Om AMIF

Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) ska bidra till en effektiv hantering av migrationsströmmar. Fondens fyra specifika målområden syftar till att genomföra, stärka och utveckla den gemensamma asylpolitiken, den gemensamma invandringspolitiken och stärka ett ändamålsenligt, säkert och värdigt återvändande.

Asyl-, migra­tions och integ­ra­tions­fonden 2021–2027

Det nationella programmet i Sverige genomförs av olika projekt som bidrar till en långsiktigt hållbar migrationspolitik genom fyra specifika mål inom områdena:

  • asyl
  • laglig migration och integration
  • återvändande
  • solidaritet.

Det nationella programmets målsättningar uppnås genom de projekt som bedrivs med stöd från fonden. Aktörer på migrations- och integrationsområdet kan söka finansiering för projekt vid specifika utlysningstillfällen. Att bedriva projekt med stöd av AMIF innebär en stor möjlighet till att bidra till samhällets och migrationsområdets fortsatta utveckling och är en viktig anledning till att söka medel från AMIF.

Förutsättningar för det nationella programmet

Sveriges program bygger på en behovsanalys som ligger till grund för strategin för genomförandet av programmet.

Genom behovsanalysen, som togs fram i början av 2020, identifierades fyra strategiska behov för genomförandet:

  • insatser tidigt för målgruppen
  • likvärdig behandling för lika effekt för målgruppen
  • samverkan mellan involverade aktörer för att uppnå så bra effekt som möjligt för målgruppen
  • digitalisering av arbetssätt och processer och höja den digitala kompetensen hos målgruppen.

För att kunna möta omvärldens behov på ett flexibelt sätt under hela programperioden har Migrationsverket lagt fokus på vilka effekter och övergripande resultat vi förväntar oss i Sverige. Från behovsanalysen har exempel på aktiviteter hämtats, som fonden kan finansiera i Sverige.

Projekt som finansieras av fonden ska rikta sina insatser mot tredjelandsmedborgare, som deltar aktivt i projektets aktiviteter eller är slutliga mottagare av projektets resultat. Projekten rapporterar mot programmets indikatorer som redovisas per åldersgrupp och kön.

Det nationella programmet sträcker sig fram till 2027, men projekten kan pågå längre, fram till 2029.

Kontaktuppgifter till funktionen för fonderna

fonderna@migrationsverket.se

Medfinansieras av Europeiska unionen

Nyheter

2025-04-24

Spridningskampanjen Europa i min region – 2025!

För åttonde gången deltar Sverige i den EU-gemensamma informationskampanjen Europa i min region. För oss på Asyl-, migrations- och integrationsfonden är detta femte året våra projekt har möjlighet att synas och medverka. Under hela maj månad visar vi tillsammans hur EU:s investeringar används och gör nytta lokalt och regionalt i Sverige.