Nya regler för folkbokföring för dig från Ukraina
Från och med 1 november gäller nya regler för folkbokföring för dig med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Nu kan du bli folkbokförd redan efter ett år i Sverige, men din rätt till stöd från samhället begränsas.
Vad innebär de nya reglerna?
Du som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd kan bli folkbokförd efter ett år i Sverige, tidigare var det två år.
Det blir också lättare för ett barn som har fötts i Sverige att bli folkbokfört samtidigt som sina föräldrar, även om barnet själv inte har haft uppehållstillstånd i ett helt år.
Personer som blir folkbokförda den 1 november eller senare får inte samma tillgång till ekonomiskt stöd från samhället som de som blivit folkbokförd tidigare, enligt de gamla reglerna.
Du kan bli folkbokförd efter ett år
För att bli folkbokförd ska du anmäla flytt till Sverige hos Skatteverket som prövar om du uppfyller kraven.
Du uppfyller kraven för folkbokföring om:
- Du har ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd.
- Du har varit i Sverige i minst ett år med uppehållstillstånd.
- Det är troligt att du kommer att vistas i Sverige med uppehållstillståndet i ytterligare sex månader.
När du tror att du uppfyller kraven för folkbokföring är du skyldig att göra en anmälan till Skatteverket inom fyra veckor.
Vad betyder det att bli folkbokförd?
Att vara folkbokförd betyder att du är registrerad som bosatt i Sverige. Det är inte samma sak som att bli svensk medborgare och det påverkar inte heller ditt uppehållstillstånd eller dina framtida ansökningar hos Migrationsverket.
När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer och kan ansöka om ett svenskt id-kort. Du får tillgång till mer vård och du kan få hjälp från Arbetsförmedlingen för att öka dina chanser att få jobb.
När Skatteverket meddelar Migrationsverket att du har fått ett personnummer skrivs du ut från Migrationsverkets mottagningsenhet. Då har du inte längre rätt till boende eller ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Istället kan du ha rätt till visst stöd och ekonomisk ersättning från bland annat Försäkringskassan eller kommunen där du bor.