2025-05-05
Du kan nu ansöka för en grupp säsongsarbetare
Arbetsgivare som vill anställa säsongsarbetare i Sverige har nu möjlighet att ansöka om arbetstillstånd för flera personer på en gång.
På migrationsverket.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Vi använder också kakor för webbanalys, så att vi kan förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna alla kakor eller endast nödvändiga kakor.
Om kakor och hur du kan ändra dina inställningar för kakor på Migrationsverkets webbplats
Du vill anställa någon som är medborgare i ett land utanför EU/ESS för säsongsarbete i Sverige.
Om du vill se informationen som riktar sig till arbetstagaren, kan du titta på sidan Du vill ansöka – Säsongsarbete
Informationen på den här sidan riktar sig till dig som är en etablerad arbetsgivare i Sverige och som vill anställa personal från länder utanför EU/EES för säsongsarbete.
En säsongsarbetare är en person som huvudsakligen bor i ett land utanför EU/EES och Schweiz och som vistas tillfälligt i Sverige för att utföra arbete i en säsongsbunden verksamhet i enlighet med avtal om visstidsarbete.
Säsongsarbete är en tidsbegränsad anställning för arbete som bara kan utföras under en viss del av året på grund av väder och naturens växlingar. Säsongsarbete är vanligt inom till exempel jordbruket, trädgårdsbranschen, hotell- och restaurangverksamhet, golf- och skidsportsanläggningar, turistnäring och inom nöjes- och temaparksverksamhet. För bärplockare som är anställda av företag som inte är etablerade i Sverige gäller andra regler.
Den som befinner sig i Sverige kortare tid än ett år har inte samma rätt till sociala förmåner som de som är bosatta här. Det är därför ett krav på arbetstagaren att även ha en privat försäkring som täcker kostnader som kan uppstå till exempel vid sjukdom och olycksfall. Om arbetstagaren inte har ordnat detta, kan hen inte få arbetstillstånd.
Det är du som arbetsgivare som påbörjar ansökan om tillstånd för säsongsarbete för den person som du vill anställa. Det gör du genom att lämna information om anställningen till Migrationsverket via vår e-tjänst. När du är klar får arbetstagaren en länk in till e-tjänsten där hen fyller i sina uppgifter, skickar in och därmed slutför ansökan. Det är först därefter som ansökan registreras hos Migrationsverket.
Utöver de krav som ställs på arbetstagaren, ska du som arbetsgivare uppfylla följande krav för att den som du vill anställa ska kunna få tillstånd för säsongsarbete:
Du ska vara en arbetsgivare som är etablerad i Sverige
Du ska annonsera tjänsten under minst 10 dagar
Du måste annonsera den lediga tjänsten i Sverige och inom EU/EES och Schweiz under minst tio dagar.
Du och arbetstagaren ska teckna ett anställningsavtal
Anställningsavtalet ska tecknas efter att annonseringstiden har gått ut och ska vara underskrivet av båda parter.
Du ska avtala med arbetstagaren om anställningsvillkor och lön
Anställningsvillkor och lön ska vara på minst samma nivå som svenska kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen. Anställningen ska även göra det möjligt för arbetstagaren att uppnå god försörjning. Det innebär att arbetstagaren måste arbeta i sådan omfattning att lönen kommer upp till minst 13 000 kronor i månaden före skatt.
Du ska ordna med försäkringar för arbetstagaren
Försäkringarna ska vara tecknade när anställningen påbörjas.
Du ska ge berörd facklig organisation möjlighet att yttra sig om anställningsvillkoren
När du planerar att anställa måste du annonsera ut tjänsten så att alla bosatta i Sverige, EU/EES och Schweiz kan söka den lediga tjänsten. Det kan du göra genom att annonsera ut tjänsten under minst tio dagar på Arbetsförmedlingens platsbank. Annonser i Arbetsförmedlingens platsbank syns också i den europeiska platsbanken, EURES.
Kravet på annonsering beror på att rekryteringsförfarandet måste vara förenligt med Sveriges åtaganden inom EU. Se 6 kap 2§ i utlänningslagen.
Om du väljer att annonsera på något annat sätt än via Arbetsförmedlingen, måste du visa att annonseringen motsvarar EURES och har varit tillgänglig för alla i samtliga EU/EES-länder och Schweiz. Det räcker oftast inte att enbart annonsera på exempelvis LinkedIn, eller i andra kanaler.
Observera att du senare behöver ha tillgång till aktuellt annons-ID för annonsen på platsbanken, eller referensnummer för annonsen inom EURES.
Kravet på annonsering gäller bara vid nyrekrytering. För personer som är anställda hos en arbetsgivare utomlands, och som har fått uppdrag att utföra arbete i Sverige krävs ingen annonsering eller om en anställd förflyttas inom en koncern – så länge tjänsten finns kvar i utlandet. Om tjänsten däremot flyttas till Sverige, räknas det som en ny anställning. Då ska du annonsera ut tjänsten och personen som ska arbeta hos dig måste ansöka om nytt arbetstillstånd.
Se till att du har tillgång till de uppgifter om arbetstagaren, företaget och anställningen som du kommer att behöva lämna i e-tjänsten.
Uppgifter om personen som du vill anställa
Namn, födelsedatum, medborgarskap, utbildning och mejladress. Observera att det är genom denna mejladress som din medarbetare kommer att logga in i e-tjänsten för att fortsätta ansökan om arbetstillstånd, så dubbelkolla den noga.
Uppgifter om företaget
Organisationsnummer, kontaktuppgifter, startdatum för verksamheten och arbetsplats. Arbetsgivare i branscher med högre krav, nystartade verksamheter och ombud behöver även bifoga styrkande dokument.
Uppgifter om anställningen
Yrke, SSYK-kod för det aktuella yrket, arbetsuppgifter, anställningsform, startdatum, omfattning, lön, datum för eventuellt kollektivavtal, försäkringsbolag och annons-ID.
För att arbetstagaren ska kunna få arbetstillstånd måste du som arbetsgivare ha tecknat sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för arbetstagaren när hen påbörjar sin anställning.
För att senare kunna söka om en förlängning av arbetstillståndet måste arbetstagaren ha omfattats av sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring under hela den tid som hen har haft arbetstillstånd i Sverige. Därför är det viktigt att det framgår i dokumentationen vilket datum som försäkringarna började gälla och vilka försäkringsvillkoren är.
Den som befinner sig i Sverige kortare tid än ett år har inte samma rätt till sociala förmåner som de som är bosatta här. Det är därför ett krav på arbetstagaren att även ha en privat försäkring som täcker kostnader som kan uppstå till exempel vid sjukdom och olycksfall. Om arbetstagaren inte har ordnat detta, kan hen inte få arbetstillstånd.
En sjukförsäkring ger ekonomiskt stöd om den försäkrade blir sjuk eller skadad. En sjukförsäkring ska inte förväxlas med en sjukvårdsförsäkring, som hjälper den försäkrade att få snabbare tillgång till vård.
En livförsäkring ger ekonomisk trygghet om den försäkrade dör. De pengar som då betalas ut kan till exempel göra att familjen har råd att bo kvar i sitt hem.
Med en trygghetsförsäkring kan försäkringstagaren få ersättning vid arbetslöshet eller sjukskrivning under en längre period. Försäkringen ger ersättning om försäkringstagaren har skadat sig i jobbet eller på väg till eller från arbetsplatsen. Försäkringen kallas ofta för Trygghetsförsäkring vid arbetsskada och förkortas TFA.
En tjänstepensionsförsäkring är en försäkringslösning för att trygga en tjänstepension. Den kan tecknas av arbetsgivaren till förmån för arbetstagaren, eller tecknas av arbetstagaren men då betalas av arbetsgivaren.
I e-tjänsten får du välja vilken facklig organisation som ska få yttra sig om anställningen. Du väljer det fackförbund som är relevant för det arbete som arbetstagaren ska utföra. Om fackförbundet är anslutet till Migrationsverkets digitala hantering, kommer du att kunna välja det direkt inne i e-tjänsten och får senare yttrandet direkt in i e-tjänsten. Annars får de lämna sitt yttrande via en blankett.
Om den fackliga organisationen avstår från att lämna synpunkter över anställningsvillkoren kommer Migrationsverket att ta ställning till om de erbjudna anställningsvillkoren motsvarar kollektivavtal eller vad som är brukligt inom yrket eller branschen.
Om ditt företag omfattas av högre krav eller är en nystartad verksamhet kommer du att behöva bifoga kopior av styrkande dokument. Förbered dokumenten och kontrollera att informationen syns tydligt.
Om du tidigare har anställt personer från länder utanför EU och de personerna har fått arbetstillstånd för att arbeta för dig ska du även bifoga:
Om ditt företag tillhör någon av dessa branscher ska du kunna redovisa hur företaget klarar av att garantera lön för personen som ansöker om arbetstillstånd. Du ska även kunna styrka att det finns förutsättningar att betala lön under minst tre månader.
Du som ska anställa inom följande branscher omfattas:
Siffrorna inom parentes står för de första siffrorna i aktuella SNI-koder. Vilken SNI-kod ditt företag har framgår av ert registreringsbevis från Skatteverket.
Arbetsgivare inom kommun, regioner och stat är undantagna de högre kraven och behöver inte redovisa ovanstående för att uppfylla kravet för arbetstillstånd.
Om din verksamhet har funnits kortare tid än ett år, eller har varit vilande, behöver du styrka att du har förutsättningar att betala lön under minst tre månader till de personer som du ska anställa. Om du tidigare har anställt medborgare utanför EU/EES behöver du kunna styrka att du har betalat arbetsgivaravgifter och att de anställda har omfattats av rätt försäkringar.
Om du ska agera ombud åt en arbetsgivare behöver du ordna en fullmakt.
Observera att du som ombud med fullmakt är den enda som kommer att ha tillgång till ärendet under hela ansökningsperioden, eftersom du skapar ansökan med din e-legitimation. Därmed blir du den enda som kan slutföra arbetsgivarens del av ansökan och svara på eventuella kompletteringar.
Om du som arbetsgivare hyr ut eller förmedlar en bostad till arbetstagaren gäller att
Arbetstagaren får inte får vara inneboende under sin vistelse i Sverige. Med inneboende avses en situation där en hyresgäst hyr en bestämd del av en bostad under tiden som hyresvärden brukar resten av bostaden.
För att visa att bostadskravet är uppfyllt behöver arbetstagaren en kopia av ett hyresavtal eller intyg om kommande boende från hyresvärden eller bostadsförmedlaren. Arbetstagaren ska skicka in kopian med sin del av ansökan.
Hyresavtalet eller intyget ska innehålla
Om bostaden hyrs ut i andra hand ska arbetstagaren även skicka in handlingar som visar att detta har godkänts av hyresvärden, bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden.
Säsongsarbetaren kan få tillstånd för högst två år, men inte för längre tid än anställningen varar. Man kan aldrig få tillstånd för längre tid än passet är giltigt.
Tillståndet går att förlänga.
Vi kan inte säga exakt hur det tar att få beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ärendet.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om det här tillståndet. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.
Om du vill anställa en person som redan har tillstånd för säsongsarbete hos en annan arbetsgivare ska hen ansöka om ett nytt tillstånd. Arbetstagaren kan då ansöka inifrån Sverige.
Vissa personer befinner sig i Sverige med ett uppehållstillstånd som även ger dem rätt att arbeta. Läs mer om dem:
Du annonserar ut den lediga tjänsten under minst tio dagar så att alla bosatta i Sverige, EU/EES och Schweiz kan söka den, till exempel på Arbetsförmedlingens platsbank.
Du erbjuder arbetstagaren en anställning. Du bör även se över vilka försäkringar som du eller arbetstagaren kan behöva teckna.
Du som arbetsgivare påbörjar din del av ansökan genom att lämna information om anställningen i e-tjänsten.
Tänk på att vara noga med att lämna kompletta uppgifter. Migrationsverket prioriterar kompletta ärenden.
Du skickar information till det fackförbund som är relevant för den bransch som anställningen gäller, och ger dem möjlighet att yttra sig om anställningsvillkoren.
Arbetstagaren får en länk till e-tjänsten och fyller i sin del av ansökan. Hen bifogar de dokument som behövs och slutför ansökan.
Det är först när arbetstagaren har slutfört sin del av ansökan som den registreras.
Nu följer en period av väntan innan Migrationsverket tittar närmare på ansökan.
Migrationsverket går igenom ansökan. Om vi direkt kan se att arbetstagaren inte uppfyller kraven för att få arbetstillstånd, kan vi redan här fatta beslut om att avslå ansökan. Vi kontaktar arbetstagaren eller dig om vi behöver mer information.
Arbetstagaren kommer bli ombedd att visa upp sitt pass, antingen på en svensk ambassad, på ett av Migrationsverkets servicecenter eller genom en digital passkontroll.
Efter att arbetstagaren har visat upp sitt pass går Migrationsverket igenom alla uppgifter som rör ansökan och utreder om hen kan få arbetstillstånd. Om vi behöver mer information, hör vi av oss.
När Migrationsverket har fattat beslut får du som arbetsgivare besked via post. Arbetstagaren får besked via mejl eller post.
Det är du som arbetsgivare som påbörjar ansökan genom att lämna information om anställningen. När du är klar med din del ska arbetstagaren fortsätta med sin del av ansökan. Det är först när arbetstagaren har fyllt i och skickat in sin del av ansökan som den registreras hos Migrationsverket.
Tänk på att vara noga med att lämna kompletta uppgifter och bifoga alla dokument som behövs. Migrationsverket prioriterar kompletta ärenden. Det är först när ansökan är komplett som vi börjar handlägga den.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
Om du inte kan lämna information om anställningen via e-tjänsten fyller du i stället i blanketten:
Information om anställningen (232011) Pdf, 816.9 kB.
Om du hyr ut eller förmedlar bostad till arbetstagaren behöver du visa att bostadskravet är uppfyllt. Fyll i blanketten:
Uppgifter om bostad – Bilaga till ansökan om tillstånd för säsongsarbete (263011) Pdf, 663.1 kB.
Skicka blanketterna till arbetstagaren som ska lämna in dem tillsammans med sin ansökan om tillstånd på en svensk ambassad eller generalkonsulat.
Om anställningen gäller flera personer med samma arbetsuppgifter och anställningsvillkor ska du också bifoga blanketten:
2025-05-05
Du kan nu ansöka för en grupp säsongsarbetare
Arbetsgivare som vill anställa säsongsarbetare i Sverige har nu möjlighet att ansöka om arbetstillstånd för flera personer på en gång.
2025-04-01
Möjligheten till spårbyte försvinner 1 april
Den 1 april träder Riksdagens beslut i kraft om att ta bort möjligheten till spårbyte. Det påverkar personer som har fått, eller ansökt om, uppehållstillstånd på grund av arbete efter avslag på asylansökan genom så kallat spårbyte.
2025-03-05
Nu är Migrationsverkets nya webbplats lanserad
Den 5 mars lanserade Migrationsverket en helt ny version av migrationsverket.se, en webbplats med tydligare struktur och mer guidande navigering. Syftet med den nya webben är framförallt att besökarna lättare ska hitta den information de behöver.
2025-01-02
Nu gäller nya regler för EU-blåkort
Från och med 1 januari gäller nya krav och regler för den som ska ansöka om eller har ett befintligt EU-blåkort.
2024-12-17
Efter årsskiftet behöver säsongsarbetare anställningsavtal
För att få tillstånd som säsongsarbetare räcker det inte längre med att ha ett arbetserbjudande i Sverige. Från och med 1 januari 2025 behövs ett anställningsavtal underskrivet av båda parter.
Standard för svensk yrkesklassificering, SSYK, är ett system för att gruppera individers yrken eller arbetsuppgifter.
Läs mer om sSYK-kodEn fullmakt betyder att du ger någon tillstånd att företräda dig, till exempel för att ansöka åt dig.
Läs mer om fullmakt