AMIF:s första förstudieprojekt är nu avslutade!
Under 2023 testade AMIF en erbjuda ny projektform – förstudier. Att få möjlighet att genomföra förstudier ger aktörer inom migrationsområdet möjlighet att ansöka om medel för att analysera nuläget, identifiera brister eller behov, samt undersöka vad som är möjligt att göra i ett större AMIF-finansierat projekt. Tre aktörer – Högskolan Väst, Länsstyrelsen i Örebro län och ungdomsorganisationen Tamam - beviljades medel för åtta månaders förstudie.
Högskolan Väst – Samhällsorientering i Virtual Reality: Möjligheter och utmaningar
I samarbete med Göteborgs stad har ett forskarteam från Högskolan Väst genomfört en förstudie för att undersöka möjligheter och utmaningarna med att genomföra samhällsorientering för nyanlända med hjälp av Virtual Reality (VR). Deltagare i projektet fick testa virtuella scenarion och övningar kopplade till samhällsfenomen såsom demokrati och diskriminering, och blev därefter intervjuade om sina upplevelser.
–Att utforska vilka möjligheter som finns för att stärka samhällsorientering med hjälp av Virtual Reality-teknik ligger rätt för sin tid då tekniken erbjuder möjligheter för både ett individuellt, såväl som gruppbaserat, lärande som kompletterar klassrumsundervisningens begränsningar, säger projektledaren Amir Haj-Bolouri (docent informatik) från Högskolan Väst i förstudien.
–Vi är nöjda med samarbetet ihop med Högskolan Väst och tror på att detta projekt skapa nya pedagogiska och värdefulla möjligheter för både nyanlända och våra lärare i samhällsorientering, säger Anders Boklund Ferreira Enhetschef, Samhällsorienterande insatser
Resultaten visar att användning av VR-tekniken inom samhällsintroduktion erbjuder många möjligheter att förmedla svåra och komplexa teman på ett tryggt, interaktivt och lekfullt sätt. Genom VR kan nyanlända, tillsammans med samhällsvägledare, delta i rollspel och få tidiga insikter om hur realistiska scenarion kan utspela sig i samhället.
Både Högskolan Väst och Göteborgs stad har uttryckt ett stort intresse för att vidareutveckla samhällsorienteringsprogrammet genom att integrera den nya VR-tekniken som ett pedagogiskt stöd i framtiden.
Läs mer på projektets webbsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där kommer mer information om projektet att publiceras.
Tamam – En kartläggning om hur vi kan nå och inkludera fler personer som är nya i Sverige
Tamam är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation som arbetar för antirasism, barn och ungas inkludering samt samhällsengagemang och självorganisering. Tamam skapar sociala mötesplatser och organiserar meningsfulla fritidsaktiviteter för att ge alla lika möjligheter, oavsett förutsättningar. Organisationen har lokalföreningar i Malmö, Lund, Tranås, Göteborg, Mariestad, Stockholm och Uppsala.
Förstudien syftar till att stärka och utveckla Tamams arbete riktat mot nyanlända unga, för att bidra till en förbättrad livssituation och hälsa, minska trösklarna för att komma in i det svenska samhället och föreningslivet samt skapa bättre förutsättningar för lokala gemenskaper. Projektet fokuserar på att kartlägga framgångsfaktorer och förutsättningar samt dra nytta av erfarenheter, idéer och kunskaper från Tamam aktiva med egen erfarenhet av migration för att förbättra organisationens verksamhet för nyanlända unga.
–Kartläggningen har inte bara varit väldigt rolig att genomföra, utan har också lagt grunden för fortsatt utveckling av organisationen och nya projekt. Förstudien har möjliggjort att vi kunnat avsätta tid och resurser för att samla in medlemmarnas erfarenheter, åsikter och önskemål om vad som fungerar bra och vad som behöver utvecklas, på ett mer omfattande sätt än tidigare. Som en medlemsstyrd organisation har förstudien gett oss en värdefull möjlighet att utveckla metoder för ökat medlemsinflytande och stärka förutsättningarna för unga nyanländas inkludering och sociala gemenskap, säger Alice Herzberg som projektlett förstudien för Tamam.
Ta del av Tamams kartläggning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länsstyrelsen Örebro län: Länssamverkan för hållbar integration
Länsstyrelsen i Örebro län har genomfört en kartläggning av kapaciteten och beredskapen för mottagande och integration av nyanlända i länets kommuner. Både styrkor och områden som behöver förbättras belyses. Syftet är att ge en nulägesbild av länets arbete inom tre områden: boende, sysselsättning samt ledning och styrning av kommunernas integrationsinsatser.
–Det är mycket positivt att alla kommuner har deltagit och bidragit med enkätsvar och intervjuer. Det ger oss ett starkt underlag för att gemensamt fortsätta arbetet med att stärka integrationen i länet, säger Karin Eriksby, integrationssamordnare.
Förstudieprojektet initierades av Strategnätverket som drivs av Länsstyrelsen i Örebro län. Nätverkets tjänstepersoner identifierade ett växande behov av samverkan mellan länets kommuner inom integrationsområdet. För att fördjupa samverkan behövdes en bättre förståelse för vad varje kommun kan erbjuda och var det finns behov av stöd. Utifrån dessa diskussioner beslutades att ansöka om medel från AMIF för att genomföra en kartläggning. Resultaten av förstudien kommer att användas i det fortsatta arbetet med att utveckla en strategi för länssamverkan för hållbar integration. Slutrapporten är ännu inte offentliggjord.
Fler förstudier är under uppstart
Efter att EU-parlamentet under våren 2024 godkänt EU:s migrations- och asylpakt har intresset för förstudier ökat bland myndigheter som ansvarar för att implementera de nya rättsakterna under de kommande åren. AMIF har därför beviljat medel för ytterligare två förstudier, vilka drivs av Migrationsverket (Genomförande av EU:s migrations- och asylpakt) och Polismyndigheten (Implementering av EU:s rättsakter). Rapporterna kommer att publiceras under 2025.
Fakta om EU:s migrations- och asylpakt:
- EU:s migrations- och asylpakt innebär ett nytt system för hur migrationen ska regleras inom EU. Grunden för systemet blir densamma som idag – att det land dit en asylsökande först kommer ska pröva personens ansökan om asyl. Men med det nya regelverket ska medlemsländerna i högre utsträckning hjälpa varandra om det kommer många asylsökande till ett land. Det blir dock ingen tvingande omfördelning av asylsökande. Medlemsländer kan istället välja hjälpa till på andra sätt, till exempel genom ekonomiskt stöd.I Sverige samordnas arbetet med implementeringen av Migrationsverket. Det kommer att kräva anpassning till nya regler och innebära förändringar i Sveriges mottagningssystem.
- Förslaget godkändes i Europaparlamentet den 12 april 2024. Tio lagstiftningsakter som reformerar EU:s asyl- och migrationshantering ska nu implementeras i EU:s alla medlemsstater. Den nya lagstiftningen ska börja tillämpas sommaren 2026.
- Rådet antar EU:s migrations- och asylpakt - Consilium (europa.eu) Länk till annan webbplats.