2025-03-21
Viktiga förändringar för dig som ansöker om svenskt medborgarskap
Nu införs nya åtgärder för att förstärka säkerheten i ärenden som rör svenskt medborgarskap. De nya åtgärderna påverkar även dig som redan har ansökt och väntar på beslut.
På migrationsverket.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Vi använder också kakor för webbanalys, så att vi kan förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna alla kakor eller endast nödvändiga kakor.
Om kakor och hur du kan ändra dina inställningar för kakor på Migrationsverkets webbplats
Du har blivit svensk medborgare och nu vill du ansöka om medborgarskap för ditt barn under 18 år.
Det är den vårdnadshavare som är svensk medborgare som ska göra ansökan. Om barnet har flera vårdnadshavare ska samtliga vårdnadshavare godkänna ansökan.
Barn som har fyllt 12 år måste själva ge sitt samtycke till att bli svensk medborgare.
Informationen på sidan gäller även dig som är svensk medborgare och adopterar ett barn som fyllt 12 år.
I vissa situationer får ett barn automatiskt svenskt medborgarskap när det föds.
För att barnet ska kunna bli svensk medborgare måste det uppfylla vissa krav. Följande krav måste vara uppfyllda innan du ansöker för barnet:
Barnet ska inte ha fyllt 18 år
Barnet ska ha något av följande:
Barnets identitet ska vara styrkt
Du kan styrka barnets identitet genom en identitetshandling i original. Det kan till exempel vara ett hemlandspass eller ett identitetskort.
Identitetshandlingen måste vara utfärdad av en behörig myndighet i barnets hemland, och ska innehålla ett foto på barnet. Du måste själv ha ansökt om dokumentet och/eller hämtat ut det från myndigheten. En identitetshandling kan styrka barnets identitet även om giltighetstiden har gått ut.
Om du tidigare har lämnat in barnets pass till Migrationsverket kan du hänvisa till det när du ansöker. Det gör du under rubriken Övrig information i e-tjänsten eller blanketten.
I vissa fall kan Migrationsverket anse att du har styrkt barnets identitet trots att identitetshandlingarna inte uppfyller alla krav. Om ni har flera olika dokument som inte uppfyller kraven var för sig, bedömer vi om de tillsammans kan styrka barnets identitet.
Du ska inte lämna in barnets identitetshandling när du ansöker. Migrationsverket kontaktar dig om vi behöver den.
För vissa länder ställs särskilda krav på identitetshandlingar:
Identitetshandlingar för statslösa palestinier omfattas också av särskilda krav.
Migrationsverkets bedömning av identitetshandlingar
Om barnet saknar identitetshandling kan en familjemedlem (förälder eller syskon) till barnet i vissa fall intyga barnets identitet. För att en familjemedlem ska kunna styrka barnets identitet krävs följande:
Om barnet har fyllt 15 år måste även följande krav vara uppfyllda för att barnet ska kunna bli svensk medborgare:
Barnet ska ha bott i Sverige sedan tre år tillbaka (hemvisttid)
Barnet ska ha levt ett skötsamt liv i Sverige
Läs mer om vad som gäller för hemvisttid och kravet på ett skötsamt liv:
Om barnet är över 15 år ska det ha bott i Sverige sammanhängande under tre år; barnet ska ha haft sin hemvist här. Med hemvist menas att man är bosatt i Sverige och har för avsikt att stanna kvar här.
Hur länge barnet måste ha bott i Sverige för att kunna bli svensk medborgare varierar.
Även om barnet har bott i Sverige en viss tid är det inte säkert att all tid i Sverige räknas som hemvist. I de flesta fall är det barnets tid med det uppehållstillstånd som har varit grunden för barnets permanenta uppehållstillstånd som räknas, men hemvisttiden kan räknas olika beroende på vilken typ av tillstånd barnet har haft och varför det har bosatt sig i Sverige.
Om barnet har haft tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige som inte är bosättningsgrundande, till exempel uppehållstillstånd för besök, räknas inte den tiden som hemvisttid.
Kortare resor utomlands, till exempel besök eller semester, har ingen betydelse för hemvisttiden i Sverige. Men om barnet har varit i utlandet i mer än sex veckor under ett år ska hela den tid som det har varit utanför Sverige räknas av från hemvisttiden.
Om barnet flyttar till ett annat land och bosätter sig där tar hemvisttiden i Sverige slut. Barnets hemvisttid börjar räknas från den dag barnet flyttar tillbaka hit.
EU/EES-medborgare och deras familjemedlemmar ska ha uppfyllt kraven för uppehållsrätt för att ha hemvisttid i Sverige.
Om barnet har haft uppehållsrätt i Sverige i fem år, men inte har begärt ett intyg om permanent uppehållsrätt eller ansökt om ett permanent uppehållskort, gör Migrationsverket en bedömning av om barnet uppfyller villkoren för uppehållsrätt i samband med att du ansöker om svenskt medborgarskap för barnet.
För att kunna bli svensk medborgare måste barnet ha levt ett skötsamt liv. Det innebär att barnet inte kan bli svensk medborgare om det till exempel bedöms utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet eller allmän säkerhet, eller om det har anknytning till vissa grupper eller organisationer som har begått omfattande övergrepp mot människor.
Migrationsverket begär in uppgifter från andra myndigheter för att kontrollera om barnet har begått brott i Sverige. Uppgifterna hämtas från Polisen och Säkerhetspolisen.
Migrationsverket använder också barnets personuppgifter för att kontrollera om barnet är registrerad i Schengen Information System (SIS).
Om barnet har begått något brott måste det gå en viss tid innan det kan bli svensk medborgare. Hur länge barnet måste vänta beror på vilket straff det har fått.
Den tid som måste gå efter brottet innan du kan ansöka om svenskt medborgarskap för barnet kallas karenstid. Karenstiden räknas vanligen från det att brottet har begåtts, men om barnet har fått ett långt fängelsestraff börjar tiden att räknas först när straffet är avtjänat.
Innan barnet kan bli svensk medborgare ska
Varje ansökan om medborgarskap prövas individuellt. I tabellen finns Migrationsverkets riktlinjer för karenstider.
Straff | Karenstid |
---|---|
Dagsböter 30– | Minst 1 år efter brottet. |
Dagsböter 60– | Minst 2 år efter brottet. |
Dagsböter 100– | Minst 3 år efter brottet. |
Villkorlig dom | Minst 3 år efter det att domen fått laga kraft (börjat gälla). |
Skyddstillsyn | Minst 4 år från den dag som skyddstillsynen började. |
Fängelse 1 månad | Minst 4 år efter brottet. |
Fängelse 4 månader | Minst 5 år efter brottet. |
Fängelse 8 månader | Minst 6 år efter brottet. |
Fängelse 1 år | Minst 7 år efter brottet. |
Fängelse 2 år | Minst 8 år efter avtjänat straff. |
Fängelse 4 år | Minst 9 år efter avtjänat straff. |
Fängelse 6 år | Minst 10 år efter avtjänat straff. |
Om barnet har begått brott flera gånger kan karenstiden bli längre än i tabellen.
Om barnet har dömts till särskild vård efter ett brott, tittar Migrationsverket på vilket straff barnet normalt skulle få för det brottet.
Om barnet är nordisk medborgare kan det i vissa fall bli svensk medborgare genom en anmälan. Barnet måste då ha bott i Sverige i minst tre år.
Om barnet bor i Sverige och har uppehållsrätt som familjemedlem till en EU/EES-medborgare ska du skicka in dokument som visar att du som vårdnadshavare uppfyller villkoren för uppehållsrätt eller uppehållskort. Om barnet är över 15 år görs en bedömning över om barnets förälder har uppfyllt villkoren för uppehållsrätt de senaste tre åren.
Om du arbetar eller har arbetat ska du bifoga
Om du är eller har varit egen företagare ska du bifoga
Om du har eller har haft egna medel ska du bifoga
Om du studerar eller har studerat ska du bifoga
Vi kan inte säga exakt hur länge du måste vänta på beslut. Det är många saker som påverkar väntetiden, till exempel om din ansökan är komplett från början eller om vi behöver begära in mer information, eller om vi behöver göra kontroller med andra myndigheter när vi utreder ditt ärende.
Här visar vi statistik över hur lång tid det har tagit för personer som har ansökt om samma tillstånd som du.
Avgift: 1 500 kr
Du får inte tillbaka avgiften om du får avslag på din ansökan.
Det är den av barnets vårdnadshavare som är svensk medborgare som ska ansöka. Båda vårdnadshavarna måste signera med e-legitimation.
Barn som har fyllt 12 år ska signera med e-legitimation. Om barnet har fyllt 12 år men inte har e-legitimation behöver du göra ansökan via blankett.
För att kunna använda e-tjänsten behöver
Tänk på att om barnet är EU/EES-medborgare eller familjemedlem till en sådan ska du bifoga de dokument som krävs för barnet. Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta.
Genom att logga in accepterar du användarvillkoren
E-tjänsten är nu öppen efter en uppdatering 31 mars – 1 april. Om du påbörjade en ansökan men inte avslutade den innan e-tjänsten stängde för uppdatering, måste du börja om med en ny ansökan.
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten ska du fylla i blanketten:
Ansökan om svenskt medborgarskap för barn under 18 år (317011) Pdf, 1022.8 kB.
Skicka ansökan till:
Migrationsverket
Medborgarskapsenheten
601 70 Norrköping
Om du skickar in din ansökan med post kommer vi att kontakta dig via mejl eller brev med information om hur du ska betala ansökningsavgiften.
2025-03-21
Viktiga förändringar för dig som ansöker om svenskt medborgarskap
Nu införs nya åtgärder för att förstärka säkerheten i ärenden som rör svenskt medborgarskap. De nya åtgärderna påverkar även dig som redan har ansökt och väntar på beslut.
2025-03-05
Nu är Migrationsverkets nya webbplats lanserad
Den 5 mars lanserade Migrationsverket en helt ny version av migrationsverket.se, en webbplats med tydligare struktur och mer guidande navigering. Syftet med den nya webben är framförallt att besökarna lättare ska hitta den information de behöver.
Att ett beslut har fått laga kraft innebär att beslutet har börjat gälla.
En statslös person är inte medborgare i något land.