Du vill ansöka Söka arbete efter slutförd forskning

Du har slutfört din forskning och vill ansöka om uppehållstillstånd för att söka arbete eller undersöka möjligheterna att starta eget företag i Sverige. Din familj kan ansöka samtidigt som dig.

Om du har uppehållstillstånd för forskning i Sverige och har slutfört din forskning, kan du få uppehållstillstånd för att söka arbete eller undersöka möjligheterna att starta eget företag.

Om du får här typen av uppehållstillstånd och sedan får jobb som forskare hos en godkänd forskningshuvudman, behöver du återigen ansöka om uppehållstillstånd som forskare. Du måste då befinna dig utanför Sverige för att kunna få uppehållstillstånd.

Du vill ansöka – Forskare

Om du har haft uppehållstillstånd för forskning i ett annat EU-land, har slutfört din forskning, och under tiden för uppehållstillståndet vistats i Sverige och bedrivit en del av din forskning här, kan du ansöka om uppehållstillstånd för att söka arbete medan du är kvar i Sverige.

De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få uppehållstillstånd:

  • Du ska ha ett giltigt pass

  • Du ska lämna in din ansökan innan ditt nuvarande tillstånd går ut

  • Du ska ha slutfört din forskning

  • Ditt senaste uppehållstillstånd ska ha varit för forskning i Sverige eller i ett annat EU-land

  • Du ska planera att söka arbete eller undersöka möjligheterna att starta eget företag

  • Du ska ha tillräckligt med pengar för din vistelse i Sverige och för att kunna betala din hemresa
    Din försörjning ska räcka under hela den tid som du ansöker om uppehållstillstånd för. Du måste ha minst 9 700 kronor per månad.

  • Du ska ha, eller ha ansökt om, en heltäckande sjukförsäkring
    Om din totala tid i Sverige blir kortare än ett år behöver du en heltäckande sjukförsäkring. Försäkringen ska gälla för hela den tid du ska vara i Sverige och täcka kostnader för akut och annan sjukvård, sjukhusvistelse och akut tandvård. Den ska också täcka kostnader för hemtransport av medicinska skäl.

    Om din totala tid i Sverige blir längre än ett år kan du folkbokföra dig, och får då tillgång till hälso- och sjukvård och tandvård.

  • Översätt dokument
    Alla dokument som du skickar med bör vara på svenska eller engelska. Om du har översatt dina dokument bör översättningen vara auktoriserad. Du ska även skicka med en kopia av dokumentet på originalspråket.

Du ska bifoga kopior av de här dokumenten till din ansökan

Kontrollera att informationen på dokumenten som du skickar med syns tydligt.

  • Korrekta kopior av ditt pass

    Du kan inte få tillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.

    Läs mer om vad passkopiorna ska visa

  • Bekräftelse från forskningshuvudmannen om att forskningen är slutförd
    För att visa att du har slutfört din forskning ska du lämna in en bekräftelse från forskningshuvudmannen om att forskningen har slutförts. Om du huvudsakligen har forskat i ett annat EU-land ska du lämna in en bekräftelse från forskningshuvudmannen i det landet. Om du ännu inte har slutfört forskningen ska du skicka in detta till Migrationsverket när forskningen är slutförd.

  • Dokument som visar att du har, eller har ansökt om, heltäckande sjukförsäkring
    Du måste ha en heltäckande sjukförsäkring om den totala sammanlagda tiden för dina uppehållstillstånd i Sverige blir kortare än ett år.

  • Dokument som visar att du kan försörja dig
    Kontoutdrag från bank eller andra dokument som visar att du har pengar för din försörjning under den tid som du ansöker om uppehållstillstånd för.

Dokument att bifoga om din familj ansöker tillsammans med dig

  • Korrekta kopior av varje familjemedlems pass
    Din familjemedlem kan inte få uppehållstillstånd för längre tid än passet är giltigt.

    Läs mer om vad passkopiorna ska visa

  • Dokument som visar er relation
    Om ni är gifta: vigselbevis, äktenskapsbevis eller liknande.
    Om ni är sambor: dokument som visar att ni har bott tillsammans, till exempel folkbokföringsbevis, gemensamt hyreskontrakt eller köpebevis för bostad.

  • Födelseattest eller födelsebevis där föräldrarnas namn framgår

  • Beslut om enskild vårdnad för barnet
    Om du har enskild vårdnad om barnet ska du bifoga ett domstolsbeslut om detta. Om den andra föräldern är avliden ska du skicka med dödsbevis.

  • Medgivande om att barnet får flytta till Sverige
    Om barnet har två vårdnadshavare, och barnets andra vårdnadshavare ska vara kvar i hemlandet, ska du bifoga ett medgivande från den andra vårdnadshavaren i ansökan. Vid gemensam vårdnad ska kopia av den andra vårdnadshavarens pass eller annan identitetshandling också bifogas.

    Medgivande till att barn får bosätta sig i Sverige (216011) Pdf, 1.2 MB.

  • Adoptionshandlingar om barnet är adopterat

Andra regler gäller om du är medborgare i EU/EES eller Schweiz, eller om du har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land.

EU/EES-medborgare med uppehållsrätt

Du som är EU/EES-medborgare har rätt att bo i ett annat EU/EES-land om du uppfyller uppehållsrätten genom arbete, eget företag, studier eller tillräckliga medel. Om du har uppehållsrätt behöver du inte ansöka om tillstånd för att bo i Sverige.

EU/EES-medborgare

Du som är medborgare i Schweiz

Du som är medborgare i Schweiz kan flytta till Sverige för att arbeta, studera, starta eget eller leva på egna medel. Om du vill stanna i Sverige längre än tre månader ska du ansöka om uppehållstillstånd för medborgare i Schweiz.

Du vill ansöka – Schweizisk medborgare

Du som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land

Du som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land kan flytta till Sverige för att arbeta, driva eget företag, studera eller leva på egna medel. Om du ska stanna i Sverige längre än tre månader behöver du ansöka om uppehållstillstånd för varaktigt bosatta.

Du vill ansöka – Varaktigt bosatt i annat EU-land

Om din familj också vill ansöka om uppehållstillstånd kan de göra det samtidigt som dig. Du ansöker för din familj i din egen ansökan.

Som familj räknas make, maka, registrerad partner, sambo och barn under 18 år.

För att din familj ska kunna få uppehållstillstånd krävs att du får uppehållstillstånd efter slutförd forskning och att familjen har giltiga pass.

Om din familj får uppehållstillstånd får vuxna familjemedlemmar och barn som fyller minst 16 år under pågående år tillstånd att arbeta.

Du kan få uppehållstillstånd för tolv månader, varken kortare eller längre. Du kan dock inte få uppehållstillstånd för längre tid än ditt pass är giltigt.

Tillståndet går inte att förlänga.

Om din familj ansöker tillsammans med dig kan de få uppehållstillstånd för samma tid som du, men aldrig längre än passens giltighetstid.

Arbetstagare: 1 500 kronor
Vuxna familjemedlemmar: 1 500 kronor
Barn: 750 kronor

Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.

Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.

Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du.

Kompletta ansökningar

75% av ansökningarna får beslut inom:1 månader

Icke kompletta ansökningar

75% av ansökningarna får beslut inom:3 månader

Nyheter

2025-04-01

Från och med 1 april försvinner möjligheten till spårbyte

Den 1 april träder riksdagens beslut i kraft om att ta bort möjligheten till spårbyte. Detta påverkar dig som har fått, eller ansökt om, arbetstillstånd efter avslag på din tidigare asylansökan. Även dina medsökande familjemedlemmar påverkas.

2025-03-05

Nu är Migrationsverkets nya webbplats lanserad

Den 5 mars lanserade Migrationsverket en helt ny version av migrationsverket.se, en webbplats med tydligare struktur och mer guidande navigering. Syftet med den nya webben är framförallt att besökarna lättare ska hitta den information de behöver.