Uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet
Här hittar du information om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Ansökan om uppehållstillstånd
Oavsett om du har ansökt om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller om du har ansökt om asyl (skyddsstatus), kommer ditt ärende att prövas enligt massflyktsdirektivet om du omfattas av det.
De som omfattas av massflyktsdirektivet ska ha flytt från Ukraina den 24 februari 2022 eller senare men också
- vara ukrainska medborgare eller
- ha status eller uppehållstillstånd som skyddsbehövande i Ukraina.
Du kan också vara medföljande familjemedlem till någon av de två ovanstående kategorierna. Du kan även ha rätt till skydd enligt massflyktsdirektivet om du kom till Sverige den 30 oktober 2021 eller senare, om du inte redan har ett uppehållstillstånd som gör att du kan folkbokföra dig i Sverige.
Om du inte uppfyller de här kraven men ändå behöver skydd i Sverige kan du istället ansöka om asyl. Det gäller till exempel dig som kom till Sverige före den 30 oktober 2021 och dig som har flytt från kriget i Ukraina men inte tillhör någon av persongrupperna ovan.
Om du har ansökt om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har du
- rätt till boende, dagersättning och särskilt bidrag
- rätt till subventionerade sjukvårds- och läkemedelskostnader.
Uppehållstillstånd
Uppehållstillståndet (enligt massflyktsdirektivet) gäller till den 4 mars 2023. Det är EU som beslutar om tillstånden ska förlängas. Tillståndet innebär att du har rätt att arbeta i Sverige och att du omfattas av Lagen om mottagande av asylsökande (LMA).
Beslut – förenklad delgivning
Du får alltid beslutet skriftligt. Förenklad delgivning innebär att Migrationsverket skickar beslutet i ett vanligt brev till den adress där du har berättat att du bor. Dagen efter skickar vi ett nytt brev till samma adress med information om att vi har skickat ett beslut. Det gör vi för att minska risken för fel. På detta sätt anser Migrationsverket att du har fått del av beslutet (blivit delgiven) två veckor efter att vi skickade det till dig.
Överklaga
Är du inte nöjd med det beslut du har fått kan du överklaga beslutet. En överklagan ska lämnas in skriftligen och du behöver inte någon särskild blankett. Om du vill kan du skriva överklagan på ditt modersmål. När det har gått två veckor efter att Migrationsverket skickade beslutet till dig har du sen tre veckor på dig att överklaga.
Uppehållstillståndskort
Alla som beviljas uppehållstillstånd får ett uppehållstillståndskort (UT-kort) som bevis för att du har uppehållstillstånd i Sverige. Kortet är inte en identitetshandling eller resehandling utan enbart ett bevis på ditt uppehållstillstånd.
Du kan resa in och ut ur landet under tiden som ditt tillstånd är giltigt, men om du åker från Sverige måste du ha både ett giltigt pass och ditt uppehållstillståndskort för att kunna komma tillbaka.
Av UT-kortet framgår även att du omfattas av lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Ta med ditt uppehållstillståndskort när du söker vård eller hämtar ut receptbelagd medicin på ett apotek. Kortet ger dig rätt till vård och medicin till ett lägre pris.