Information till dig som flyttar till Sverige med ett uppehållstillstånd

Denna sida innehåller information som är bra att veta för dig som har flyttat eller ska flytta till Sverige med ett uppehållstillstånd.

Glöm inte att spara ditt beslut om uppehållstillstånd. Du kommer att ha användning av det vid kontakten med olika myndigheter och organisationer.

Lära dig svenska

Om du är folkbokförd i Sverige och inte redan kan svenska har du rätt till utbildning i svenska för invandrare (SFI). Vänd dig till din kommun för att få veta mer. Se även webbplatsen för Sveriges kommuner och regioner. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På sidan Lära svenska på www.informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du länkar till flera program för att lära sig svenska på egen hand.

Att kunna svenska är ofta viktigt för att kunna få ett arbete i Sverige.

Samhällsorientering

De flesta som kommer till Sverige har rätt till samhällsorientering, där du får lära dig om det svenska samhället, i den kommun de bor i. Kontakta din kommun för att få veta mer.

Läs mer om samhällsorientering här: Samhällsorientering | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer samhällsinformation om Sverige finns på Svenska institutets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hej hej Sverige! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har enkla och inspirerande filmer om hur Sverige fungerar.

Barnomsorg och skola

I Sverige är det vanligast att båda föräldrarna arbetar. Barn till arbetande föräldrar har rätt till förskola från ett års ålder. Även om föräldern inte arbetar har barnet rätt att gå i allmän förskola 15 timmar per vecka från det år barnet fyller tre år.

Alla barn har rätt att gå i grundskola. Barn som börjat grundskolan har rätt till fritidshem efter skoltid. Mer information kan du få av den kommun du flyttar till.

Information om det svenska utbildningssystemet kan du få från Skolverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbete

Arbetsförmedlingen kan ge dig stöd i att hitta ett arbete i Sverige. Vänd dig till Arbetsförmedlingen för att få information om vad de kan hjälpa just dig med.

Arbetsförmedlingens hemsida: Arbetsförmedlingen.se - Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att få ett permanent uppehållstillstånd i Sverige krävs ofta att du har ett arbete så att du kan försörja dig själv. Därför är det bra om du börjar tänka på arbete tidigt. Att ha ett arbete påverkar hur mycket du kan få i föräldrapenning om du har barn och hur mycket pengar du får när du går i pension.

Läs mer om att söka arbete och om dina rättigheter på arbetsplatsen:

Att söka arbete | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att vara anställd | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Civilsamhället

Föreningar och organisationer i civilsamhället kan vara ett bra sätt att knyta kontakter och lära dig mer om Sverige. Det finns t.ex. idrottsföreningar, studieförbund, kulturföreningar och organisationer som vänder sig till olika intressegrupper. Din kommun kan tipsa dig om föreningar som finns där du bor.

Läs mer här: Föreningsliv | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lika rättigheter och skydd mot diskriminering

I Sverige har kvinnor och män samma rättigheter. Barn har särskilda rättigheter. Ingen ska bli diskriminerad på grund av sitt kön, könsuttryck eller könsidentitet, sexuella läggning, ålder, etnicitet, religion eller funktionsnedsättning.

Läs mer om jämställdhet, allas lika rättigheter och skydd mot diskriminering här: Individens rättigheter och skyldigheter | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förbud mot våld

Om du är utsatt för våld är du utsatt för ett brott. Det gäller också barn. Ingen får slå någon annan eller använda annat våld, inte heller inom familjen. Om du eller ditt barn är utsatt för våld kan du få hjälp av polisen eller genom att kontakta Kvinnofridslinjen.

Att ringa till Kvinnofridslinjen är gratis och du kan få hjälp med tolk om du behöver det.

Läs mer här:

Hem - Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brott i nära relation | Polismyndigheten (polisen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utsatt för våld | Informationsverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Övrigt

För att folkbokföra dig och för att få ett svenskt personnummer ska du vända dig till Skatteverket. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För att bli inskriven i det sociala trygghetssystemet ska du vända dig till Försäkringskassan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del kommuner har kommunala bostadsförmedlingar där du kan söka bostad. Kommunen kan också ge dig tips om privata hyresvärdar.

Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har information om äldreförsörjningsstöd för dig som kommer till Sverige sent i livet och har låg eller ingen pension.

För frågor om körkort kan du vända dig till Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För frågor om rösträtt kan du kontakta Valmyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Konsumentverkets upplysningstjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan ge tips när du har frågor om köp eller avtal.

Sidan senast uppdaterad: