Vanliga frågor och svar för varak­tigt bosatta

Varaktigt bosatta i ett annat EU-land och deras familjemedlemmar

Frågor och svar om ansökan

Ja, du ska betala en ansökningsavgift. Det kan finnas undantag för vem som ska betala ansökningsavgift och inte.

Läs mer om avgifter för ansökan

Om du inte är registrerad som folkbokförd i Sverige så är det viktigt att du meddelar Migrationsverket om du bytt adress eller andra kontaktuppgifter, detta eftersom Migrationsverket inte får dessa uppgifter automatiskt. Tänk också på att ange om du har en c/o adress eller lägenhetsnummer samt se till att ditt namn står på brevlådan eller postboxen. Det är ditt eget ansvar att hålla Migrationsverket uppdaterad om aktuella kontaktuppgifter för att exempelvis kunna ta emot brev.

Om du skickar information via e-post bör du vara medveten om att Migrationsverket inte kan garantera att överföringen till och från externa e-postadresser är säker ur sekretesshänseende. Av den anledningen begär Migrationsverket in dokument via post. Om du ändå skickar in dokument via e-post så kommer de att registreras i ärendet.

Om du har gjort en ansökan kontaktar Migrationsverket dig om ditt ärende behöver kompletteras med fler dokument. Vi kontaktar vi dig via post. Du får då information om hur du ska skicka in de kompletteringar vi behöver.

Ansökan och dokument ska skickas till:

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Om din ansökan är under handläggning ska du alltid skicka in nya uppgifter till Migrationsverket. Du kan skicka dem via post eller lämna in på ett av Migrationsverkets kontor.

Läs mer om Migrationsverkets postadresser

Du kan begära anstånd för en kortare tid om du behöver mer tid för att lämna in handlingar. Efter tidsfristen gått ut så kan Migrationsverket ta beslut på det handlingar som finns i ärendet, vilket kan innebära att ansökan avslås.

För att få uppehållstillstånd på denna grund behöver du kunna visa att du antingen är arbetstagare, egen företagare, studerande eller att du har tillräckliga medel för din försörjning. Om du inte uppfyller kraven för det uppehållstillstånd du sökt så finns risk att din ansökan avslås och att du utvisas ur Sverige.

Om du önskar återkalla din ansökan så ska du skriva ett brev till Migrationsverket. Du kan senare ansöka på nytt när det är aktuellt.

Läs mer om att återkalla ansökan

Frågor och svar om pass och EU/EG-uppehållstillståndskort

Migrationsverket måste kontrollera ditt pass i original innan vi kan fatta beslut. I vissa fall kommer du inte att behöva visa upp ditt pass, till exempel om vi redan har kontrollerat ditt pass vid ett tidigare besök.

Om du behöver visa upp ditt pass kommer vi att kontakta dig med information om hur och när du ska visa upp det.

Ja, det är ditt ansvar att visa att du har ställningen som varaktigt bosatt. Du behöver därför visa upp ett giltigt EG/EU-uppehållstillståndskort från det andra EU-landet.

Frågor och svar om familjemedlemmar

Migrationsverket kommer att kontakta dig eller ditt ombud via brev och eventuellt be dig boka tid för intervju på ambassaden eller generalkonsulatet. Du ska inte boka en tid före du blivit uppmanad att göra det.

Adresser och telefonnummer till svenska ambassader och konsulat finns på denna sida: www.swedenabroad.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta med dig ditt pass och originaldokument som Migrationsverket efterfrågat. För att passet ska vara godkänt måste det finnas en namnteckning.

Även barn som ansöker ska följa med. Under intervjun kommer du att få svara på frågor om din relation till personen i Sverige. Passet och originalhandlingarna kommer att kontrolleras på ambassaden eller generalkonsulatet.

Om du får uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Kortet innehåller bland annat dina fingeravtryck och foto på dig. Fingeravtrycken och fotot lagras bara på kortets chip.

Om du behöver visum för att resa till Sverige behöver du uppehållstillståndskortet när du reser till Sverige. Därför kommer du att bli fotograferad och få lämna dina fingeravtryck i samband med att du gör din intervju. Om du får uppehållstillstånd för att bosätta dig i Sverige kommer ditt uppehållstillståndskort att skickas till den ambassad där du gjorde din intervju. Om du hellre vill att uppehållstillståndskortet ska skickas till familjemedlemmen i Sverige måste du meddela Migrationsverket det. Det förutsätter att du gett fullmakt till din familjemedlem i Sverige.

Läs mer om fullmakter

Du som inte behöver visum för att resa till Sverige kan resa utan uppehållstillståndskort. Du ska lämna underlag för uppehållstillståndskort på Migrationsverket när du har kommit till Sverige.

Underlaget från din intervju skickas till Migrationsverket för handläggning. Vi kommer att kontakta dig om vi behöver fler uppgifter eller dokument från dig eller din familjemedlem som bor i Sverige. Du behöver inte kontakta Migrationsverket.

Frågor och svar om handläggningstid

Ja, genom att lämna in en komplett ansökan.

Du kan även löpande lämna in handlingar så att det finns aktuell information i ärendet, till exempel senaste lönespecifikationen eller anställningsavtal om du bytt arbetsgivare eller anställningsform.

Läs mer om vilka dokument du ska skicka med ansökan

Handläggningstiderna kan variera. Två ärenden som lämnas in samtidigt kan få olika beslutsdatum. Anledningen är att handläggningen består av flera moment innan beslut kan fattas. Olika moment tar olika lång tid. En orsak till att ett ärende kan ta längre tid än ett annat är bland annat om Migrationsverket behöver begära in en komplettering i ärendet.

Migrationsverket beviljar inte förtur.

Om du däremot upplever att handläggningstiden för din ansökan tar lång tid, kan du skicka in en skriftlig begäran om att Migrationsverket ska avgöra ärendet. För att kunna skicka in en begäran till Migrationsverket måste det ha gått fyra månader sedan du skickade in din ansökan. Migrationsverket ska då, inom fyra veckor, antingen avgöra ditt ärende eller avslå din begäran

För att begära att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende ska du göra detta skriftligen. Använd blanketten Begäran om att avgöra ett ärende, 270011, och skicka den till Migrationsverket.

En begäran kan endast skickas in en gång i varje ärende.

Begäran om att avgöra ett ärende, blankett 270011 Pdf, 662.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Om du ska skicka in en begäran om avgörande för en annan person än dig själv och denne är vuxen, så måste den personen ha gett dig fullmakt att företräda sig i ett ärende hos Migrationsverket.

Läs mer om fullmakter

Frågor och svar om uppehållstillståndskort

Om du har blivit fotograferad och lämnat fingeravtryck på Migrationsverket kommer ditt kort att skickas hem till dig inom en vecka.

Du som har blivit fotograferad och lämnat fingeravtryck på en ambassad eller generalkonsulat kommer att få kortet av dem. När du har fått beslutet om uppehållstillstånd kan det ta upp till fyra veckor innan du kan hämta det på ambassaden eller generalkonsulatet.

Uppehållstillståndskortet skickas till den adress du angett i Sverige eller till folkbokföringsadressen om du är folkbokförd i Sverige. Om du flyttar ska du kontakta Migrationsverket och meddela din nya adress.

Om du befinner dig utanför Sverige skickas uppehållstillståndskortet till ambassaden där du blev fotograferad och lämnade fingeravtryck.

Om du hellre vill att uppehållstillståndskortet ska skickas till familjemedlemmen i Sverige måste du meddela Migrationsverket det. Det förutsätter att du gett fullmakt till din familjemedlem i Sverige.

Läs mer om fullmakter

Generella frågor och svar

Du som har ställning som varaktigt bosatt i annat EU-land är undantagen från kraven på att ha sökt uppehållstillstånd innan inresa till Sverige. Du kan därför resa in samt börja arbeta eller studera direkt efter att du kommit till Sverige.

Du som är familjemedlem till en person som har ställning som varaktigt bosatt i annat EU-land är också undantagen från kraven på att ha sökt uppehållstillstånd innan inresa till Sverige. Om du själv har ställning som varaktigt bosatt eller har uppehållstillstånd i annat EU-land kan du därför resa in i Sverige innan du beviljats uppehållstillstånd.

Du som är familjemedlem utan eget uppehållstillstånd i annat EU-land och som behöver visering för att resa in, måste invänta beslut.

Du kan ansöka om visum vid en svensk ambassad eller generalkonsulat i ditt hemland eller annat land utanför Sverige där du bor. Ansökan kommer att prövas i enlighet med viseringskodex. Det innebär bland annat att du kan få avslag om den myndighet som beslutar bedömer att du inte kommer att lämna Schengenområdet efter besöket och att syftet med din resa inte är det som du har uppgivit i din ansökan.

Personer som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land är undantaget kravet på arbetstillstånd. Du har därför rätt att fortsätta arbeta så länge du har kvar din ställning som varaktigt bosatt i annat EU-land.

En förutsättning för att få uppehållstillstånd på denna grund är att du ska kunna visa att du är arbetstagare eller egen företagare i Sverige eller kunna försörja dig som student, genom pension eller andra tillräckliga medel.

Undantaget från kravet på arbetstillstånd gäller även en make, maka eller sambo till en person med ställning som varaktigt bosatt i en annan EU-stat samt deras barn som är under 21 år eller beroende av dem för sin försörjning. Du som familjemedlem får börja arbeta eller studera direkt efter att du har kommit till Sverige. Du behöver inte vänta på att den varaktigt bosatta får beslut om uppehållstillstånd.

Du som är förälder till en person med ställning som varaktigt bosatt och är ekonomiskt beroende av denne tillhör inte någon av de uppräknade familjemedlemmarna och är därför inte undantagen från kravet på arbetstillstånd i Sverige. Du har inte rätt att börja arbeta innan du fått ditt beslut om uppehålls- och arbetstillstånd.

Migrationsverket utfärdar inga intyg gällande om en person har rätt att arbeta i väntan på beslut om uppehållstillstånd. En person som har ställning som varaktigt bosatt i ett annat EU-land är undantaget kravet på arbetstillstånd.

Det är upp till arbetsgivaren att ta reda på vilka lagar och regler som gäller innan de anställer en utländsk medborgare som vill arbeta i Sverige. Om en person har fått ställning som varaktigt bosatt framgår detta på personens uppehållstillståndskort.

Läs mer om vad det ska stå på kortet för respektive land

Nej. Om du beviljas ett uppehållstillstånd på denna grund som arbetstagare, egen företagare eller om du har tillräckliga medel för din försörjning kan du få tillstånd för högst fem år i taget. Om du är studerande får du tillstånd för den tid som studierna gäller, dock för högst ett år i taget.

Om du är medborgare i ett land utanför EU och

  • har varit bosatt i Sverige med uppehållstillstånd, eller på annan grund som lagligen bosatt, i minst fem år,
  • kan försörja dig och din familj och
  • kan styrka din identitet

så kan du ansöka om ställning som varaktigt bosatt i Sverige.

Om du ansöker om ställning som varaktigt bosatt i Sverige och beviljas ställningen så beviljas du samtidigt permanent uppehållstillstånd. Kontrollera noga om du uppfyller kraven innan du lämnar in en ansökan.

Om du inte uppfyller kraven för att få ställning som varaktigt bosatt i Sverige, bör du i stället ansöka om förlängt uppehållstillstånd. Om du är osäker på om du uppfyller kraven kan du välja att samtidigt ansöka om både förlängt uppehållstillstånd och ställning som varaktigt bosatt i Sverige.

Läs mer om ställning som varaktigt bosatt i Sverige

Varaktigt bosatt i Sverige

Frågor och svar om ansökan

Ja, du ska betala en ansökningsavgift. Det kan finnas undantag för vem som ska betala ansökningsavgift och inte.

Läs mer om ansökningsavgifter

Ja, du kan ansöka om ställning som varaktigt bosatt i Sverige samtidigt som du har ett giltigt tillstånd. Detta eftersom en ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige är en ansökan om en ställning och inte ett uppehållstillstånd. Tänk på att du ändå måste uppfylla kravet på fem års vistelse i Sverige innan du lämnar in din ansökan.

Ja, du kan ha öppna ansökningar om ställning som varaktigt bosatt i Sverige och uppehållstillstånd samtidigt. Detta eftersom en ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige är en ansökan om en ställning och inte ett uppehållstillstånd. Tänk på att du ändå måste uppfylla kravet på fem års vistelse i Sverige innan du lämnar in din ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige.

Läs mer om kraven för att beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige

Ja, om du ansöker om ställning som varaktigt bosatt i Sverige innan ditt nuvarande tillstånd går ut har du rätt att bo kvar och arbeta i Sverige under handläggningstiden.

Frågor och svar om vistelsetid

Du måste uppfylla kravet på fem års vistelse i Sverige innan du lämnar in din ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige.

Legal vistelse

Du kan räkna in tid då du varit bosatt i Sverige med uppehållstillstånd, eller på annan grund som lagligen bosatt, i Sverige.

Uppehållstillstånd

All tid som du vistats i Sverige med uppehållstillstånd räknas in, förutom uppehållstillstånd för tillfälliga skäl (till exempel besök) eller för studier på lägre nivå än forskarnivå.

På annan grund som lagligen bosatt

I begreppet ”lagligen bosatt” räknas tid då du vistats i Sverige med uppehållsrätt eller permanent uppehållsrätt.

Om du är flykting eller alternativt skyddsbehövande kan du räkna tiden från den dag då du lämnade in din ansökan om asyl eller om ansökan om ny prövning. Även om du får vistas i Sverige under handläggningstiden för övriga ansökningar så räknas inte denna tid med i din totala vistelsetid med giltigt tillstånd eller som lagligen bosatt i Sverige.

Det innebär att du kan beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige även utan att ha haft ett uppehållstillstånd om du de senaste fem åren utan avbrott har vistats i Sverige på någon av dessa grunder eller en kombination av dem.

Nej, trots att barnet är fött i Sverige för fem år sedan så måste barnet ha haft ett giltigt uppehållstillstånd i fem år när ansökan om ställning som varaktigt bosatt lämnas in.

Nej, dina familjemedlemmar kan inte beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige eftersom de fick uppehållstillstånd för fyra år sedan. Varje familjemedlem måste ansöka individuellt och uppfylla kraven för att kunna beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige. Dina familjemedlemmar har inte haft ett uppehållstillstånd i fem år och kravet på vistelse i Sverige är inte uppfyllt. Dina familjemedlemmar ska istället ansöka om fortsatt tillstånd.

Även om du får vistas i Sverige under handläggningstiden för din ansökan så räknas inte denna tid med i din totala vistelsetid med giltigt tillstånd eller som lagligen bosatt i Sverige.
Det finns några undantag då det är möjligt att räkna tiden från ansökan om uppehållstillstånd. Om du är flykting eller alternativt skyddsbehövande så kan du räkna tiden från den dag då du lämnade in din ansökan om asyl eller om ansökan om ny prövning.

Ja, om du inte har varit utanför Sverige mer än sex månader i följd eller tio månader sammanlagt de fem senaste åren innan du lämnade in din ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige.

Ja, alla utlandsvistelser räknas med, även sådana som man har gjort inom sitt arbete eller sina studier. Även resor inom EU/EES räknas in.

Frågor och svar om försörjningskrav

Det finns inget krav på att du själv måste ha en inkomst som täcker din försörjning. Det innebär att du, om du försörjs av din make/maka/sambo, kan beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige. Din make/maka/sambos inkomst måste vara varaktig och täcka familjens försörjning och boendekostnader.

Nej. För att du ska uppfylla försörjningskravet krävs att du har en inkomst som är av varaktig karaktär.

Frågor och svar angående identitet

Nej, för att beviljas ställning som varaktigt bosatt i Sverige måste du kunna styrka din identitet. Om du har pass eller andra id-handlingar som du inte tidigare visat för Migrationsverket kan du bifoga kopior av dessa med din ansökan och få en ny bedömning av din identitet.

Frågor och svar om EU/EG-uppehållstillståndskort

Nej, du behöver inte skicka in en ny ansökan. För att få ett nytt kort ska du boka en tid för biometri och fotografering.

Boka tid för besök

Frågor och svar om handläggningstid

Ja, genom att lämna in en komplett ansökan.

Du kan även löpande lämna in handlingar så att det finns aktuell information i ärendet, till exempel senaste lönespecifikationen eller anställningsavtal om du bytt arbetsgivare eller anställningsform.

Handläggningstiderna kan variera. Två ärenden som lämnas in samtidigt kan få olika beslutsdatum. Anledningen är att handläggningen består av flera moment innan beslut kan fattas. Olika moment tar olika lång tid. En orsak till att ett ärende kan ta längre tid än ett annat är bland annat om Migrationsverket behöver begära in en komplettering i ärendet.

Nej, Migrationsverket beviljar inte förtur.

Om du upplever att handläggningstiden för din ansökan tar lång tid, kan du skicka in en skriftlig begäran om att Migrationsverket ska avgöra ärendet. För att kunna skicka in en begäran till Migrationsverket måste det ha gått sex månader sedan du skickade in din ansökan. Migrationsverket ska då, inom fyra veckor, antingen avgöra ditt ärende eller avslå din begäran

För att begära att Migrationsverket ska avgöra ditt ärende ska du göra detta skriftligen. Använd blanketten Begäran om att avgöra ett ärende, 270011, och skicka den till Migrationsverket.

En begäran kan endast skickas in en gång i varje ärende.

Begäran om att avgöra ett ärende, blankett 270011 Pdf, 662.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Generella frågor och svar

En ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige är inte en ansökan om uppehållstillstånd, utan en ansökan om en ställning. Om din ansökan om ställning som varaktigt bosatt i Sverige avslås och du inte har ett giltigt uppehållstillstånd, eller en öppen ansökan om uppehållstillstånd i Sverige, kan avslaget på din ansökan komma att kombineras med ett utvisningsbeslut.

Om du har beviljats ställning som varaktigt bosatt i Sverige, kommer dina familjemedlemmars ansökningar att prövas enligt nationell lagstiftning. Det innebär bland annat att det ställs ett försörjningskrav på dig som anknytningsperson.

Läs mer om uppehållstillstånd på familjeanknytning

Läs mer om krav för dig som anhörig i Sverige

Sidan senast uppdaterad: