2025-01-29
Ansök om förlängt skydd mellan 29 januari och 4 mars
Nu öppnar e-tjänsten för att ansöka om förlängt skydd enligt massflyktsdirektivet.
På migrationsverket.se använder vi nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt. Vi använder också kakor för webbanalys, så att vi kan förbättra webbplatsen. Du kan välja att godkänna alla kakor eller endast nödvändiga kakor.
Om kakor och hur du kan ändra dina inställningar för kakor på Migrationsverkets webbplats
Du har flytt kriget i Ukraina ensam eller med din familj och vill ansöka om skydd i Sverige.
Informationen på den här sidan riktar sig till dig som har flytt kriget i Ukraina och vill ansöka om skydd i Sverige enligt EU:s massflyktsdirektiv.
De här kraven ska vara uppfyllda för att du ska få uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet:
Du ska befinna dig i Sverige
Du ska vara något av följande
Du ska ha ett giltigt pass eller annan id-handling
Kravet på pass gäller alla. Om du inte har ett pass eller nationellt id-kort kan du visa andra handlingar där din identitet framgår. Det kan till exempel vara körkort, födelsebevis, medborgarskapsbevis eller militärbok.
Du ska ha bott i Ukraina och lämnat landet på grund av kriget den 24 februari 2022 eller senare
Även du som redan var i Sverige när kriget i Ukraina bröt ut kan ha rätt till skydd enligt massflyktsdirektivet om du befann dig lagligt i Sverige före 22 december 2023. Om du är dömd för ett brott med minst två års fängelse i straffskalan kan du dock få avslag på din ansökan.
Korrekta kopior av ditt pass
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Korrekta kopior av dina medsökande familjemedlemmars pass
Läs mer om vad passkopiorna ska visa
Din familj kan få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet om de kom till Sverige tillsammans med dig. Dina medsökande familjemedlemmar behöver inte vara ukrainska medborgare, men måste ha giltigt pass eller annan id-handling.
När du ansöker om uppehållstillstånd kan du samtidigt ansöka om uppehållstillstånd för dina familjemedlemmar.
Personer som har begått allvarliga brottsliga handlingar (till exempel krigsbrott eller annat grovt brott) eller utgör ett hot mot Sveriges säkerhet, kan inte få uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet eller asyl enligt svensk lag.
Om du inte kan ordna ditt boende på egen hand har du rätt till boende från Migrationsverket när du har ansökt om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Om du inte har egna pengar kan du också ha rätt till ekonomiskt bistånd från Migrationsverket.
Om du får uppehållstillstånd gäller ditt tillstånd till den 4 mars 2026. Innan dess kommer du att få information om vad du ska göra när ditt uppehållstillstånd slutar gälla.
Om säkerhetsläget i Ukraina förbättras så mycket att EU beslutar att massflyktsdirektivet ska upphöra före 4 mars 2026, kommer Migrationsverket att återkalla ditt tillstånd. Om det händer kommer du att få information om det innan tillståndet slutar gälla.
Det kostar inget att ansöka om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Det tar vanligtvis några veckor för Migrationsverket att kontrollera om du har rätt till skydd. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
Du som är 16 år eller äldre och får uppehållstillstånd i Sverige, har rätt att arbeta, och barn får gå i skola.
Ditt uppehållstillstånd med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet i ett EU-land gäller inte automatiskt i andra EU-länder. Olika EU-länder kan ha olika regler om vem som kan få skydd enligt massflyktsdirektivet. Om du vill bo i Sverige måste du ansöka om skydd hos svenska Migrationsverket.
Om vi i din ansökan ser att du inte uppfyller kraven för uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kommer vi att fråga dig om du vill ansöka om asyl eller uppehållstillstånd på annan grund.
Den svenska polisen har en grupp som utreder krigsbrott som kan ha skett under Rysslands invasion av Ukraina efter den 24 februari 2022. Kontakta dem om du som civilperson har blivit utsatt eller bevittnat andra civila som har blivit utsatta för krigsbrott.
Mejla till registrator.kansli@polisen.se och märk ditt meddelande med ”till gruppen för utredning av krigsbrott”, eller ring direkt till polisens kontaktcenter på telefonnummer 114 14.
När många människor är på flykt ökar risken att utsättas för olika former av våld och förtryck. Det innebär att du som flyr kriget i Ukraina är extra utsatt för risken att bli utnyttjad. Det gäller särskilt kvinnor och barn.
Anmäl till polisen om du är utsatt för brott. Vid akuta situationer och pågående brott, ring 112. Om det inte är akut kan du kontakta polisen på +46 77 114 14 00.
Du ansöker i e-tjänsten. Du som ansöker för första gången kan också göra det genom att besöka Migrationsverkets servicecenter.
Om du ska ansöka om förlängning är det viktigt att du ansöker innan ditt nuvarande tillstånd går ut. Så länge du skickar in ansökan innan ditt nuvarande tillstånd går ut har du rätt att vistas i Sverige tills vi tar ett beslut.
När du ansöker om förlängning bokar du tid i e-tjänsten för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck på ett av våra servicecenter, eftersom du behöver ett nytt uppehållstillståndskort om du får förlängt uppehållstillstånd.
När du har ansökt i e-tjänsten får du ett mejl med en bekräftelse på att du har ansökt. Mejlet innehåller namn på alla personer som du har ansökt för.
När du har ansökt om förlängning får du också ett mejl med bekräftelse på den tid som du har bokat för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck.
Varje person som du har ansökt för får också ett eget brev hemskickat med bekräftelse på att Migrationsverket har tagit emot ansökan. Brevet innehåller personens namn och ärendenummer, och information om att hen har rätt till boende och ekonomiskt bistånd så länge hen fortfarande är inskriven på en av Migrationsverkets mottagningsenheter. Brevet kan vara bra att ha om man behöver visa för en myndighet eller arbetsgivare att man har ansökt om uppehållstillstånd.
Genom att logga in på Min sida kan du få information om din ansökan och använda våra tjänster.
Migrationsverket går igenom din ansökan. Vi kontaktar dig om vi behöver mer information.
För att kunna få ett uppehållstillståndskort som bevis på att du har rätt att vara i Sverige behöver du bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck.
Om du har ansökt för första gången får du information om hur du ska göra i samband med att du får beslut.
Du som har ansökt om förlängt uppehållstillstånd bokade tid i e-tjänsten för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck. Om du har ansökt för flera familjemedlemmar måste alla komma till den bokade tiden.
När beslutet är klart skickar vi det till dig med posten. I beslutet står det om du har fått uppehållstillstånd eller om du har fått avslag på din ansökan. Alla som du har ansökt för får ett beslut hemskickat.
När du får beslutet kan du ta del av vilka skäl beslutet grundar sig på. Om du får avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige, ska du förbereda dig för att lämna landet.
Innan du påbörjar din ansökan behöver du ha förberett de dokument som du ska bifoga.
Se vilka dokument du ska bifoga under fliken Viktigt att veta
För att kunna ansöka i e-tjänsten ska du
Om du samtidigt ansöker om uppehållstillstånd för din familj kan du lägga till
Om familjen består av fler personer än så behöver ni göra flera ansökningar. Varje person kan bara göra en ansökan i e-tjänsten.
Ansök för första gången.
Till e-tjänstenGenom att logga in accepterar du användarvillkoren
Det kostar inget att ansöka om uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
Om du inte kan ansöka i e-tjänsten måste du besöka Migrationsverket personligen för att ansöka.
Du kan ansöka om uppehållstillstånd för tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet, och få hjälp med boende eller ekonomiskt stöd, på följande av Migrationsverkets servicecenter eller enheter:
Du kan inte boka tid för att lämna in din ansökan.
2025-01-29
Ansök om förlängt skydd mellan 29 januari och 4 mars
Nu öppnar e-tjänsten för att ansöka om förlängt skydd enligt massflyktsdirektivet.
Du som får uppehållstillstånd i Sverige får ett uppehållstillståndskort som är ett bevis på att du har rätt att vara i Sverige.
Läs mer om uppehållstillståndskort