Du vill ansöka Barn som ska bo med förälder

Du vill ansöka om uppehållstillstånd för ett barn som vill flytta till en förälder i Sverige.

Medborgare i länder utanför EU/EES och EU-medborgare utan uppehållsrätt behöver i de flesta fall uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige.

De här kraven ska vara uppfyllda för att barnet ska få uppehållstillstånd:

  • Ansökan ska göras av en vuxen
    Ansökan ska göras av en förälder eller annan vuxen person som har juridisk rätt att företräda barnet i barnets hemland.

  • Barnet ska vara under 18 år och ogift

  • Föräldern i Sverige
    Föräldern ska ha något av följande:

    • svenskt medborgarskap
    • permanent uppehållstillstånd
    • permanent uppehållsrätt
    • permanent uppehållskort
    • tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov eller synnerligen ömmande omständigheter.
    • tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av anknytning till partner.
  • Föräldern ska uppfylla försörjningskravet
    Föräldern i Sverige ska kunna försörja sig själv och barnet och ha en bostad av tillräcklig storlek och standard för dem att bo i. Vissa personer kan vara undantagna försörjningskravet.

    Försörjningskrav för personen i Sverige

Du ska bifoga kopior av de här dokumenten till din ansökan. Kontrollera att informationen på dokumenten som du skickar med syns tydligt.

Dokument som visar att personen i Sverige uppfyller försörjningskravet

Efter att du har skickat in din ansökan kommer personen i Sverige att få fylla i ett frågeformulär med frågor om sin livssituation. I samband med det ska hen även bifoga dokument som visar att hen uppfyller försörjningskravet.

Dokument som visar att personen i Sverige har en bostad

Om personen i Sverige hyr sin bostad ska hen skicka in en kopia av sitt hyreskontrakt, samt bifoga en hyresavi för den senaste månadens hyra (1 månad).

Kontraktet ska innehålla:

  • månadshyra
  • antalet rum
  • namn på hyresgäst
  • namn på hyresvärd
  • hyresperiod
  • underskrift av hyresvärden.

Om personen i Sverige hyr bostad i andra hand

Om hen hyr sin bostad i andra hand är det viktigt att även skicka in dokument som visar att hyresvärden, bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden har godkänt uthyrningen. När personen i Sverige hyr en hyresrätt i andra hand är det fastighetsägaren som är hyresvärd, inte innehavaren av förstahandskontraktet. Kontrakt eller avtal måste vara undertecknade.

Om personen i Sverige äger sin bostad ska hen skicka in en kopia av köpekontrakt eller annan överlåtelsehandling, där det framgår att hen äger bostaden. Om antalet rum inte framgår av handlingen kan man bifoga planritning, bostadsspecifikation eller liknande.

Personen i Sverige ska också skicka in dokument som visar vilken bostadskostnad hen har. Oavsett om det handlar om bostadsrätt, hus eller villa ska hen skicka in handlingar som visar ränteutgifter.

Om personen i Sverige bor i bostadsrätt ska hen skicka in kopior av handlingar som visar månadsavgift och andra eventuella driftskostnader som inte ingår i månadsavgiften, till exempel för värme, el och vatten.

Om personen i Sverige bor i hus eller villa ska hen skicka in handlingar som visar driftskostnaderna. Det kan till exempel vara avgifter för värme, vatten, sophämtning, avlopp, samfällighetsavgift, fastighetsavgift eller andra kostnader som är kopplade till boendet.

Dokument som visar att personen i Sverige har en inkomst

Om personen i Sverige arbetar behöver hen skicka in en kopia av sitt anställningsavtal eller annan handling som visar anställningen. Handlingen ska innehålla:

  • namn på arbetstagaren
  • anställningsform (exempelvis tillsvidare, visstid, vikariat)
  • sysselsättningsgrad
  • lön
  • arbetsgivare
  • underskrift av behörig företrädare för arbetsgivaren.


Hen behöver också skicka in en kopia av sin senaste lönespecifikation. Den ska innehålla:

  • namn på löntagare (arbetstagaren)
  • namn på den som betalar ut lönen (arbetsgivaren)
  • nettolön
  • eventuellt lönetillägg eller löneavdrag (exempelvis ledigheter, sjukdom).

Tidsbegränsad anställning

Om personen i Sveriges anställning varar längre än ett år behöver hen skicka in en kopia av anställningsavtal och sin senaste lönespecifikation. Om det handlar om en tim- eller behovsanställning ska hen skicka in en kopia av anställningsavtal och de tre senaste lönespecifikationerna.

Om personen i Sveriges nuvarande anställning varar kortare än ett år framåt och hen tidigare har haft visstidsanställningar, behöver hen dessutom skicka in tidigare anställningsavtal för det senaste året.

Personen i Sverige kan också skicka in handlingar som visar att hen är medlem i en a-kassa och att hen kommer att få ersättning därifrån vid eventuell arbetslöshet.

Personen i Sverige behöver skicka in en kopia av beslut från a-kassan och utdrag på utbetalningar. Av dokumenten bör det framgå hur mycket ersättning hen får och under vilken period hen har rätt till ersättning.

Personen i Sverige behöver skicka in en kopia av beslut från Försäkringskassan där det framgår vilken typ av ersättning det är och hur mycket hen får i ersättning. Av dokumenten bör det framgå under vilken period hen har rätt till ersättning från Försäkringskassan.

Personen i Sverige behöver skicka in en kopia av beslut som visar vilken typ av pension hen har och hur mycket hen får i pension varje månad eller per år. Det kan till exempel vara ett beslut från Pensionsmyndigheten.

Om personen i Sverige har en enskild firma eller är bolagsman i ett handels- eller kommanditbolag, så består personens inkomst av hens del av överskottet från det egna företaget efter avdrag för egenavgifter. Med det menas vanligtvis det överskott av näringsverksamhet som hen deklarerar i sin inkomstdeklaration. Hen kan visa sin inkomst genom att skicka in:

  • kopia av sitt slutskattebesked för föregående inkomstår
  • kopia av sin inkomstdeklaration, tillsammans med kopia av sin NE- eller N3A-bilaga, för föregående inkomstår
  • kopia av beslut om sin preliminärskatt för innevarande år från Skatteverket, eller kontoutdrag från sitt skattekonto för minst tre månader där inbetald preliminärskatt tydligt framgår.

Om personen i Sverige är delägare i ett aktiebolag kan hen visa att hen tar ut lön eller annan ersättning från sitt aktiebolag genom att skicka in följande handlingar:

  • löneavtal och lönespecifikationer för den senaste månaden (1 månad)
  • utdrag från aktiebolagets skattekonto för minst tre månader för att visa betalda arbetsgivaravgifter och preliminärskatter till Skatteverket
  • om hen har bedrivit verksamheten under föregående år kan hen skicka in slutskattebesked eller deklarationsunderlag för sig för det senaste året
  • kopia av sin inkomstdeklaration för föregående år och K10-blankett från Skatteverket om hen har fått utdelning på sin andel
  • utdrag från Skatteverket som visar inlämnade kontrolluppgifter för hen för de senaste tre månaderna.

Om barnet ska flytta till Sverige samtidigt som en förälder som också ska ansöka om uppehållstillstånd, kan föräldern ansöka för barnet i sin egen ansökan.

Du vill ansöka – Bo med partner

Om föräldern i Sverige har uppehållstillstånd för att studera, ska hen ansöka om uppehållstillstånd för barnet i e-tjänsten för familjemedlemmar till studerande.

Du vill ansöka – Familj som vill ansöka i efterhand – studera

Om föräldern i Sverige har uppehållstillstånd för att arbeta, ska hen ansöka om uppehållstillstånd för barnet i e-tjänsten för familjemedlemmar till anställda.

Du vill ansöka – Familj till arbetstagare eller egen företagare som ansöker i efterhand

Vuxen: 2 000 kr
Barn under 18 år: 1 000 kr

Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.

Följande personer betalar ingen avgift för att ansöka:

  • familjemedlemmar till EU/EES-medborgare. Svenskar räknas inte som EU-medborgare i det här sammanhanget
  • EU/EES-medborgare som ansöker om uppehållstillstånd
  • medborgare i Schweiz och deras familjemedlemmar
  • medborgare i Japan
  • make, maka, sambo, registrerad partner och ogifta barn under 18 år som ansöker om uppehållstillstånd för att bo med en familjemedlem som har fått uppehållstillstånd i Sverige som skyddsbehövande eller på grund av synnerligen ömmande omständigheter.

Barnet kan få uppehållstillstånd för högst två år, men aldrig för längre tid än barnets pass är giltigt.

Uppehållstillståndet går att förlänga.

Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.

Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du. Statistiken baseras på avgjorda ärenden de 12 senaste månaderna.

75% av nyligen avgjorda ärenden har avgjorts inom:21 månader

Andra regler gäller om barnet eller barnets förälder är medborgare i EU/EES eller Norden.

Om barnets förälder är EU/EES-medborgare med uppehållsrätt

Om barnet har en förälder som är EU/EES-medborgare och uppfyller kraven för uppehållsrätt i Sverige, har barnet automatiskt uppehållsrätt och behöver inte ansöka om uppehållstillstånd.

Du vill ansöka – Familj till EU/EES-medborgare

Om barnet är EU/EES-medborgare utan uppehållsrätt

Om barnet själv är EU/EES-medborgare men inte har en förälder som har uppehållsrätt, har barnet normalt inte heller uppehållsrätt. Då kan ni ansöka om uppehållstillstånd för barnet. Kraven för att få uppehållstillstånd och information om hur ni ansöker hittar ni på denna sida.

Om barnet är EU/EES-medborgare kan ni ansöka om uppehållstillstånd medan barnet befinner sig i Sverige.

Nyheter

2025-04-03

Du som ska arbeta, studera eller flytta till en familjemedlem i Sverige kan nu besöka ambassaden i Islamabad

Den 9 april öppnar Migrationsverket återigen verksamheten för uppehålls- och arbetstillstånd i Pakistan. Personer som ska lämna biometriska uppgifter, kontrollera pass eller bli intervjuade efter inlämnad ansökan kommer fortsättningsvis att kunna besöka ambassaden i Islamabad. Det gäller nästan alla, förutom dig som ska ansöka om Schengenvisum för att besöka Sverige under en kortare tid.

2024-12-16

Nu kan du se hela ditt beslut i Min sida

Du som väntar på beslut från Migrationsverket kan nu se det fullständiga beslutet i Min sida. Tidigare har du bara kunnat se om beslutet är positivt eller negativt, och motiveringen har endast skickats hem i pappersformat.

2024-11-26

Du som är medborgare i Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan ska vända dig till generalkonsulatet i Istanbul

Du som är medborgare i Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan har fram till nu vänt dig till ambassaden Moskva för ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd. Från och med den 2 december 2024 ska du i stället vända dig till generalkonsulatet i Istanbul. Samma sak gäller för dig som inte är medborgare men är lagligen bosatt i något av dessa länder.