Vård
Här hittar du information om vad som gäller för dig kring vård i Sverige.
Sjukvård
Alla flyktingar enligt massflyktsdirektivet som kommer till Sverige, erbjuds en kostnadsfri hälsoundersökning. Du får en kallelse från vårdcentralen.
Du som vuxen har endast rätt till akut vård och vård som inte kan vänta. Det är sjukvården som avgör vilken vård du kan få, inte Migrationsverket. Barn (under 18 år) har rätt till all sjukvård.
Vänd dig alltid i första hand till din närmaste vårdcentral om du blir sjuk. Sjukhus vänder du dig till om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka.
Filmtips – Hälso- och sjukvården
"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.
Tandvård
Som vuxen har du rätt till akut tandvård och tandvård som inte kan vänta. Du ska alltid vända dig till folktandvården för tandvård. När folktandvården är stängd kontaktar du i första hand en akuttandläkare som är ansluten till folktandvården och i andra hand en annan akuttandvårdsklinik.
Barn (under 18 år) har rätt till all tandvård.
Mödravård
På barnmorskemottagningen arbetar barnmorskor med hälsoundersökningar för den som är gravid. De här besöken är kostnadsfria. Som kvinna har du tillgång till gratis rådgivning om preventivmedel samt gratis förlossningsvård. Du har även rätt till vård vid abort men betalar då samma avgift som de som bor permanent i Sverige.
Kostnader för vård och medicin
För att få billigare sjukvård, tandvård och medicin på recept måste du visa ditt uppehållstillståndskort (UT-kort).
Besök hos läkare på vårdcentral eller tandläkare inom folktandvården kostar 50 kronor om du visar ditt UT-kort. Samma kostnad gäller för merparten av receptbelagd medicin. Besök hos en sjuksköterska eller sjukgymnast kostar 25 kr.
Sjukvården kan kräva att du betalar hela kostnaden för vården om du inte kan visa att du är flykting enligt massflyktsdirektivet.
Akutbesök på sjukhus och specialistbehandlingar som du fått efter remiss från sjukhuset kostar mer.
Vården är för det mesta gratis för barn men det kan variera mellan olika sjukvårdsregioner. Medicin för barn under 18 år är gratis om den har skrivits ut på recept.
Högkostnadsskydd
Om du under sex månader har betalat mer än 400 kronor för läkarbesök, sjukresor och receptbelagd medicin kan du ansöka om ett särskilt bidrag. Migrationsverket kan då ersätta dig för de kostnader som överstiger 400 kronor.
Kostnader för akutbesök inom sjukvården och tandvården omfattas inte av 400‑kronorsregeln. Inte heller receptbelagda läkemedel som har kostat mer än 50 kronor ingår i denna regel. Du kan dock ansöka om särskilt bidrag direkt när du har haft kostnader för akutbesök vid sjukhus eller för mediciner som kostat mer än 50 kronor. När det gäller akutbesök kan Migrationsverket endast bevilja särskilt bidrag för den del av avgiften som överstiger 50 kronor.
Tänk på att det är mycket viktigt att spara kvitton och liknande. Utan kvitto är det svårt för Migrationsverket att ge dig ersättning för de kostnader som du har haft.
Covid-19 – vaccination
All vaccination mot covid-19 är kostnadsfri för den enskilde och det gäller även för flyktingar enligt massflyktsdirektivet. Kontakta en vårdcentral om du vill vaccinera dig.
Glasögon
I vissa fall kan flyktingar enligt massflyktsdirektivet få ekonomisk hjälp från Migrationsverket med kostnaden för glasögon. Vänd dig till din mottagningsenhet om du behöver glasögon.
Barn som omfattas av massflyktsdirektivet har rätt till ett bidrag från regionen på upp till 800 kronor för glasögon eller kontaktlinser. Detta gäller barn i åldern 8 till 19 år. De olika sjukvårdsregionerna hanterar detta på olika sätt. Ta kontakt med vården där du och barnet bor för att kontrollera vad som gäller där. Om barnet behöver glasögon som kostar mer än vad bidraget täcker går det att ansöka om särskilt bidrag från Migrationsverket för den överstigande kostnaden.
Sjukvårdsrådgivning
På 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns sjukvårdsrådgivning på olika språk, bland annat ukrainska. Du kan även ringa 1177 Vårdguiden och få personlig rådgivning av sjukvårdskunnig personal dygnet runt. De som svarar talar svenska eller engelska. Är du till exempel osäker på om du bör gå till en läkare så kan du ringa dit och beskriva hur du mår. Du kan även ringa för att ställa andra frågor om din eller dina barns hälsa.
Stöd från vårdcentralen
Förutom att ge fysisk vård kan även din vårdcentral hjälpa dig med samtalsstöd. Du kan också få praktisk hjälp, till exempel en rullstol, kryckor eller en hörapparat.
Passa tider och avboka tider
Om du har en tid hos sjukvården är det viktigt att du kommer på den tid du bestämt med sjukvården. Det är överlag väldigt viktigt att passa tider i Sverige. Om du inte kan komma till ett planerat besök måste du berätta det för den aktuella mottagningen senast 24 timmar innan besöket. Annars kan du få betala en avgift för det uteblivna besöket.
Akuta situationer – 112
Om något allvarligt händer som att det brinner, någon blir akut sjuk eller utsatt för brott eller våld ska du ringa 112.
Ring alltid om någons liv är hotat. Du bör kunna berätta var du är någonstans när du ringer.