Du som redan är i Sverige och vill ansöka om uppehållstillstånd för att bo med någon i Sverige

Huvudregeln är att du som vill bo med någon i Sverige ska ha ansökt om, och fått uppehållstillstånd, innan du reser in i Sverige. Om du redan befinner dig i Sverige kan du endast i vissa fall få uppehållstillstånd utan att du behöver lämna landet.

De allra flesta kan inte få uppehållstillstånd under tiden som de befinner sig i Sverige. Om du ändå väljer att stanna kvar när du ansöker kan Migrationsverket avslå din ansökan och utvisa eller avvisa dig från Sverige. Då kan du få ett återreseförbud och kommer inte att kunna resa in i ett Schengenland så länge som det förbudet gäller.

Läs mer om vad som gäller om du får avslag på din ansökan om uppehållstillstånd och du befinner dig i Sverige

Exempel på när man kan söka uppe­hålls­till­stånd utan att lämna Sverige

I vissa fall kan man stanna kvar i Sverige och ansöka. Vi ger några exempel här. Även om något av exemplen stämmer på dig måste du också uppfylla alla andra krav för uppehållstillstånd, annars kommer vi att avslå din ansökan och du måste ansöka på nytt. Om du har vistats illegalt i Sverige kan du behöva lämna landet för att ansöka, trots att något av exemplen gäller dig.

Rätten att söka uppehållstillstånd när du befinner dig i Sverige kan i vissa fall gälla:

  • Om du har barn som är medborgare i Sverige eller något annat EU-/EES-land eller väntar barn i Sverige. Du får inte automatiskt ett uppehållstillstånd, men Migrationsverket tar bland annat hänsyn till barnets bästa och rätten till privatliv och familjeliv.
  • Om du lider av en mycket allvarlig sjukdom som hindrar dig från att resa.
  • Om du inte kan återvända till Sverige om du behöver lämna landet.

Om du redan har ett uppe­hålls­till­stånd

Om du redan befinner dig i Sverige med ett giltigt uppehållstillstånd kan du i vissa fall få ett nytt uppehållstillstånd utan att behöva lämna landet. Detta kan till exempel gälla dig som har

  • arbetstillstånd
  • tillstånd som egen företagare
  • tillstånd för studier och har klarat minst 30 högskolepoäng eller genomfört en termins forskarutbildning i Sverige
  • uppehållstillstånd som anhörig till en svensk medborgare, nordisk medborgare eller en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige
  • uppehållstillstånd som anhörig till en arbetstagare, egen företagare eller student med uppehållstillstånd för studier
  • sökt asyl och som har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Det gäller även dig som har tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av särskilt eller synnerligen ömmande omständigheter, eller verkställhetshinder. Du måste kunna styrka din identitet, till exempel med ett hemlandspass.

Ditt uppehållstillstånd ska vara giltigt när du lämnar in din nya ansökan. Du kan däremot inte få ett uppehållstillstånd på grund av att du vill bo med en familjemedlem i Sverige innan ditt nuvarande tillstånd slutar gälla. Du som befinner dig i Sverige med ett visum eller ett tillfälligt uppehållstillstånd för besök kan vanligen inte få uppehållstillstånd för att bosätta dig i Sverige när du är här på besök. Om du avser att bosätta dig i Sverige så kommer du inte heller kunna få ett uppehållstillstånd för besök.

Du som har uppehållstillstånd med anknytning till en EU-medborgare med uppehållsrätt kan inte beviljas förlängt uppehållstillstånd. Du kan däremot ha möjlighet att ansöka om uppehållskort.

Läs mer om kraven för uppehållskort

Om du har ansökt om uppe­hålls- och arbets­till­stånd för bosätt­ning och nu även vill ansöka om uppe­hålls­till­stånd för besök

Du kan inte beviljas två uppehållstillstånd samtidigt. Om du befinner dig i Sverige när vi prövar din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd för bosättning riskerar du att få avslag på den ifall du även ansöker om uppehållstillstånd för besök.

Läs mer att ansöka om uppehållstillstånd för besök samtidigt som du har en pågående ansökan om uppehållstillstånd för bosättning

Om du tidi­gare har fått avslag på en ansökan och utvi­sats

Om Migrationsverket tidigare har avslagit din ansökan om uppehållstillstånd och utvisat eller avvisat dig, och migrationsdomstolarna har avslagit ditt överklagande (beslutet har fått laga kraft), gäller speciella regler. Migrationsverket kan inte pröva din rätt till bosättning i Sverige, utan enbart pröva om det finns hinder mot att du återvänder till hemlandet, så kallat verkställighetshinder.

Läs mer om verkställighetshinder under sidorna för skydd och asyl (samma information gäller även för dig som inte ansökt om asyl)

Så ansöker du

Om du befinner dig i Sverige och ansöker för första gången så ska du fylla i blanketterna Ansökan om uppehållstillstånd för bosättning i Sverige, 160011, Frågeformulär om anknytning till partner – Ansökan efter inresa i Sverige, T109, och Familjeuppgifter, 238011. Du och din partner ska tillsammans fylla i blanketten Försäkran om samlevnad vid förlängning av uppehållstillstånd, 242011B.

Om ansökan gäller barn under 18 år fyller du i blanketten Ansökan om uppehållstillstånd för barn under 18 år, 162011.

Om du har haft uppehållstillstånd som arbetstagare, för studier eller som egen företagare ska du också skicka in dokument som visar din sysselsättning i Sverige. Det kan till exempel vara studiebetyg eller anställningsbevis och lönespecifikationer.

Ansökan om uppehållstillstånd för bosättning i Sverige, blankett 160011 Pdf, 818.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Frågeformulär om anknytning till partner – Ansökan efter inresa i Sverige, blankett T109 Pdf, 784.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Familjeuppgifter, blankett 238011 Pdf, 828.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Försäkran om samlevnad vid förlängning av uppehållstillstånd, blankett 242011B Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Ansökan om uppehållstillstånd för barn under 18 år, blankett 162011 Pdf, 804.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Skicka ansökan till

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Läs hur du förlänger ett tidsbegränsat tillstånd

Om du inte har uppe­hålls­till­stånd måste du själv betala för vård i Sverige

Första gången som du ansöker om uppehållstillstånd på grund av anknytning till någon i Sverige ska du söka från ditt hemland eller det land där du har tillstånd att bo. Om du söker uppehållstillstånd inifrån Sverige har du inte rätt till vård utan måste själv betala för eventuella vårdkostnader. Migrationsverket står inte för kostnader för vård.

Sidan senast uppdaterad: