Du vill ansöka Praktik med anknytning till högre utbildning

Du vill ansöka om uppehållstillstånd för att du har fått en praktikplats i Sverige med anknytning till din utbildning.

Du som är medborgare i ett land utanför EU/EES behöver i de flesta fall tillstånd för att arbeta i Sverige.

Reglerna för praktik inom högre utbildning gäller för dig som har fått en betald praktikplats på ett företag, ett universitet, en myndighet eller organisation och praktiken har anknytning till din pågående utbildning eller din examen inom högre utbildning. Om du inte får någon lön för ditt praktikarbete ska du i stället ansöka om uppehållstillstånd för besök.

De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få uppehållstillstånd:

  • Du ska ha en examen från högre utbildning som inte är äldre än två år, eller studera vid en högre utbildning som leder till en examen

  • Du ska ha ett skriftligt avtal om praktik med anknytning till din utbildning
    Det innebär att praktiken ska genomföras inom samma område och på samma kvalifikationsnivå som det utbildningsprogram du läser eller har läst.

  • Din lön ska vara tillräckligt hög
    Din lön under praktiktjänstgöringen ska vara på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen för praktikanter.

  • Du ska ha tillräckligt med pengar för din vistelse i Sverige och för din hemresa

  • Du ska ha, eller ha ansökt om, en heltäckande sjukförsäkring
    Om du ska vistas i Sverige kortare tid än ett år behöver du en heltäckande sjukförsäkring. Försäkringen ska gälla för hela den tid som du ska vara i Sverige och täcka kostnader för akut och annan sjukvård, sjukhusvistelse och akut tandvård. Den ska också täcka kostnader för hemtransport av medicinska skäl.

    Om du får tillstånd för minst ett år bör du folkbokföra dig i Sverige och får då tillgång till hälso- och sjukvård och tandvård.

Du ska bifoga kopior av de här dokumenten till din ansökan

Kontrollera att informationen på dokumenten som du skickar med syns tydligt.

  • Korrekta kopior av ditt pass

    Du kan inte få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.

    Läs mer om vad passkopiorna ska visa

  • Intyg om pågående utbildning eller examen inom högre utbildning

  • Dokument som visar att du har eller har ansökt om en heltäckande sjukförsäkring
    Det ska framgå vilket försäkringsbolag du har tecknat försäkring hos och under vilken period försäkringen gäller. Sjukförsäkringen ska täcka hela den tid som du ansöker om tillstånd för, om det är för kortare tid än ett år.

Ett ombud kan ansöka åt dig om du ger hen fullmakt. Den som ansöker ska då bifoga en kopia av fullmakten till din ansökan.

Fullmakt (106011) Pdf, 1.1 MB.

Läs mer om fullmakt

Om du har fått en praktikplats som inte har anknytning till din utbildning utan ingår i ett internationellt utbyte, ska du i stället ansöka om uppehållstillstånd för praktik genom internationellt utbyte.

Du vill ansöka – Praktik genom internationellt utbyte

Om din praktik inte har anknytning till din utbildning och inte heller ingår i ett internationellt utbyte ska du i stället ansöka om arbetstillstånd. Du måste då kunna visa att du har blivit erbjuden en lön och anställningsvillkor som motsvarar svenska regler för praktikanter.

Du vill ansöka – Anställd

Du kan få uppehållstillstånd för den tid som du erbjuds praktik, men aldrig för längre tid än ditt pass är giltigt. Du kan få uppehållstillstånd som praktikant för en eller flera perioder för sammanlagt högst 18 månader.

Avgiften är 1 500 kronor.

Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.

Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.

Kompletta ansökningar

75% av nyligen avgjorda ärenden har avgjorts inom:4 månader

Icke kompletta ansökningar

75% av nyligen avgjorda ärenden har avgjorts inom:5 månader

Om du har ett uppehållstillstånd för studier på grundnivå, avancerad nivå eller doktorandnivå och har slutfört studier som motsvarar 30 högskolepoäng eller fullföljt en termin vid forskarutbildning, kan du ansöka inifrån Sverige.

Om du har uppehållstillstånd för studier i Sverige men inte har uppnått kraven på slutförda studier, ska du ansöka om uppehållstillstånd utanför Sverige och vänta tills du har fått beslut innan du reser in i Sverige.

Om du får nej på din ansökan ska du lämna Sverige

Om du befinner dig i Sverige och får nej på din ansökan, måste du förbereda dig för att lämna Sverige. Om du inte lämnar Sverige frivilligt kan du regelbundet behöva anmäla dig hos Migrationsverket, så kallad uppsikt, eller placeras i förvar hos Migrationsverket. Ditt ärende kan också lämnas över till polisen.

Nyheter

2025-04-03

Du som ska arbeta, studera eller flytta till en familjemedlem i Sverige kan nu besöka ambassaden i Islamabad

Den 9 april öppnar Migrationsverket återigen verksamheten för uppehålls- och arbetstillstånd i Pakistan. Personer som ska lämna biometriska uppgifter, kontrollera pass eller bli intervjuade efter inlämnad ansökan kommer fortsättningsvis att kunna besöka ambassaden i Islamabad. Det gäller nästan alla, förutom dig som ska ansöka om Schengenvisum för att besöka Sverige under en kortare tid.

2025-04-01

Från och med 1 april försvinner möjligheten till spårbyte

Den 1 april träder riksdagens beslut i kraft om att ta bort möjligheten till spårbyte. Detta påverkar dig som har fått, eller ansökt om, arbetstillstånd efter avslag på din tidigare asylansökan. Även dina medsökande familjemedlemmar påverkas.