Ukrainaprojekten berättar om sina verksamheter
Med anledning av kriget i Ukraina aktiverades EU:s massflyktsdirektiv i mars 2023. Direktivet ger personer som flyr från Ukraina rätt att få tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd inom EU och med stöd i direktivet har många ukrainare fått skydd i Sverige. Under våren 2023 öppnade AMIF en särskild utlysning för projekt som syftade till att stötta personer från Ukraina i deras etablering. Sex projekt från Malmö till Luleå beviljades medel i utlysningen.
I samband med att projekten avslutades i december 2024 har tre av dem producerat kortfilmer som du kan ta del av här nedan.
Stiftelsen Botildenborg i Malmö, projekt Växtplats Ukraina
Botildenborg är en prisbelönad gård och stiftelse i randen till Rosengård i Malmö som sedan 2015 jobbat med mat och odling för att bidra till ett hållbart samhälle. Projekt Växtplats Ukraina har arbetat för att ge ukrainska flyktingar jobb, språk och kunskaper om det svenska samhället. Projektet bidrar till fysisk och mental hälsa då deltagarna får jobba praktiskt i Botildenborgs prunkande trädgård och möta svenska volontärer för att skapa nätverk, öva språket och känna gemenskap. Efter språkträning matchas deltagarna ut i praktik till företag. Projektet samverkar med Malmö stad och Arbetsförmedlingen.
Här kan du se en film om projekt Växtplats Ukraina Länk till annan webbplats.
Luleå kommun, projekt Språkmoduler för ukrainare
Projektet ger ukrainska flyktningar förutsättningar att etableras, integreras och aktivt delta i det svenska samhället och arbetsmarknaden genom att förse dem med språkstudier, vägledning och kartläggning. Projektet har utvecklat ett modulsystem som möjliggör en flexibel studieform så att projektdeltagarna kan kombinera språkstudier med andra aktiviteter. Projektet har som ambition att ge deltagarna möjligheten att uppnå ett godkänt betyg på SFI som möjliggör vidare studier, men också att tillgodose Norrlandsregionens behov av kvalificerad arbetskraft.
Här kan du se en film om projekt Språkmoduler för Ukrainare Länk till annan webbplats.
Stiftelsen Activa i Örebro Län, projekt KIAS 2.0
Projektet stöttar flyktingar från Ukraina i processen att lära sig svenska och närma sig arbetsmarknaden genom individuellt anpassat stöd med grund i metoden Supported Employment. Metoden bygger på aktivt deltagande och ansvarstagande från deltagaren själv med stöd av en arbetskonsulent. Projektet samarbetar med Örebro kommuns vuxenutbildning och ett vård- och omsorgsboende där en arbetsplatsförlagd utbildning med inriktning mot vård och omsorg genomförs.
Här kan du se en film om projekt KIAS 2.0 Länk till annan webbplats.
Faktaruta: Vad innebär massflyktsdirektivet?
- EU:s ministerråd aktiverade i mars 2023 det så kallade massflyktsdirektivet (Temporary Protection Directive; Council Directive 2001/55/EC) för att ge tillfälligt skydd till personer som flytt Ukraina till följd av Rysslands fullskaliga invasion.
- Det var första gången direktivet aktiverades sedan det antogs av EU:s medlemsstater 2001 som ett svar på 1990-talets krig i forna Jugoslavien. Direktivet anger EU-gemensamma minimiregler för hur medlemsstater ska ge tillfälligt skydd vid massiv tillströmning av fördrivna personer och samtidigt undvika att medlemsstaternas asylsystem överbelastas.
- Direktivet innebär att alla som flytt från Ukraina efter den 24 februari 2022, oavsett medborgarskap och ursprung, ska ha rätt att erhålla tillfälligt skydd inom alla EU-länder. Sveriges regering beslutade i april 2022 en förordningsändring som utvidgade till att gälla även ukrainska medborgare som rest in och vistats i Sverige från och med den 30 oktober 2021.
- Direktivet ger flyktingarna rätt till grundläggande rättigheter, rätt till skolgång, rätt att arbeta och rätt till viss sjukvård.
Direktivet gäller till den 4 mars 2026.
Källor: regeringen.se, amnesty.se, Europakommissionen