E-tjänster för kommuner
Du som arbetar i en kommun kan ta del av Migrationsverkets e-tjänster för att till exempel ansöka om statlig ersättning. Här hittar du information, stöd och teknisk support som rör våra e-tjänster.
På migrationsverket.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Vi använder också kakor för webbanalys, så att vi kan förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna alla kakor eller endast nödvändiga kakor.
Om kakor och hur du kan ändra dina inställningar för kakor på Migrationsverkets webbplats
Dessa sidor riktar sig till dig som arbetar i en kommun. Här kan du bland annat läsa om bosättning och mottagande av nyanlända och hantera ansökningar om statlig ersättning.
Du som arbetar i en kommun kan ta del av Migrationsverkets e-tjänster för att till exempel ansöka om statlig ersättning. Här hittar du information, stöd och teknisk support som rör våra e-tjänster.
Kommuner har rätt till ersättning från staten för vissa av de kostnader de har för bland annat asylsökande och personer som har ansökt om eller fått uppehållstillstånd.
En asylsökande är en person som lämnat sitt land för att söka skydd men ännu inte fått beslut om han eller hon kommer att få uppehållstillstånd. Det är Migrationsverket som tar emot ansökan om asyl, gör en asylutredning och fattar beslut i ärendet.
Med anledning av kriget i Ukraina aktiverades EU:s massflyktsdirektiv den 4 mars 2022. Massflyktsdirektivet ger personer som flyr från Ukraina rätt att få tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.
Myndigheter, kommuner och regioner har ett gemensamt ansvar för att ta emot flyktingar och andra skyddsbehövande. Ansvaret gäller också deras anhöriga.
Varje år kommer barn och ungdomar utan medföljande förälder eller annan vårdnadshavare till Sverige, så kallade ensamkommande barn.
En person som har bestämt sig för att flytta från Sverige kan ansöka om återvandringsbidrag hos Migrationsverket.
Kommuner, städer eller regioner som vill bidra till att värna om yttrandefriheten kan erbjuda en fristad under två år till författare, bildkonstnärer, musiker, dramatiker, journalister och andra professionella konstnärer som lever under hot i sina hemländer.
En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land. Det kallas vidarebosättning (på engelska resettlement).
Socialnämnden kan lämna in en ansökan om uppehållstillstånd för personer som kan antas vara utsatt för människohandel eller människoexploatering.
Här hittar du alla Migrationsverkets blanketter som riktar sig till kommuner.
Lagar och förordningar som styr Migrationsverkets samarbete med kommuner.
2025-05-12
Ekonomiskt bistånd för nyanlända lanseras i början av juni
I början av juni lanseras ersättningstypen Ekonomiskt bistånd för nyanlända i e-tjänsten Ansök om statlig ersättning.
2025-05-08
Kommuner erbjuds videosamtal med kvotflyktingar
Alla kommuner som anvisas att ta emot kvotflyktingar ska erbjudas möjlighet att genomföra videosamtal med flyktingarna innan de kommer till Sverige.
2025-04-24
Ekonomiskt bistånd för nyanlända – på gång i e-tjänsten Ansök om statlig ersättning
Migrationsverket lanserar en ny ersättningsgrupp i e-tjänsten Ansök om statlig ersättning i maj.