Uppehållstillstånd för dig som har fått status som alternativt skyddsbehövande
Du som har fått status som alternativt skyddsbehövande får uppehållstillstånd i 13 månader. Om du fortfarande har skyddsskäl när uppehållstillståndet slutar gälla kan du få förlängt uppehållstillstånd.
Ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd ger dig rätt att bo och arbeta i Sverige i 13 månader. Du har samma rätt till vård som en person med permanent uppehållstillstånd.
Som bevis för ditt uppehållstillstånd får du ett uppehållstillståndskort. Kortet är inte en identitetshandling eller en resehandling. Du kan resa in och ut ur landet under tiden som ditt tillstånd är giltigt, men om du åker från Sverige måste du ha ett giltigt pass och ett giltigt uppehållstillståndskort för att kunna återvända.
Läs mer om uppehållstillståndskort
Folkbokför dig
När du har fått tidsbegränsat uppehållstillstånd ska du folkbokföra dig hos Skatteverket så snart som möjligt. Folkbokföringen behövs för att du ska få läsa svenska för invandrare (sfi) och ta del av det svenska socialförsäkringssystemet. När du har blivit folkbokförd kan du också skaffa en svensk identitetshandling, som behövs till exempel för att öppna ett bankkonto och skaffa en e-legitimation.
För att folkbokföra dig ska du vända dig till Skatteverket som registrerar var du bor, ditt civilstånd (om du är gift eller inte), ditt medborgarskap och din födelseort. När du går till Skatteverket ska du ta med ditt uppehållstillståndskort och en giltig identitetshandling. Om din identitetshandling finns hos Migrationsverket kan du be att få en kopia av den. Kopian ska vara undertecknad av en person som intygar att kopian stämmer överens med originalet. Personen ska också skriva ett namnförtydligande och ange sitt telefonnummer.
Etableringsinsatser
Du som nyligen har fått uppehållstillstånd i Sverige och har rätt att arbeta här kan ha rätt till etableringsinsatser för att komma ut i arbete. Etableringsinsatser är aktiviteter som ska stödja dig att bland annat lära dig svenska, komma ut i arbete och klara din egen försörjning. Det är Arbetsförmedlingen som ansvarar för etableringsinsatserna och för arbetssökande i Sverige. På Arbetsförmedlingens webbplats hittar du mer information. Informationen finns på flera språk.
Arbetsförmedlingen kan hjälpa dig att hitta arbete fram tills du fyller 65 år, som är den vanligaste pensionsåldern i Sverige. Personer som kommer till Sverige sent i livet får ofta låg eller ingen pension. Om du inte har en pension som du kan leva på kan du vända dig till Pensionsmyndigheten och ansöka om så kallat äldreförsörjningsstöd.
Arbeta i Sverige
Du som har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för 13 månader får arbeta i Sverige.
När du söker arbete bör du ta med kopior på dokument som visar att du har rätt att vara och arbeta i Sverige. Ta också med ditt uppehållstillståndskort. Arbetsgivaren vill veta hur länge du har rätt att arbeta i Sverige och om det finns några begränsningar i ditt tillstånd. Den som anställer dig vill ha kopia på dokumenten och kommer att underrätta Skatteverket om att du har anställts.
Familjeåterförening
Om du har uppehållstillstånd som alternativt skyddsbehövande och bedöms ha välgrundade utsikter att beviljas ett varaktigt uppehållstillstånd kan din familj ansöka om uppehållstillstånd för att flytta till dig.
Det är bara din närmaste familj som kan ansöka om uppehållstillstånd för att flytta till dig i Sverige. Din familj kan få uppehållstillstånd under så lång tid som ditt eget tillstånd gäller.
Om du har rätt till familjeåterförening kan du omfattas av ett så kallat försörjningskrav. Det betyder att du måste kunna försörja dig själv och din familj. Du måste också ha en bostad av tillräcklig storlek och standard som ni kan bo tillsammans i när din familj flyttar till Sverige.
Läs mer om familjeåterförening och försörjningskravet
Uppehållstillståndet kan återkallas
Ditt uppehållstillstånd kan återkallas om du uppgav en falsk identitet när du ansökte om uppehållstillstånd, eller om du medvetet ljög eller inte berättade om något som hade betydelse för ditt uppehållstillstånd.
Om du döms för ett brott kan domstolen besluta att du ska utvisas. Då återkallar Migrationsverket ditt uppehållstillstånd. Ditt uppehållstillstånd kan återkallas även om du har haft tillståndet i flera år.
Förlängning av tidsbegränsat uppehållstillstånd
När ditt tidsbegränsade uppehållstillstånd slutar gälla har du möjlighet att ansöka om förlängning. Du kan få förlängt uppehållstillstånd om du fortfarande behöver skydd. Efter tre år kan du även ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Läs mer om att förlänga uppehållstillstånd och att ansöka om permanent uppehållstillstånd
Överklagande
Du kan överklaga beslutet om status som alternativt skyddsbehövande om du anser att du borde ha fått status som flykting.
Information till dig som flyttar till Sverige med ett uppehållstillstånd
På sidan Information till dig som flyttar till Sverige med ett uppehållstillstånd hittar du information som är bra att veta inför att du ska flytta eller efter att du har flyttat till Sverige, som till exempel arbete, sjukvård, skola och utbildning i Sverige.
Information till dig som flyttar till Sverige med ett uppehållstillstånd