Arbete

Här hittar du information om arbete i Sverige.

Människor som arbetar

Arbete

Du behöver ett samord­nings­nummer

Du har inte rätt att folkbokföra dig i Sverige när du har beviljats tillstånd enligt massflyktsdirektivet och eftersom du inte har rätt till folkbokföring får du inte ett svenskt personnummer. Däremot kan du få ett samordningsnummer.

Ett samordningsnummer behöver du för att registrera dig som arbetssökande hos arbetsförmedlingen, öppna bankkonto i Sverige och för att betala skatt om du arbetar.

Vi kommer att begära ett samordningsnummer åt dig om du har

  • fått beslut om uppehållstillstånd med skydd enligt massflyktsdirektivet
  • visat identitetshandlingar (till exempel ett hemlandspass, främlingspass, resedokument eller ukrainskt inrikespass) i samband med din ansökan
  • lämnat fingeravtryck och fotograferats till ditt uppehållstillståndskort
  • en mer varaktig adress där du bor

Det är Skatteverket som beslutar om du ska få ett samordningsnummer och som skickar det till dig. För att Skatteverket ska kunna skicka samordningsnumret till dig med brev ger vi dem den adress som du har gett oss.

Skaffa bank­konto

Det behövs oftast ett bankkonto om du arbetar, eftersom en arbetsgivare inte kan sätta in lönen på det bankkort du har fått från Migrationsverket. Du har normalt sätt rätt att öppna ett bankkonto i Sverige, men vissa förutsättningar behöver vara uppfyllda.

Läs mer om att öppna bankkonto på Svenska Bankföreningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du får ett arbete

Om du får ett arbete ska det skrivas ett anställningsavtal mellan dig och arbetsgivaren där det framgår vilken lön du får. Du och arbetsgivaren ska meddela Migrationsverket när du börjar arbeta.

Läs mer om svensk arbetsmarknad och att söka jobb på Arbetsförmedlingens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bidrags­brott

Du är skyldig att meddela Migrationsverket att du har fått en inkomst eftersom du då inte längre ska ha motsvarande dagersättning. Om du inte meddelar Migrationsverket om egen inkomst kan du bli anmäld för bidragsbrott, vilket är straffbart.

Arbetsmarknad – allas lika deltagande på arbetsmarknaden

För att kunna bidra ekonomiskt till samhället så krävs ett jobb och en inkomst och för att så många som möjligt, oavsett förutsättningar, ska kunna bidra så arbetar Sverige ständigt för att öka mångfalden i arbetslivet utifrån könsperspektiv, ålder, klass, funktionshinder, sexuell läggning och etnisk bakgrund.

Genom mångfald i arbetslivet kan samhället och arbetslivet dra nytta av de många erfarenheter och kunskaper som individerna har.

Sverige förutspår en ökande arbetskraftsbrist så om fler personer, oavsett förutsättningar och bakgrund, kan delta i arbetslivet kommer det att leda till ett tillskott till arbetskraften som i sin tur genererar skatteintäkter till samhället.

Alla människor som får möjligheten att etablera sig och utvecklas inom arbetslivet blir till största del självförsörjande; det ger en människa både självförtroende och en känsla av att vara självständig och självständighet är en egenskap som värderas högt i Sverige.

Det är viktigt att känna till att det finns oseriösa företagare, som gärna skor sig på människor som kommer från andra länder – människor som inte känner till hur svensk arbetslagstiftning ser ut. Det är viktigt att inte bli lurad att arbeta svart, det vill säga att arbeta utan att arbetsgivaren betalar in skatt till Skatteverket. Det är förstås också viktigt att få en rimlig lön för det arbete man utför.

Filmtips – Vägen till arbete

Se filmen Vägen till arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: