Möjligheten till spårbyte försvinner 1 april

Den 1 april träder Riksdagens beslut i kraft om att ta bort möjligheten till spårbyte. Det påverkar personer som har fått, eller ansökt om, uppehållstillstånd på grund av arbete efter avslag på asylansökan genom så kallat spårbyte.

Att möjligheten till spårbyte försvinner påverkar inte bara personer som ansöker om uppehållstillstånd på grund av arbete genom så kallat spårbyte för första gången. Det påverkar även anställda som tidigare har varit asylsökande och som fick ett arbetstillstånd genom spårbyte efter avslag på ansökan om asyl. Dessa personer får fortsätta arbeta så länge deras arbetstillstånd gäller, men de kommer inte att kunna få förlängt arbetstillstånd.

När arbetstillståndet slutar gälla kan Migrationsverket pröva om de har andra skäl för uppehållstillstånd, eller om det finns skäl för att stoppa en utvisning. Huvudregeln är dock att dessa personer ska lämna Sverige i enlighet med sitt utvisningsbeslut. Om de inte gör det kan de få återreseförbud.

Ny ansökan om arbetstillstånd

Om du som arbetsgivare har en anställd som påverkas av lagändringen kan ni inleda en ny ansökan om uppehållstillstånd på grund av arbete. Då krävs att den anställde lämnar Sverige, gör sin ansökan om arbetstillstånd och inväntar beslut från hemlandet eller ett annat land där hen har rätt att bo.

Läs mer om hur personer som har fått arbetstillstånd genom spårbyte påverkas av lagändring 1 april

Läs mer om att anställa medborgare från länder utanför EU/EES för arbete i Sverige