Från och med 1 april försvinner möjligheten till spårbyte

Den 1 april träder riksdagens beslut i kraft om att ta bort möjligheten till spårbyte. Detta påverkar dig som har fått, eller ansökt om, arbetstillstånd efter avslag på din tidigare asylansökan. Även dina medsökande familjemedlemmar påverkas.

Vad menas med spårbyte?

Huvudregeln för att få uppehålls- och arbetstillstånd är att man har ansökt om och fått sitt tillstånd innan man kommer till Sverige. Personer som har fått avslag på sin asylansökan har däremot kunnat ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd på grund av anställning utan att lämna Sverige, och därmed ”byta spår” från asyl till arbete.

Vem påverkas?

Det påverkar dig som har fått avslag på din tidigare asylansökan och därefter ansökt om tillstånd på grund av arbete utan att lämna Sverige. Du kommer inte längre kunna bli beviljad nytt eller förlängt uppehållstillstånd på grund av arbete.

Även dina familjemedlemmar som har uppehållstillstånd som medsökande till dig påverkas. När du inte kan få uppehållstillstånd på grund av arbete, kan dina familjemedlemmar inte heller få uppehållstillstånd som medsökande till dig.

Riksdagens beslut om att ta bort möjligheten till spårbyte har inga övergångsregler. Det innebär att Migrationsverket fattar beslut enligt det nya regelverket från 1 april, oavsett när du ansökte om uppehållstillstånd på grund av arbete.

Hur du påverkas beror på när du fick avslag på din asylansökan och beslut om att lämna Sverige.

Om du ska förlänga ditt tillstånd

Du som redan har fått uppehållstillstånd på grund av arbete genom spårbyte får fortsätta att arbeta i Sverige så länge ditt tillstånd gäller, men från och med 1 april kommer du inte att kunna få förlängt uppehållstillstånd på grund av arbete.

Om det var mindre än 4 år sedan avslag på din asylansökan och beslut om att lämna Sverige började gälla

Om det var mindre än fyra år sedan ditt avslag på din asylansökan och ett beslut om att lämna Sverige började gälla så gäller det beslutet fortfarande. Det innebär att beslutet om att lämna Sverige ska genomföras och att du inte kan beviljas nytt eller förlängt uppehållstillstånd på grund av arbete inifrån Sverige. I de flesta fall innebär det att du behöver lämna EU-ländernas territorium och Schengenområdet.

Hinder för att lämna Sverige

Migrationsverket kan i vissa fall pröva om det finns hinder för att genomföra utvisningen. Det är dock endast i undantagsfall som en sådan prövning kan leda till uppehållstillstånd och det krävs bland annat att det har kommit fram nya omständigheter som inte tidigare har prövats. Omständigheter som kan vara hinder kan till exempel vara:

  • förändringar i de politiska förhållandena i det land som du enligt beslutet ska resa till, som gör att det finns risk för ditt liv eller din hälsa om du reser dit
  • att du har blivit för sjuk för att genomföra resan
  • ett antagande om att landet som du ska resa till inte kommer att ta emot dig.

Läs mer om nya händelser efter att du har fått avslag (verkställighetshinder)

Om det var mer än 4 år sedan avslag på din asylansökan och beslut om att lämna Sverige började gälla

Om det den 31 mars hade gått mer än fyra år sedan avslag på din asylansökan och beslut om att lämna Sverige började gälla så har det beslutet upphört och gäller inte längre. Det innebär att Migrationsverket kan pröva om du kan få uppehållstillstånd på någon annan grund utan att du behöver lämna Sverige. Du kan dock inte beviljas nytt eller förlängt tillstånd på grund av arbete utan att lämna Sverige.

Du kan få permanent uppehållstillstånd om du har ansökt om det och uppfyller kraven.

Läs mer om permanent uppehållstillstånd

De flesta som har fått uppehållstillstånd på grund av arbete genom så kallat spårbyte kommer att behöva lämna Sverige och i de flesta fall även EU-ländernas territorium och Schengenområdet, när det nuvarande tillståndet tar slut. Vilka möjligheter du har att stanna i Sverige beror på om ditt tidigare beslut om att lämna Sverige upphört att gälla eller inte.

Du kan få permanent uppehållstillstånd om du har ansökt om det, uppfyller kraven och om ditt tidigare beslut om att lämna Sverige (från när du fick avslag på din asylansökan) upphört att gälla.

Det har upphört att gälla om det den 31 mars 2025 har gått mer än fyra år sedan beslutet trädde i kraft.

Om Migrationsverket kommer fram till att du inte kan få ett nytt uppehållstillstånd och det inte finns skäl att stoppa din utvisning, kommer du att få information om hur snart du måste lämna Sverige och om du kan få hjälp av Migrationsverket att planera din resa.

Om du har ett anställningsavtal kan du ansöka om ett nytt uppehållstillstånd på grund av arbete från ditt hemland, eller från ett annat land där du har tillstånd att bo.

Om du har sökt förlängt uppehållstillstånd innan ditt tidigare tillstånd upphört att gälla har du generellt rätt att fortsätta arbeta under handläggningstiden.

Om du har ett beslut om att lämna Sverige som fortfarande gäller den 1 april 2025 får du arbeta fram tills Migrationsverket har fattat nytt beslut i ditt ärende.

Om ditt beslut om att lämna Sverige har slutat gälla (beslutet var mer än fyra år gammalt den 31 mars), men din ansökan om förlängt arbetstillstånd avslås och du får ett nytt beslut om att lämna Sverige, kan du arbeta fram tills det beslutet börjar gälla (får laga kraft).

Från den 1 april gäller även nya regler för när ett beslut om att lämna Sverige preskriberas. Preskriptionstiden är nu fem år från den dag som du lämnar Sverige i enlighet med ditt beslut.