Ansök om uppe­hålls­till­stånd för studier vid högre utbild­ning

Ansöka om uppe­hålls­till­stånd

För att kunna ansöka om uppehållstillstånd behöver du

Dokumenten bör vara översatta till svenska eller engelska av auktoriserad översättare. Kopia av dokumentet i original ska alltid skickas med. Kontrollera att informationen på dokumenten du skickar med syns tydligt. På passkopiorna måste även siffror och tecken längst upp och längst ned på passidorna synas tydligt.

Läs mer om kraven för webbansökan

Viktigt att veta innan du ansöker

  • Tänk på att alla krav bör vara uppfyllda innan du ansöker, annars kan du få avslag på din ansökan. Läs noggrant igenom krav för ansökan.
  • Se till att din ansökan är komplett för att handläggningstiden ska bli kortare. Samla ihop alla dina nödvändiga dokument och säkerställ att de innehåller all information som behöver framgå.
  • Om du ska försörja dig med banktillgångar ska utdraget vara utfärdat tidigast fyra månader innan den ansökta periodens början.
  • Se 5 tips som ökar chansen till beslut innan terminsstart.
  • Om du har medföljande familjemedlemmar ansöker du om tillstånd för dem i din ansökan om uppehållstillstånd. Läs mer om kraven för medsökande.

Om du inte kan ansöka på webben fyller du i blanketten Ansökan om uppehållstillstånd för studerande – Förstagångsansökan, 112011, om du ska ansöka för första gången. Lämna in blanketten vid en svensk ambassad eller generalkonsulat i det land där du bor. Kontakta ambassaden eller generalkonsulatet innan du lämnar in ansökan.

På ansökningsblanketten framgår vilka dokument som du ska bifoga, bland annat bilagan Familjeuppgifter, 238011 Pdf, 828.6 kB, öppnas i nytt fönster..

Om det inte finns någon möjlighet att ansöka i ditt land ska du ansöka på den ambassad eller det generalkonsulat som är närmast det land där du bor. Kontakta ambassaden eller generalkonsulatet innan du lämnar in din ansökan för mer information.

Ta reda på vilken ambassad eller vilket generalkonsulat som du ska vända dig till på sidan Ambassader som ansvarar för migrationsärenden

Om din familj följer med dig till Sverige ska varje familjemedlem lämna in en egen ansökan.

Ansökan om uppehållstillstånd för studerande – Förstagångsansökan, blankett 112011 Pdf, 865 kB, öppnas i nytt fönster.

Ansökan om uppehållstillstånd för familjemedlemmar till studerande och doktorander, blankett 134011 Pdf, 833.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du ansöker på en ambassad eller ett generalkonsulat betalar du avgiften när du lämnar in din ansökan. För information om avgift ska du kontakta den aktuella ambassaden eller generalkonsulatet eftersom de inte följer samma avgiftsbestämmelser som Migrationsverket.

En förstagångsansökan om uppehållstillstånd ska göras medan du befinner dig utanför Sverige, annars kan din ansökan komma att avslås. I vissa fall har du möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd medan du befinner dig i Sverige med ett annat giltigt svenskt uppehållstillstånd. I testet kan du ta reda på vad som gäller för dig.

Efter att du har gjort ansökan

Om vi behöver kompletterande handlingar från dig

När handläggaren har börjat arbeta med ditt ärende kan hen begära in ytterligare information från dig om vi behöver det för att kunna fatta beslut i ditt ärende. Du blir i så fall kontaktad via post eller mejl, beroende på om du ansökt på blankett eller gjort en webbansökan.

Läs noggrant igenom begäran och skicka ditt svar så snart som möjligt, inom den begärda tiden. Även om vi inte har fått den information som krävs inom den begärda tiden kommer vi att fatta ett slutgiltigt beslut i ditt ärende, baserat på den information vi har.

Om handläggaren har begärt kopior av handlingar kommer du få en länk i din begäran där du kan ladda upp dokument. Se till att handlingen du bifogar innehåller allt som efterfrågas. Observera att kopior av handlingar som redan har bifogats ansökan inte ska skickas in igen, eftersom vi redan har kontrollerat dessa och funnit att de inte är tillräckliga.

Tid till beslut

För att få en uppfattning om hur lång tid du behöver vänta på ditt beslut kan du besöka sidan Tid till beslut. Observera att genomsnittstiden som visas på sidan beräknas utifrån tidigare avgjorda ärenden i samma kategori. Tiden kan variera från ansökan till ansökan.

Tid till beslut

Om du ångrar dig och inte längre vill ansöka

Om du ångrar dig och vill ta tillbaka din ansökan ska du skriva ett brev till Migrationsverket och berätta det. Brevet ska innehålla information om ditt namn, födelsedata, eventuellt personnummer och ditt ärendenummer. Skriv också ditt telefonnummer och din adress så att Migrationsverket kan nå dig om vi har några frågor. Skriv under brevet med din namnteckning. Om du har lämnat fullmakt till någon kan den personen återta din ansökan åt dig.

Efter beslut

Om du har ansökt på webben får du ett mejl om att beslutet är fattat.

Du kan då kontakta ambassaden eller generalkonsulatet för att få beslutet och eventuellt boka en tid för att hämta det. När du hämtar beslutet ska du ta med dig ditt pass. Vissa ambassader och generalkonsulat skickar ut beslutet och uppehållstillståndskortet per post. Kontakta ambassaden eller generalkonsulatet för mer information.

Uppe­hålls­till­stånds­kort

Du som får uppehållstillstånd för längre tid än tre månader får ett uppehållstillståndskort. Kortet är ett bevis på att du har tillstånd att vara i Sverige och innehåller bland annat ett foto på dig och dina fingeravtryck.

Läs mer om uppehållstillståndskort

Om du behöver visum för att resa till Sverige

Om du behöver visum för att resa till Sverige och inte blev fotograferad och lämnade fingeravtryck när du ansökte eller i samband med att du visade upp ditt pass ska du besöka ambassaden eller generalkonsulatet så att ett uppehållstillståndskort kan tillverkas för dig. Det gäller även din familj om de ansöker tillsammans med dig. Det är inte alla ambassader eller generalkonsulat som har möjlighet att ta emot dig för att fotografera dig och ta dina fingeravtryck. Kontakta därför alltid ambassaden eller generalkonsulatet före ditt besök för mer information. När du besöker ambassaden ska du ta med ditt pass.

Länder vars medborgare måste ha visum för att resa till Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenska ambassader och generalkonsulat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När kortet är klart kommer ambassaden eller generalkonsulatet att lämna ut eller skicka det till dig. Observera att det kan ta upp till fyra veckor efter det att du har fått ditt beslut att tillverka kortet och leverera det till ambassaden eller generalkonsulatet, förutsatt att du redan har tagit foto och lämnat fingeravtryck. När du reser in i Sverige ska du visa upp kortet tillsammans med ett giltigt pass.

Det går inte att skynda på tillverkningen eller leveransen av kortet. När en beställning av kortet väl har gjorts går det inte heller att ändra vart kortet ska skickas.

Om du kan resa utan visum

Om du kan resa till Sverige utan visum kan du behöva visa upp en kopia av beslutet när du reser in. Du kan också behöva visa upp dokumentet Information om uppehållstillståndskort tillsammans med beslutet vid utresa.

Information om uppehållstillståndskort – att skriva ut och ta med på resan (på svenska och engelska) Pdf, 125.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Så snart du kan efter att du har kommit till Sverige ska du boka tid hos Migrationsverket för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad. När du besöker Migrationsverket ska du ta med ditt pass. När ditt uppehållstillståndskort är klart kommer det att skickas till din adress i Sverige. Det är därför viktigt att du kan uppge din adress i Sverige när du besöker Migrationsverket för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad.

Det går inte att skynda på tillverkningen eller leveransen av kortet. När en beställning av kortet väl har gjorts går det inte heller att ändra vart kortet ska skickas.

Boka tid på Migrationsverket för att lämna fingeravtryck och bli fotograferad om du kan resa till Sverige utan visum

Så länge gäller till­ståndet

Du kan få uppehållstillstånd för den tid som dina studier kräver, men aldrig för längre tid än ditt pass är giltigt. Även om du har blivit antagen till flera års studier kan du vanligtvis få uppehållstillstånd för högst ett år i taget. Om du ska fortsätta vistas i Sverige efter att ditt tillstånd har gått ut lämnar du in en ansökan om nytt uppehållstillstånd. Du bör ansöka om nytt uppehållstillstånd innan ditt nuvarande tillstånd går ut.

Som studerande vid ett mobilitetsprogram inom EU kan du få uppehållstillstånd för hela programmet. Som mobilitetsstudent kommer ditt uppehållstillståndskort att märkas med programmets namn.

Läs mer om att förlänga ett uppehållstillstånd

Om utbild­ningen innefattar studier utom­lands

Du kan få uppehållstillstånd i Sverige även om du under del av tillståndstiden ska vistas i annat land, om utlandsvistelsen är en del av den utbildning som du är antagen till i Sverige. Du som ska åka till ett annat land som en del av utbildningen bör kontakta det landets myndigheter för att ta reda på vad som krävs för vistelse i det landet.

Om du under terminstid ska lämna Sverige under längre tid än en månad för aktiviteter som inte är en del av din utbildning, ska du kontakta den enhet på Migrationsverket som beviljade ditt uppehållstillstånd för att meddela dem om detta. Längre tids frånvaro för sådana andra aktiviteter under pågående tillståndstid kan innebära att du inte längre har rätt till ett uppehållstillstånd i Sverige. Det betyder att tillståndet kan återkallas. Ett återkallande av uppehållstillstånd innebär inte att det blir svårare för dig när du ska ansöka om nytt tillstånd för att fortsätta dina studier i Sverige. Det är däremot viktigt att du i tid ansöker om ett nytt tillstånd innan du återvänder till Sverige. Det nya tillståndet måste vara klart före inresa till Sverige.

Hitta kontakt­upp­gifter till Migrationsverkets studerandeenheter

Du får arbeta

Om du har fått ett uppehållstillstånd för högre utbildning har du även rätt att arbeta i Sverige under samma tid som du har uppehållstillstånd. Du behöver inte ha ett särskilt arbetstillstånd. Om du har haft ett uppehållstillstånd för högre utbildning och ansöker om förlängning inom giltighetstiden, har du fortsatt rätt att arbeta tills ett beslut har tagits eller ett eventuellt beslut om utvisning har fått laga kraft. Om du söker arbete bör du ta med kopior på dokument som visar att du har rätt att vara och arbeta i Sverige. Ta också med ditt uppehållstillståndskort. Arbetsgivaren vill veta hur länge du har rätt att arbeta i Sverige och om det finns några begränsningar i ditt tillstånd. Den som anställer dig vill ha kopia på dokumenten och kommer att underrätta Skatteverket om att du anställts.

Migra­tions­verket kan åter­kalla ett till­stånd

Ditt tillstånd kan återkallas om du i din ansökan uppgav oriktiga uppgifter eller inte berättade om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd. Tillståndet kan också återkallas om förutsättningarna för tillståndet inte längre är uppfyllda, till exempel om du inte längre studerar.

Information till dig som flyttar till Sverige med ett uppehållstillstånd

På sidan Infor­ma­tion till dig som flyttar till Sverige med ett uppe­hålls­till­stånd hittar du information som är bra att veta inför att du ska flytta eller efter att du har flyttat till Sverige, som till exempel arbete, sjukvård, skola och utbildning i Sverige.

Infor­ma­tion till dig som flyttar till Sverige med ett uppe­hålls­till­stånd

Om du har ansökt på webben får du ett mejl om att beslutet är fattat.

Du ska kontakta ambassaden eller generalkonsulatet för att få beslutet och eventuellt boka en tid för att hämta det. När du hämtar beslutet ska du ta med dig ditt pass.

Om Migrationsverket avslår din ansökan betyder det att du inte har rätt till uppehållstillstånd i Sverige. Du kan välja att överklaga beslutet inom tre veckor från den dag då du fick ta del av beslutet. Information om hur du överklagar finns i ditt beslut. Om du har gett någon en fullmakt att företräda dig kan den personen överklaga åt dig.

Läs mer om hur du gör för att överklaga

Om du befinner dig i Sverige när du får avslag på din ansökan, och inte överklagar beslutet, måste du lämna landet inom den tid som står i beslutet.

Läs mer om vad som gäller för dig som har fått avslag på din ansökan och befinner dig i Sverige

EU-flagga - Medfinansieras av Europeiska unionen

Sidan senast uppdaterad: