Normer och värde­ringar

Här hittar du information om svenska normer och värderingar.

Defi­ni­tion av svensk kultur

Vad som definierar svensk kultur och det som är typiskt svenskt är svårt att säga. I alla delar av världen, i varje enskilt land, inom alla folkgrupper, finns kulturella värderingar som för många skapar en känsla av samhörighet men som inte gör det för alla. Tankar och idéer om vad som anses vara typiskt svenskt för en person behöver därför inte delas av andra svenskar.

Typiskt svenskt?

Många kanske associerar Sverige med fotbollsspelaren Zlatan, popgruppen ABBA eller kanske med möbelvaruhuset IKEA. Vissa saker får sägas vara utmärkande för Sverige och svenskarna. Till exempel finns det hos de flesta en stark tilltro till staten och dess myndigheter. Människor litar i relativt hög utsträckning på myndighetsbeslut, rättsväsendet och på tjänstepersoner och korruptionen är låg. Vidare har många svenskar ofta en stark känsla för naturen och många som besöker Sverige tycker att det är rent här. Människor från andra länder uppfattar ibland svenskar som reserverade och svåra att få kontakt med.

Frågor att fundera på

  • Finns det något som är typiskt svenskt?
  • Finns det något som är typiskt ukrainskt?
Ett kvinnomärke och ett mansmärke

Vad är en norm?

Människors liv påverkas av normer. Normer är idéer och oskrivna regler om hur människor förväntas vara, leva och se ut. Vissa normer behövs i alla samhällen. De styr till exempel hur vi ska bete oss i mataffären, hur vi ska stå i kö eller hur vi ska hälsa på varandra. Normerna är svåra att se och de brukar upptäckas först när någon bryter mot dem.

Normer och kön

Under avsnittet Sverige – en demokrati kunde du läsa att det dröjde ända till 1921 innan vi hade demokrati i Sverige med rösträtt för både män och kvinnor. Arbetet med att förändra samhället till ett mer rättvist samhälle tar ofta lång tid eftersom föreställningarna om hur saker ska vara ofta är svåra att förändra. Detta är en av anledningarna till att det tog så lång tid innan kvinnor kunde få rösträtt. Det fanns föreställningar och normer om att kvinnor inte passade för att delta i politiska diskussioner. Föreställningar och normer som dessa har förekommit eller förekommer naturligtvis i alla samhällen.

Normer och diskri­mi­ne­ring

Normer kan också begränsa människor och skapa diskriminering. Det finns till exempel i de flesta samhällen normer för hur kvinnor och män ska klä sig, vad de ska arbeta med, vem som får använda smink och vilka som får gråta när de är ledsna. Det finns också normer för hur en familj ska se ut, hur man ska leva för att man inte ska skämma ut sin familj eller sig själv.

Fråga att fundera på

  • Har du någon gång märkt av normer som har begränsat dig?

Jämställdhet

Normer kan även påverka förhållandet mellan män och kvinnor i samhället. Jämställdhet handlar om att uppnå jämlikhet mellan män och kvinnor och det är något som vi måste arbeta för både privat, på jobbet och i samhället.

Jämställd­hets­po­litik

Sveriges riksdag har beslutat att det övergripande målet med jämställdhetspolitiken i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt och möjlighet att påverka samhället och sina egna liv. Kvinnor och män ska också ha samma rättigheter och skyldigheter.

Det innebär att

  • män och kvinnor ska ha lika mycket makt och inflytande att påverka samhället
  • kvinnor och män ska ha samma rätt till ekonomisk självständighet hela livet
  • alla ska ha samma rätt till utbildning oavsett kön
  • arbetet i hemmet ska fördelas jämnt mellan män och kvinnor
  • alla ska ha samma förutsättningar att må bra med samma rätt till vård och omsorg, oavsett kön
  • mäns våld mot kvinnor ska upphöra och att alla människor ska ha samma rätt att bestämma över sina egna kroppar.

Normer går att påverka och förändra. Sverige arbetar på olika sätt med att förändra normer som begränsar människor och skapar diskriminering.

Frågor att fundera på

  • Hur brukade ansvaret för arbetet i hemmet fördelas när du växte upp?
  • Hur kan arbetet i hemmet delas mellan alla i hushållet?

Film­tips – Jämställdhet

Se filmen Jämställdhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

"Börja prata om"-filmerna är framtagna av MILSA utbildningsplattform och Informationsverige.se tillsammans.

EU-logotyp

Sidan senast uppdaterad: