Förbe­re­dande insatser för kvot­flyk­tingar

Före sin ankomst till Sverige erbjuds kvotflyktingar förberedande insatser som ska ge en övergripande bild av det svenska samhället och hur vidarebosättningen kan se ut. Migrationsverket samarbetar med IOM (International Organization for Migration) i insatserna.

Genomgång av bagageregler under förberedande insatser. Foto: IOM

Genomgång av bagageregler under förberedande insatser. Foto: IOM

Målsätt­ningar

Migrationsverkets mål är att alla kvotflyktingar som vidarebosätts till Sverige ska delta i någon form av förberedande insatser.

Av regleringsbrevet för Migrationsverket framgår det att insatserna syftar till att förbereda etableringen och integrationen. Migrationsverket har formulerat tre övergripande målsättningar som går i linje med uppdraget i regleringsbrevet:

  • Ge faktabaserad information om Sverige och skapa realistiska förväntningar.
  • Stärka den mentala förberedelsen inför flytten.
  • Skapa en naturlig övergång mellan de förberedande insatserna och samhällsorienteringen som ges efter ankomsten till Sverige.

Inter­na­tional Orga­ni­za­tion for Migra­tion

Migrationsverkets samarbetspartner International Organization for Migration (IOM) är en ledande organisation för migrationsfrågor som är kopplad till Förenta Nationerna. IOM arbetar för att främja en organiserad och human migration.

IOM är en internationell organisation med mer än 500 kontor i över 100 länder. De har en lång erfarenhet av att utveckla och implementera förberedande insatser för många av mottagarländerna. Sverige har länge haft ett gott samarbete med IOM kring överföring av kvotflyktingar.

Besök International Organization for Migrations webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Program­mets längd

Programmet med förberedande insatser pågår i regel i tre dagar med sex timmars undervisning per dag. Målet är att programmet, i den mån det är möjligt, ska ske cirka en månad innan avresa.

Ibland behöver hänsyn tas till akuta ärenden, deltagare som reser långt till platsen där insatserna hålls och att tiden innan avresa kan vara kort. Migrationsverket och IOM har utvecklat förberedande insatser i skriftlig och digital form som kan ges i sådana fall. De olika förutsättningarna gör också att längden på programmet kan variera mellan en till tre dagar.

Infor­ma­törer med multi­kul­tu­rell bakgrund

Programmet använder idag informatörer (som utbildar deltagarna) som har kunskap om och egen erfarenhet inom de kulturer som kvotflyktingarna kommer från. Informatören ska kunna tala deltagarnas språk för att skapa tillit och minimera tolkbehovet.

Informatörerna är rekryterade och utbildade av IOM Finland. De har kontrakt som konsulter på deltid och har ofta en annan anställning eller utbildning vid sidan av uppdraget.

Insat­sernas olika moduler

Insatsernas olika delar kallas moduler och fungerar som byggstenar som tillsammans utgör en helhet. Här kan du läsa om metoderna som använts under insatserna och innehållet i de olika modulerna.

De förberedande insatsernas olika moduler

Uppfölj­ning och utvär­de­ring

Genom regelbunden uppföljning av genomförda insatser, i form av skriftlig rapportering, möten med IOM och observationer av insatserna arbetar Migrationsverket fortlöpande med förbättring av programinnehållet och genomförandet.

Resettlement – Förberedande insatser för kvotflyktingar för att ta del av informationen som ges till kvotflyktingar.

Sidan senast uppdaterad: