Vad gör Migrationsverket för att motverka missbruk och brott?

Organiserad brottslighet, missbruk av välfärdssystemen och säkerhetshot förknippar man sannolikt med polis eller Säpo. Men även Migrationsverket spelar en viktig roll i arbetet för att förebygga och motverka missbruk och brottslighet – det ska belysas i den här artikeln.

Migrationsverket samarbetar med andra myndigheter och bidrar till att bekämpa missbruk av välfärdssystem och brottslighet av olika slag. Artikeln fokuserar på organiserad brottslighet, arbetslivskriminalitet, människohandel och felaktiga utbetalningar. Myndighetens arbete för att upptäcka säkerhetshot och krigsförbrytelser beskrivs i artikeln Så arbetar vi för att upptäcka säkerhetshot.

Organiserad brottslighet

Under 2024 rapporterade Migrationsverket över 2 800 åtgärder inom ramen för arbetet mot organiserad brottslighet, som återkallande av uppehållstillstånd och beslut om utvisning. Ett exempel från året var ett större ärende rörande bärplockare, där ungefär 2 500 ansökningar om uppehållstillstånd avslogs.

Utöver detta har Migrationsverket under 2024 upptäckt cirka 400 fall av missbruk av regelsystemet. Dessa rörde främst individer som inte legaliserat sina vistelser, oseriösa anställningar som medfört ytterligare anhöriginvandring samt ogrundade asylansökningar i syfte att arbeta.

Migrationsverket är också en del i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet tillsammans med flera andra myndigheter. Samarbetet leds av Polismyndigheten och sker inom ramen för underrättelsearbete och operativa insatser där informationsutbyte är en viktig del i arbetet. Information utbyts i det sammanhanget kan leda till viktiga åtgärder hos Migrationsverket och andra myndigheter avseende både brottsbekämpning och administrativa åtgärder.

Läs mer om detta arbete i rapporten
Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten, hos polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Migrationsverket deltar även i satsningen ”Sverige mot organiserad brottslighet”, eller SMOB, som är ett initiativ från Södertörns högskola där olika aktörer från myndigheter och näringsliv samarbetar för att stärka arbetet mot organiserad brottslighet.

Mer om "Sverige mot organiserad brottslighet, på Södertörns högskolas webbplats Länk till annan webbplats.

Motverkar arbetslivskriminalitet tillsammans med andra myndigheter

Arbetslivskriminalitet innebär att företag eller organisationer medvetet bryter mot lagar och regler i arbetslivet. Till exempel att en arbetsgivare bryter mot arbetsmiljöregler, tar del av bidrag man inte har rätt till har personal som saknar arbetstillstånd.

Under 2024 genomfördes drygt 2 300 arbetsplatsinspektioner inom ramen för det myndighetsgemensamma arbetet, där Migrationsverket vid ett stort antal inspektioner kunde stötta framför allt gränspolisen. Totalt överfördes information om misstänkt brottslighet till över 650 ärenden hos Migrationsverket. I januari 2025 införde Migrationsverket en särskild metod för att följa upp vad som händer med de aktuella ärendena i myndighetens handläggning.

Regeringen har gett Migrationsverket och flera andra myndigheter i uppdrag att ta fram gemensamma kontrollmetoder för att motverka regelöverträdelser och brottslighet på arbetsmarknaden. I arbetet deltar bland andra Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Polismyndigheten och Skatteverket.

Sedan 2022 har sju center mot arbetslivskriminalitet öppnats där myndigheterna samlas för att planera, genomföra och följa upp det gemensamma arbetet mot fusk och brott. Centren ligger i polisens lokaler i Umeå, Uppsala, Örebro, Stockholm, Göteborg, Norrköping och Malmö.

Karta som visar vilka orter som har center mot arbetslivskriminalitet: Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebro, Norrköping, Göteborg och Malmö.Förstora bilden

Sedan 2022 har sju center mot arbetslivskriminalitet öppnats i polisens lokaler där flera myndigheter arbetar tillsammans mot fusk och brott.

En avgörande roll i arbetet mot människohandel

Migrationsverket arbetar också för att bidra i arbetet mot människohandel och liknande brott såsom människoexploatering. Migrationsverket ska identifiera misstänkta fall och rapportera misstänkt brottslighet till polisen. En annan uppgift är att hänvisa de potentiella brottsoffren till Jämställdhetsmyndighetens regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel.

Ofta har brotten en internationell koppling och Migrationsverket verkar för att det inte ska vara möjligt att utnyttja olika typer av uppehållstillstånd i brottsliga syften. Arbetet genomsyrar Migrationsverkets samtliga processer och alla medarbetare på myndigheten bidrar i arbetet. All misstänkt människohandel och människoexploatering ska rapporteras särskilt i Migrationsverkets system.

Under 2024 identifierade Migrationsverket 684 potentiella offer för misstänkt människohandel/människoexploatering. Om man tar bort ett enskilt gruppärende med många potentiella brottsoffer, var de vanligaste nationaliteterna Uzbekistan, Nigeria och Ukraina, vilket var i linje med föregående år. Siffrorna innebar en ökning jämfört med 2023 då 576 fall identifierades. Året dessförinnan låg siffran på 515. Ökningen berodde sannolikt dels på en ökad förmåga att identifiera misstänkta fall, dels på det stora gruppärendet.

I en denna nyhetsartikel kan du läsa mer:

Fler fall av människohandel identifieras

Diagram som visar antal identifierade fall av människohandel. Staplarna visar att 2022 var det 515, 2023 var det 576 och 2024 var det 684.Förstora bilden

Ökat antal identifierade offer för människohandel under perioden 2022–2024.

FAKTA BEGREPP

Människohandel är när någon använder ett otillbörligt medel, exempelvis vilseledande, för att rekrytera, transportera, överföra, inhysa eller ta emot en person i syfte att exploatera personen. Människohandel ställer inga krav på att exploatering ska ha ägt rum.
Människoexploatering är när någon, genom att använda ett otillbörligt medel, faktiskt exploaterar någon annan i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri. Människoexploatering kräver alltså att exploatering ägt rum.

Samarbete för att utbetalningar ska vara korrekta

Migrationsverket ska bidra till att hindra de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemet – något som kostade staten mellan 13 och 16 miljarder kronor under år 2021. Migrationsverket ska också bidra till att den brottslighet som riktas mot välfärdssystemen ska minska.

Läs ESV:s rapport om felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen
Säkerställ korrekta utbetalningar från välfärdssystemen – förslag på åtgärder 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För Migrationsverkets del avser utbetalningar från välfärdssystemet, oavsett om de är korrekta eller felaktiga, ersättningar till asylsökande. Myndigheten arbetar på olika sätt för att utbetalningarna ska vara korrekta och för att de som är felaktiga upptäcks. Det görs bland annat genom att studera omfattningen av felaktiga utbetalningar, utveckla rutiner och stöd till verksamheten och genom att samordna arbetet internt och med andra myndigheter. Migrationsverket har flera utbildningar för att öka kunskapen om asylsökandes rätt till bistånd, felaktiga utbetalningar och skyldigheten att underrätta andra myndigheter vid misstanke om felaktiga utbetalningar.

Externt samverkar Migrationsverket med andra myndigheter för att identifiera åtgärder och stoppa pengar från att betalas ut på felaktiga grunder. Ett exempel är initiativet MUR, "motståndskraft hos utbetalande och rättsvårdande myndigheter mot missbruk och brott i välfärdssystemen", där en rad myndigheter deltar, bland andra Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Skatteverket och Polismyndigheten.

Inom ramen för samarbetet har myndigheterna sparat stora pengar. Ett exempel är samarbetet med Försäkringskassan, som visar att både återkrav och förhindrade felaktiga utbetalningar ökat kraftigt de senaste åren med hjälp av Migrationsverkets underrättelser. Under 2024 bidrog Migrationsverkets underrättelser till att Försäkringskassan kunde återkräva nästan 5 miljoner kronor och samtidigt stoppa framtida felaktiga utbetalningar på lika mycket.

Ett annat exempel är samarbetet med Pensionsmyndigheten. Under 2023 och 2024 ledde drygt 200 underrättelser från Migrationsverket till att Pensionsmyndigheten årligen kunnat spara nästan 3 miljoner genom återkrav och omkring 8 miljoner kronor genom att stoppa misstänkt framtida felaktiga utbetalningar.

Initiativet MUR, på Försäkringskassans webbplats Länk till annan webbplats.

Diagram som visar antalet underrättelser om felaktiga utbetalningar från Migrationsverket till Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten under åren 2022 till 2024. Försäkringskassan fick 96 underrättelser år 2022, 157 stycken år 2023 och 334 år 2024. Pensionsmyndigheten fick 23 underrättelser år 2022, 34 stycken under 2023 och 229 under 2024.Förstora bilden

Antalet underrättelser om felaktiga utbetalningar från Migrationsverket till Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har ökat kraftigt under perioden 2022–2024.

Diagram som visar hur stora summor Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten kunnat spara på grund av stoppade framtida utbetalningar. Försäkringskassan stoppade framtida utbetalningar för 1,7 miljoner kronor år 20222, för 2,6 miljoner år 2023 och för 4,9 miljoner år 2024. Pensionsmyndigheten stoppade framtida utbetalningar för 1,8 miljoner år 2022, för 7,6 miljoner år 2023 och för 7,7 miljoner år 2024.Förstora bilden

Felaktiga framtida utbetalningar som kunnat stoppas av Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten tack vare underrättelser från Migrationsverket har ökat under perioden 2022–2024.

Diagram som visar hur stora summor Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten kunde återkräva efter underrättelser från Migrationsverket. Försäkringskassan kunde återkräva 1,3 miljoner kronor år 2022, 3,5 miljoner år 2023 och 4,8 miljoner år 2024. Pensionsmyndigheten kunde återkräva 0,95 miljoner år 2022, 2,9 miljoner år 2023 och 2,9 miljoner år 2024.Förstora bilden

Återkrav från Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten som kunnat göras tack vare underrättelser från Migrationsverket har ökat under perioden 2022–2024.

Vad är på gång på Migrationsverket?

Att öka förmågan att förebygga och motverka missbruk av regelverk och ärendeprocesser är ett av Migrationsverkets prioriterade områden där det pågår en rad insatser.

Migrationsverket har nyligen inrättat en enhetlig kontrollorganisation för att förebygga och motverka missbruk och samhällshot. Den består av en nationell kontrollenhet, en kontrollenhet i varje region samt en kontrollfunktion för utlandsverksamheten. Genom kontrollorganisationen skapas möjligheter till ett system av kontroll genom organisation, arbetssätt och åtgärder som ger myndigheten förmågan att inom samtliga processer kunna identifiera missbruk och hot.

Myndigheten genomför också förändringar för att säkerställa förmågan att hantera tips och annan information. En nationell tipsfunktion har inrättats och bemannats. Den ska under våren bli central mottagare för att identifiera, registrera och fördela alla tips för vidare hantering inom myndigheten. Två webbformulär ska finnas – ett internt för medarbetare och ett externt för allmänheten.

Vidare ska Migrationsverket vara en del i tre regeringsuppdrag ledda av Skatteverket där flera myndigheter ska stärka samarbetet och kompetensen i identitetsfrågor för att motverka identitetsmissbruk.

Vad är ett förvar?

Migrationsverkets förvar finns till för personer som inte har rätt att vistas i Sverige och som ska lämna landet.

Så funkar uppe­hålls­till­stånd för studier

De senaste åren har antalet personer från andra länder som vill studera i Sverige ökat. Från vilka länder kommer studenterna? Och hur lång tid får de vänta på beslut om uppehållstillstånd? I den här artikeln reder vi ut vad som gäller för den som vill läsa en högre utbildning i Sverige.

Hur bevakar Migra­tions­verket omvärlden?

Migrationsverkets verksamhet styrs i stor utsträckning av vad som händer utanför Sveriges gränser. Myndigheten behöver information både för att bedöma hur migrationen utvecklas och för att kunna fatta rättssäkra beslut.