Färre skyddssökande från Ukraina och sänkt prognos för avgjorda ärenden om medborgarskap

Idag publicerar Migrationsverket en ny prognos med beräkningar för utvecklingen inom migrationsområdet till och med år 2028. Jämfört med tidigare bedömning sänks prognosen för antal fattade beslut i ärenden om medborgarskap. Orsaken är bland annat de säkerhetshöjande åtgärder som myndigheten nyligen infört, samt ett arbete för att avgöra de äldsta ärendena.

– Även om vi till viss del tillför mer resurser till prövningen av medborgarskap kommer de nya åtgärderna påverka produktiviteten och antalet fattade beslut, säger Maria Mindhammar, generaldirektör för Migrationsverket.

I den nya prognosen har Migrationsverket gjort en ny bedömning av antalet avgjorda medborgarskapsärenden. I föregående prognos, som publicerades i februari, gjordes ingen sådan bedömning. Orsaken var att det vid tidpunkten inte var möjligt att bedöma hur regeringsuppdraget att förstärka säkerhetsperspektivet avseende medborgarskapsärenden skulle påverka antalet fattade beslut.

I ljuset av uppdraget beslutade Migrationsverket i mars om ett antal åtgärder för att ytterligare höja säkerheten i medborgarskapsprövningen, bland annat personlig inställelse och utökade identitetskontroller.

– Vi har även tidigare haft uppdrag i regleringsbrevet om att öka säkerheten i medborgarskapsprövningen och förstärker nu det arbetet ytterligare. Beslut om medborgarskap kan inte återkallas och det är av högsta vikt att pröva dessa ärenden extra noga, särskilt med tanke på det säkerhetsläge som råder. Men utökade kontroller tar mer tid och de nya åtgärderna kommer att påverka takten i beslutsfattandet, säger Maria Mindhammar.

Jämfört med prognosen från oktober förra året sänks därför bedömningen för antalet avgjorda medborgarskapsärenden i år och de kommande tre åren. För 2025 är prognosen 64 000 avgjorda medborgarskapsärenden och för 2026 är den 65 000 avgjorda ärenden. Det är en sänkning med 23 000 respektive 22 000 ärenden jämfört med bedömningen i oktoberprognosen. Men antagandena är mycket osäkra.

– Vi inför nu de nya åtgärderna i prövningen och det är svårt att säga med säkerhet hur de påverkar antalet avgjorda ärenden. Samtidigt tillförs också ytterligare resurser, framför allt för att stärka arbetet med säkerhetsaspekten och arbetet med äldre ärenden. Detta går i linje med slutsatserna i Riksrevisionens granskning av hanteringen av medborgarskapsärenden. Vi behöver också förbereda inför de förändringar i medborgarskapslagstiftningen som är tänkta att träda i kraft i juni nästa år, säger Maria Mindhammar.

Migrationsverkets prognoser tar endast hänsyn till ny lagstiftning när det finns en proposition eller i vissa fall en lagrådsremiss. Det innebär att de förändringar i medborgarskapslagstiftningen som en utredning föreslog tidigare i år, och som är tänkta att träda i kraft i juni 2026, inte är beaktade i den här prognosen. Utredningen gjorde bedömningen att den förändrade lagstiftningen kommer att påverka både antalet ansökningar om medborgarskap och antalet avgjorda ärenden.

Färre skyddssökande från Ukraina

När det gäller antalet personer från Ukraina som söker skydd enligt massflyktsdirektivet i Europa (EU, EES och Schweiz) är trenden minskande. Samtidigt har andelen som söker skydd i Sverige ökat. Minskningen i faktiska tal gör ändå att Migrationsverket justerar ner prognosen för antalet skyddssökande från Ukraina i år.

– Vårt huvudscenario är nu att cirka 9 000 personer från Ukraina söker skydd i Sverige enligt massflyktsdirektivet under 2025. Det är 3 000 färre än bedömningen i föregående prognos, säger Eric Ramstedt, planeringsdirektör på Migrationsverket.

Bedömning för antalet asylsökande ligger fast

Den 1 april 2025 trädde förändrade preskriptionsregler i kraft, som innebär att den som fått avslag på sin asylansökan inte kan lämna in en ny ansökan förrän tidigast fem år efter att personen lämnat Sverige i enlighet med sitt beslut.* I föregående prognos bedömde Migrationsverket att förändringen skulle leda till att färre personer ansöker om asyl på nytt efter att deras avslagsbeslut preskriberats. Prognosen för antalet asylsökande 2025 skrevs därför ner till 7 000 personer och den bedömningen kvarstår i den nya prognosen.

Prognosen i siffror

Skyddssökande från Ukraina

I dagsläget gäller EU:s massflyktsdirektiv, för personer som flytt från Ukraina, till den 4 mars 2026. Migrationsverkets prognoser utgår från gällande lagstiftning och idag finns inget EU-beslut om ytterligare förlängning. Beräkningarna i huvudprognosen bygger därför på att det tillfälliga skyddet upphör i mars nästa år. Det antas i så fall leda till att cirka hälften av dem som då har skydd enligt massflyktsdirektivet istället söker asyl under 2026.

Scenarier för antalet skyddssökande från Ukraina till Sverige

Scenarier 2025:

  • Lägre scenario: 5 000
  • Huvudscenario: 9 000
  • Högre scenario: 50 000

Plane­rings­an­ta­ganden för 2025, inkomna ansök­ningar övriga ären­de­ka­te­go­rier

Siffror i parentes avser jämförelse med antagandena för 2025 i prognosen från februari 2025 (antal personer):

  • Asyl, förstagångsansökningar: 7 000 (7 000)
  • Asyl, förlängningsansökningar: 23 000 (23 000)
  • Studerandeärenden (förstagång och förlängning): 30 000 (30 000)
  • Anknytningsärenden (förstagång och förlängnings): 54 000 (54 000)
  • Arbetsmarknadsärenden (förstagång och förlängning): 88 000 (91 000)
  • Medborgarskapsärenden: 63 000 (63 000)

Kommun­mot­tagna och kvot­flyk­tingar

Antalet kommunmottagna beräknas uppgå till cirka 12 600 personer under 2025, vilket är 1 500 färre än bedömningen i föregående prognos. Kommunmottagna omfattar tidigare asylsökande som fått uppehållstillstånd och deras anhöriga, personer med skydd enligt massflyktsdirektivet som folkbokförs, samt 900 kvotflyktingar som Migrationsverket har i uppdrag att överföra till Sverige i år.

Själv­mant åter­vän­dande

Migrationsverket utvecklade förra året hur myndigheten redovisar återvändandet och i den nya prognosen har sättet att räkna anpassats till det som används i den senaste årsredovisningen. Antalet utresor i prognosen omfattar nu konstaterade utresor efter ett beslut om avvisning, utvisning eller överföring, även om utresan sker innan beslutet vunnit laga kraft.

Förändringen medför att det uppskattade antalet utresor ökar med mellan

1 000 och 2 000 per år för samtliga år i prognosen. År 2025-2026 förväntas knappt 9 000 utresor och år 2027 bedöms antalet utresor bli 11 300.

Läs prognosen Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

*De förändrade preskriptionsreglerna innebär att preskriptionstiden har förlängts till fem år och att den börjar gälla först när en person lämnar landet i enlighet med sitt beslut (vilket i regel innebär att personen ska lämna EU-ländernas territorium och Schengenområdet).