- Uppgift om vad det är för typ av insats. Insatser som innebär ett fortsatt ansvar är placeringar i familjehem, HVB eller stödboende.
Vår kommun tar oftast beslut om vi avser att behålla ansvaret för ett ensamkommande barn i samband med 18-årsdagen. Migrationsverket vill ha underlag tre veckor före 18-årsdagen. Hur gör vi?
I e-tjänsten är det möjligt för kommunen att meddela att kommunen avser att behålla ansvaret fram till och med dagen före 18-årsdagen.
Om kommunen inte har tillgång till underlag för placeringen senast dagen före 18-årsdagen, kan ni ändå meddela att ni avser att behålla ansvaret och då bifoga ett underlag som informerar Migrationsverket om att kommunen kompletterar till Migrationsverket med underlag för placeringen efter 18-årsdagen.
Vår kommun önskar avstå från att bifoga underlag som styrker placering för asylsökande efter 18-årsdagen. Har Migrationsverket grund för att be om detta underlag?
För asylsökande ensamkommande unga kan kommunen själv avgöra om kommunen meddelar om fortsatt registrerat ansvar i e-tjänsten efter 18-årsdagen. Det är inte avgörande för aktuella statliga ersättningar rörande asylsökande ensamkommande unga från Migrationsverket om ansvar finns registrerat i e-tjänsten eller ej.
Om kommunen önskar ha ett ansvar registrerat i e-tjänsten för en asylsökande ung där kommunen har fortsatt vård och omsorg efter 18-årsdagen, kan kommunen meddela på samma sätt som för nyanlända unga att kommunen avser att behålla ansvaret och bifoga underlag som styrker placeringen.
Orsaken till att underlag som styrker placeringen efter 18 års ålder behövs även för asylsökande där kommunen väljer att ha ansvaret registrerat i e-tjänsten, är att om individen sedan får uppehållstillstånd behövs underlaget för att säkerställa att eventuell dygnsschablon som avser ensamkommande unga betalas ut till rätt kommun.
Om kommunen har valt att inte behålla registrerat ansvar i e-tjänsten och individen sedan får uppehållstillstånd och dygnsschablon för ensamkommande unga blir aktuellt, betalas ersättningen ut till den kommun där individen är folkbokförd. Om det skulle visa sig att det finns en kommun som har fortsatt ansvar för den unga och att det inte är folkbokföringskommunen, finns möjlighet för den kommun som har ansvaret för den unga att starta ansvar och på så sätt erhålla dygnsschablon för ensamkommande unga.
Vi hann inte meddela att vi avser att behålla ansvaret efter 18-årsdagen för ett ensamkommande barn som blev uppskrivet i ålder. Vad ska vi göra för att behålla ansvaret i kommunen?
Eftersom åldersuppskrivningar ofta träder i kraft omgående finns det en risk att ansvaret avslutas även om kommunen hade för avsikt att behålla ansvaret för individen efter 18-årsdagen.
När ansvaret avslutas får kommunen en notifiering i e-tjänsten. Om kommunen har för avsikt att behålla ansvaret efter 18-årsdagen, meddelar kommunen ”Start av ansvar” till Migrationsverket i stället för att meddela ”Behålla ansvaret efter 18 år”. Ansvaret för individen kan då startas upp igen i kommunen.
Vilken ersättning får vår kommun för ett ensamkommande barn som är skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet, efter 18-årsdagen?
Innan folkbokföring:
Om kommunen väljer att registrera i e-tjänsten att de behåller ansvaret efter att den unge blir 18 år kan kommunen endast söka ersättning för vårdinsatser enligt LVU eller motsvarande enligt SoL för ensamkommande unga. Ingen dygnsschablon finns för ensamkommande efter 18 års ålder.
Om kommunen väljer att inte behålla ansvaret i e-tjänsten efter 18-årsdagen och den unge, efter särskild kontakt med Migrationsverket, istället anvisas och flyttar in i ett ordnat boende i kommunen har kommunen rätt till dygnsschablon för ordnat boende. Dels dygnsschablon om 300 kronor för anvisad vuxen och dels dygnsschablon om 400 kronor för tidigare ensamkommande (för unga som fyllt 18 år men ännu inte 21 år). Dessutom får kommunen ett engångsbelopp på 15 000 kr för anvisad till ordnat boende.
Vårdinsatser enligt LVU eller motsvarande enligt SoL för asylsökande ensamkommande unga
Ersättning för ordnade boenden för skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet
Efter folkbokföring:
När en skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet folkbokför sig, omfattas personen inte längre av LMA. Istället blir personen mottagen i kommun som nyanländ och därmed börjar den tvååriga schablonersättningen betalas ut. Dessutom får kommunen ett engångsbelopp för initiala kostnader, som 2025 är 4 000 kronor för vuxna som fyllt 20 men inte 66 år (och inte har anvisats för bosättning).
Skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet har inte rätt till studiehjälp från CSN, vilket är ett krav för rätten till dygnsschablon för nyanlända ensamkommande unga. Kommunen har dock möjlighet att söka ersättning för försörjningsstöd.
Om kommunen registrerat i e-tjänsten att de behåller ansvaret efter att den unge blivit 18 år, kan kommunen söka ersättning för vårdinsatser enligt LVU eller motsvarande enligt SoL för den ensamkommande unga.
Ersättning för nyanlända personer som betalas ut till kommuner utan ansökan
Försörjningsstöd för unga nyanlända tidigare ensamkommande barn
Försörjningsstöd för unga nyanlända gymnasiestuderande
Vårdinsatser enligt LVU eller motsvarande enligt SoL för nyanlända ensamkommande unga