Spårbyte avskaffas och ändrade regler för preskriptionstid

Riksdagen har beslutat att avskaffa möjligheten till spårbyte, att ändra regler kring preskriptionstider på utvisningsbeslut samt ge Migrationsverket möjlighet att besluta om längre återreseförbud. De nya reglerna träder i kraft 1 april.

Systemet med spårbyte har inneburit att den som har fått avslag på sin asylansökan, och som arbetat under sin asylprocess i Sverige, under vissa omständigheter kan få sin ansökan om uppehållstillstånd på grund av arbete prövad utan att behöva lämna landet. Det innebär att de har fått undantag från huvudregeln att ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd ska göras från hemlandet eller annat land som personen har rätt att bo i. Nu har riksdagen beslutat om att avskaffa möjligheten till spårbyte. Lagändringen träder i kraft från den 1 april utan övergångsbestämmelser.

– Utan övergångsregler så kommer den nya lagstiftningen också få konsekvenser för personer som idag har ett arbete och försörjer sig själva, säger Hanna Geurtsen, biträdande uppdragsledare, arbetstillstånd.

Avskaffandet av spårbyte innebär att det inte längre är möjligt att ansöka om förlängning av befintliga tillstånd.

– Vi kommer att pröva om det finns andra skäl för uppehållstillstånd eller om det finns skäl för att inte verkställa utvisningen. Men de flesta som har fått uppehållstillstånd på grund av arbete genom så kallat spårbyte kommer att behöva lämna Sverige när deras nuvarande tillstånd tar slut, säger Hanna Geurtsen.

De som omfattas av lagändringen är alla personer som har ansökt om eller fått uppehållstillstånd på grund av arbete efter avslag på asylansökan samt deras anhöriga. Migrationsverket bedömer att det berör cirka 4 700 personer.

Ändrade regler för preskriptionstid

Riksdagen har samtidigt beslutat om ändrade regler för preskriptionstid och återreseförbud. Det handlar om att beslut om avvisning eller utvisning från och med första april ska gälla i fem år från det att personen lämnat landet i enlighet med sitt beslut, vilket i de flesta fall även innefattar att lämna EU-ländernas territorium och Schengenområdet. Skillnaden mot tidigare är att preskriptionstiden då började löpa från det att beslutet fick laga kraft, oavsett om personen hade lämnat Sverige eller inte, och gällde i fyra år.

– Incitamentet att hålla sig undan verkställighet av ett avvisnings- eller utvisningsbeslut i syfte att preskription ska inträda, och därefter ansöka på nytt, försvinner. Med anledningen av det ser Migrationsverket överlag positivt på lagändringen av preskriptionstiderna då det kan få en positiv påverkan på arbetet med återvändandet, säger Elin Svensson, uppdragsledare, återvändande.

9 000 personer har öppna återvändandeärenden

Migrationsverket har svårt att bedöma exakt hur många som berörs av de ändrade reglerna kring preskriptionstid.

– Migrationsverket kan titta på antalet öppna återvändandeärenden, men vi har inte exakta siffror på de ärenden som överlämnats till polisen för verkställighet, säger Elin Svensson.

Migrationsverket har idag omkring 9 000 personer med öppna återvändandeärenden som inte kommer att ha preskriberats innan lagändringen börjar gälla.

De nya reglerna om preskriptionstider börjar gälla 1 april och det finns inga övergångsregler. Det innebär att de nya reglerna gäller för personer som har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut som inte har preskriberats den 31 mars 2025.

I de nya lagändringarna så instiftas även en möjlighet för Migrationsverket att besluta om ett längre återreseförbud än tidigare, om en person inte har lämnat landet när tidsfristen för frivillig avresa har löpt ut.