Du vill ansöka Provisoriskt främlingspassDu vill ansöka Provisoriskt främlingspass
Du vill ansöka om ett provisoriskt främlingspass för en kort period eller en enstaka resa.
- Viktigt att veta
- Så går det till
- Ansök
Du kan få ett provisoriskt främlingspass om du har ett brådskande behov av att resa till eller från Sverige och inte kan få – eller inte har tid att vänta på – ett vanligt främlingspass, resedokument eller hemlandspass. Ett provisoriskt främlingspass är ett tillfälligt pass som bara gäller för en kortare period och för en enkelresa eller en tur- och returresa. Om du kan få en tillfällig resehandling av dina hemlandsmyndigheter ska du i första hand vända dig till dem.
En vuxen ska göra barnets ansökan
Om ett barn behöver ett provisoriskt främlingspass är det barnets vårdnadshavare eller gode man som ansöker åt barnet.
Några exempel på när du kan få ett provisoriskt främlingspass
- Du har ingen möjlighet att ansöka om ett hemlandspass eller annan godtagbar resehandling från ditt hemland i Sverige, utan måste resa till ett annat land för att ansöka om ett pass.
- Du behöver snabbt resa utomlands i ett mycket angeläget ärende men saknar hemlandspass, och har ingen möjlighet att ordna ett tillfälligt pass från ditt hemland.
- Du kan inte få ett främlingspass eller resedokument på grund av att du har missbrukat ditt tidigare pass, eller är dömd för grov brottslighet, men behöver ändå ett pass för att kunna göra en mycket angelägen resa.
- Du har uppehållstillstånd i Sverige och befinner dig utomlands (men inte i ditt hemland) och har förlorat ditt främlingspass eller resedokument och behöver ett pass för att kunna resa tillbaka till Sverige.
Det här ska du förbereda inför din ansökan
Ansökningsblanketten, ifylld och underskriven (en blankett per person)
Ansökan om provisoriskt främlingspass (192011)Pdf, 845.9 kB.
Eventuellt tidigare utfärdat främlingspass eller resedokument
Medgivande om att Migrationsverket får utfärda pass för barn under 18 år
Om ansökan gäller ett barn under 18 år måste du som är vårdnadshavare godkänna barnets ansökan genom att bifoga ett medgivande. Om ditt barn har två vårdnadshavare måste båda godkänna barnets ansökan och underskrifterna ska vara bevittnade.Kopia av vårdnadshavares id-kort eller pass
Om ansökan gäller ett barn under 18 år.Kopia av polisanmälan där det står att du har förlorat ditt främlingspass eller resedokument
Om du ansöker om ett provisoriskt främlingspass för att du har förlorat ditt främlingspass eller resedokument.Resplan för när, var och hur du ska skaffa ett hemlandspass utanför Sverige
Om du ansöker om ett provisoriskt främlingspass för att kunna resa till ditt hemland eller till ett annat land för att kunna ansöka om ett hemlandspass ska du lämna in en konkret resplan och dokument som visar att du till exempel har en bokad tid för passansökan. Du behöver inte ha köpt en biljett för resan; du ska bara visa hur du har tänkt resa.Dokument som styrker dina skäl för att göra en mycket angelägen resa
Om du ansöker om ett provisoriskt främlingspass för att kunna resa utomlands i ett mycket angeläget ärende ska du motivera och visa för Migrationsverket varför du behöver ett främlingspass just nu och varför du inte kan få ett hemlandspass eller en provisorisk resehandling från ditt hemlands myndigheter, till exempel ambassad eller konsulat.Kopia av ditt förordnande och ditt id-kort om du ansöker som god man för ett barn
Om du ansöker som god man för ett barn under 18 år.
Hur länge gäller det provisoriska främlingspasset?
Ett provisoriskt främlingspass gäller i de flesta fall i högst sju månader. Passet kan också vara begränsat till en enkel resa till eller från Sverige eller till en tur- och returresa. Efter resan ska du lämna tillbaka det provisoriska främlingspasset till Migrationsverket eller till en svensk ambassad eller generalkonsulat.
Hur länge måste jag vänta på beslut?
Eftersom en ansökan om provisoriskt främlingspass ofta görs inför en brådskande resa hanterar vi dessa ärenden skyndsamt. Det finns dock många saker som kan påverka väntetiden. Det gäller särskilt om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver be dig om ytterligare information. Om din ansökan är komplett kommer du att få beslut skyndsamt.
Vad kostar det att ansöka?
Vuxen: 500 kr
Barn: 500 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansöka.
Om du har barn som behöver provisoriskt främlingspass
Barn under 18 år får inte själva ansöka om provisoriskt främlingspass. Det är barnets vårdnadshavare eller gode man som ansöker om provisoriskt främlingspass åt barnet.
Vart kan jag resa med provisoriskt främlingspass?
Det provisoriska främlingspasset uppfyller EU:s krav på pass och går att resa med till de flesta länder. Till vissa länder kan du behöva ett visum. Kontakta det aktuella landets ambassad för att få mer information innan du reser.
Om du inte har kunnat styrka din identitet kommer det att stå i ditt provisoriska främlingspass att din identitet inte är styrkt, vilket kan göra det svårare att resa till vissa länder.
Om du förlorar ditt provisoriska främlingspass
Om du tappar bort ditt provisoriska främlingspass eller om det blir stulet ska du anmäla det till polisen. Om du behöver ett nytt provisoriskt främlingspass måste du lämna in en ny ansökan. Ta med dig en kopia av polisanmälan när du ansöker om ett nytt provisoriskt främlingspass.
Du ansöker och bokar tid
E-tjänst:
Om du ansöker via e-tjänsten bokar du tid för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad inne i e-tjänsten. Observera att det inte finns någon e-tjänst för provisoriskt främlingspass.
Blankett:
Om du ansöker på blankett fyller du i blanketten, förbereder de dokument som behövs och bokar själv tid på ett av våra servicecenter för att lämna in ansökan. Du måste boka en tid för varje person, och varje person ska lämna in en egen ansökningsblankett.
Bli fotograferad och lämna fingeravtryck
När du har gjort din ansökan i e-tjänsten ska du komma till ett av Migrationsverkets servicecenter för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Du som ansöker på blankett blir fotograferad och lämnar fingeravtryck när du lämnar in din ansökan. Barn måste ha vårdnadshavare eller god man med sig. Om du vill hämta ditt främlingspass eller resedokument på en annan ort ska du berätta det för oss vid ditt besök.
Migrationsverket handlägger
Migrationsverket går igenom alla uppgifter i din ansökan. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Tänk på att vi inte kan börja handlägga din ansökan innan du har betalat avgiften. Detta gäller inte dig som har ansökt om resedokument; du betalar en avgift först när du hämtar resedokumentet.
Logga in på Min sida
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Du får beslut
När beslutet är klart skickar vi hem det till dig med post. För främlingspass och resedokument kan det sedan ta upp till 14 dagar innan du kan hämta ditt pass. Vi kommer att skicka ett brev till dig när det är dags att hämta det. För provisoriskt främlingspass får du information i beslutet om när du kan hämta det.
Boka tid för att hämta ditt nya pass
Du som får ett främlingspass, provisoriskt främlingspass eller resedokument ska boka tid för att hämta passet innan du besöker Migrationsverket.
Har du förberett alla dokument?
Innan du påbörjar din ansökan behöver du ha förberett de dokument som du ska bifoga.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
Du ansöker om provisoriskt främlingspass på något av Migrationsverkets servicecenter.
Fyll i ansökan
Fyll i blanketten (en blankett per person):
Ansökan om provisoriskt främlingspass (192011) Pdf, 845.9 kB.
Utöver blanketten och de dokument som du ska bifoga till din ansökan, ska du ta med dig
- ditt svenska id-kort
- ett kontokort eller betalkort för att betala ansökningsavgiften.
Boka tid för att lämna in ansökan
Innan du besöker Migrationsverket för att lämna in din ansökan ska du boka tid. Du måste boka en tid för varje person som vill ansöka om provisoriskt främlingspass, och varje person ska lämna in en egen ansökningsblankett. Ett barn som inte har någon av sina föräldrar i Sverige måste ha sin gode man eller vårdnadshavare med sig.
Om du befinner dig utomlands
Om du är utomlands, och behöver ett provisoriskt främlingspass för att kunna resa tillbaka till Sverige, ska du kontakta en svensk ambassad eller generalkonsulat och fråga hur du ska göra.
Det är inte alla svenska ambassader och generalkonsulat som handlägger migrationsärenden; kontrollera därför vart du ska vända dig:
- Välj
- Afghanistan
- Albanien
- Algeriet
- Andorra
- Angola
- Antigua and Barbuda
- Argentina
- Armenien
- Australien
- Azerbajdzjan
- Bahamas
- Bahrain
- Bangladesh
- Barbados
- Belarus
- Belgien
- Belize
- Benin
- Bhutan
- Bolivia
- Bosnien- och Hercegovina
- Botswana
- Brasilien
- Brunei Darussalam
- Bulgarien
- Burkina Faso
- Burundi
- Centralafrikanska republiken
- Chile
- Colombia
- Costa Rica
- Cypern
- Danmark
- Demokratiska republiken Kongo
- Djibouti
- Dominica
- Dominikanska republiken
- Ecuador
- Egypten
- Ekvatorialguinea
- El Salvador
- Elfenbenskusten
- Eritrea
- Estland
- Eswatini
- Etiopien
- Fiji
- Filippinerna
- Finland
- Frankrike
- Förenade Arabemiraten
- Gabon
- Gambia
- Georgien
- Ghana
- Grekland
- Grenada
- Guatemala
- Guinea
- Guinea-Bissau
- Guyana
- Haiti
- Honduras
- Indien
- Indonesien
- Irak
- Iran
- Irland
- Island
- Israel/Palestina
- Italien
- Jamaica
- Japan
- Jordanien
- Kambodja
- Kamerun
- Kanada
- Kap Verde
- Kazakstan
- Kenya
- Kina
- Kirgizistan
- Komorerna
- Kongo-Brazzaville
- Kosovo
- Kroatien
- Kuba
- Kuwait
- Laos
- Lesotho
- Lettland
- Libanon
- Liberia
- Libyen
- Liechtenstein
- Litauen
- Luxemburg
- Madagaskar
- Malawi
- Malaysia
- Maldiverna
- Mali
- Malta
- Marocko
- Marshallöarna
- Mauretanien
- Mauritius
- Mexico
- Mikronesien
- Moldavien
- Monaco
- Mongoliet
- Montenegro
- Mozambique
- Myanmar
- Namibia
- Nederländerna
- Nepal
- Nicaragua
- Niger
- Nigeria
- Nordkorea
- Nordmakedonien
- Norge
- Nya Zeeland
- Oman
- Pakistan
- Palau
- Panama
- Papua Nya Guinea
- Paraguay
- Peru
- Polen
- Portugal
- Qatar
- Rumänien
- Rwanda
- Ryssland
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Lucia
- Saint Vincent och Grenadinerna
- Salomonöarna
- Samoa
- San Marino
- Sao Tomé and Principe
- Saudiarabien
- Schweiz
- Senegal
- Serbien
- Seychellerna
- Sierra Leone
- Singapore
- Slovakien
- Slovenien
- Somalia
- Spanien
- Sri Lanka
- Storbritannien
- Sudan
- Surinam
- Sydafrika
- Sydkorea
- Sydsudan
- Syrien
- Tadzjikistan
- Taiwan
- Tanzania
- Tchad
- Thailand
- Tjeckien
- Togo
- Tonga
- Trinidad och Tobago
- Tunisien
- Turkmenistan
- Tyskland
- Türkiye
- USA
- Uganda
- Ukraina
- Ungern
- Uruguay
- Uzbekistan
- Vanuatu
- Vatikanstaten
- Venezuela
- Vietnam
- Yemen
- Zambia
- Zimbabwe
- Österrike
- Östtimor
Mer information inför ditt besök, till exempel information om tidsbokning, finns på ambassadernas webbplats:
Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats.
Vad kostar det att ansöka?
Vuxen: 500 kr
Barn: 500 kr
Om du har betalat fel avgift
Du kan få tillbaka pengar om du har betalat in fel ansökningsavgift. Det kan till exempel vara så att du av misstag har betalat in avgiften två gånger. Du behöver då skriva till Migrationsverket för att begära pengarna tillbaka. Om du har lämnat in en ansökan på en ambassad eller generalkonsulat ska du i stället vända dig dit.
När du begär att få tillbaka en avgift behöver du lämna följande uppgifter.
Uppgifter om dig och din ansökan:
- ditt förnamn och efternamn
- ditt personnummer, samordningsnummer eller födelsedatum
- din adress (med postnummer, stad och land)
- ditt telefonnummer och landsnummer (t.ex. +46 för Sverige)
- beskrivning av varför du ska få tillbaka avgiften
- ärendenummer (beteckningsnummer/kontrollnummer)
- ett kontoutdrag eller kvitto där det tydligt syns att du har betalat en avgift till Migrationsverket.
Uppgifter om din bank:
- bankens namn
- adress till banken (med postnummer, stad och land)
- kontonummer och clearingnummer eller motsvarande
- IBAN-kod eller BIC/SWIFT-kod (för bank utanför Sverige)
- namnet på den som äger kontot.
Skicka detta i ett brev till:
Migrationsverket
601 70 Norrköping
Sverige