2025-05-05
Du kan nu ansöka för en grupp säsongsarbetare
Arbetsgivare som vill anställa säsongsarbetare i Sverige har nu möjlighet att ansöka om arbetstillstånd för flera personer på en gång.
Du vill anställa någon som är medborgare i ett land utanför EU/EES, och som behöver uppehållstillstånd för att forska.
Informationen på den här sidan riktar sig till dig som vill anställa någon som behöver uppehållstillstånd för att forska i Sverige.
Det är personen som du ska anställa som själv ska ansöka om uppehållstillstånd.
En forskare är en person som har doktorerat eller är behörig att påbörja en forskarutbildning och som är inbjuden av en forskningshuvudman godkänd av Vetenskapsrådet. En forskningshuvudman kan vara ett svenskt lärosäte, institution eller ett företag.
En person som har uppehållstillstånd för forskning i ett annat EU-land och ska bedriva en del av sin forskning i Sverige under en längre tid, ska ansöka om uppehållstillstånd för forskning vid rörlighet för längre vistelse. Forskaren ansöker då i samma e-tjänst som andra forskare.
Om forskningen ska pågå i mindre än tre månader behövs inget uppehållstillstånd. Däremot behöver medborgare i vissa länder ha visum för att resa till Sverige.
Länder vars medborgare behöver visum för att resa till Sverige Länk till annan webbplats.
Om forskaren har ett giltigt uppehållstillstånd för forskning i ett annat EU-land och en del av forskningen bedrivs i Sverige under högst 180 dagar under en 360-dagarsperiod, behövs inget uppehållstillstånd.
Om personen är antagen till en forskarutbildning i Sverige ska hen i stället ansöka om uppehållstillstånd för studier inom högre utbildning.
Om personen är antagen till en forskarutbildning i ett annat land och ska bedriva del av sin utbildning i Sverige, ska hen i stället ansöka om uppehållstillstånd för besök.
2025-05-05
Du kan nu ansöka för en grupp säsongsarbetare
Arbetsgivare som vill anställa säsongsarbetare i Sverige har nu möjlighet att ansöka om arbetstillstånd för flera personer på en gång.
2025-04-01
Möjligheten till spårbyte försvinner 1 april
Den 1 april träder Riksdagens beslut i kraft om att ta bort möjligheten till spårbyte. Det påverkar personer som har fått, eller ansökt om, uppehållstillstånd på grund av arbete efter avslag på asylansökan genom så kallat spårbyte.
2025-03-05
Nu är Migrationsverkets nya webbplats lanserad
Den 5 mars lanserade Migrationsverket en helt ny version av migrationsverket.se, en webbplats med tydligare struktur och mer guidande navigering. Syftet med den nya webben är framförallt att besökarna lättare ska hitta den information de behöver.
2025-01-02
Nu gäller nya regler för EU-blåkort
Från och med 1 januari gäller nya krav och regler för den som ska ansöka om eller har ett befintligt EU-blåkort.
2024-12-17
Efter årsskiftet behöver säsongsarbetare anställningsavtal
För att få tillstånd som säsongsarbetare räcker det inte längre med att ha ett arbetserbjudande i Sverige. Från och med 1 januari 2025 behövs ett anställningsavtal underskrivet av båda parter.