Ansök om permanent uppehållskort – för EU/EES-medborgares familjemedlemmar som är medborgare i ett land utanför EU/EES
När du som är medborgare i ett land utanför EU/EES och är anhörig till en EU/EES-medborgare har bott i Sverige i fem år tillsammans med din anhörige och hen har haft uppehållsrätt under hela perioden får du permanent uppehållsrätt. Som bevis på din permanenta uppehållsrätt ska du ansöka om ett permanent uppehållskort. Det kan du göra här.
Till dig med uppehållstillstånd
Om du har uppehållstillstånd på grund av anknytning och vill fortsätta bo i Sverige ska du i stället ansöka om att förlänga ditt uppehållstillstånd.
Till dig med permanent uppehållskort
Om du redan har permanent uppehållskort ska du inte lämna in en ny ansökan när giltighetstiden för ditt permanenta uppehållskort går ut. Du ska då stället boka tid hos Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna fingeravtryck till ett nytt uppehållskort.
Boka tid på Migrationsverket för att bli fotograferad och lämna dina fingeravtryck.
Ansök om ett permanent uppehållskort
Om du är medborgare i ett land utanför EU/EES och vill ha ett bevis på din permanenta uppehållsrätt ska du ansöka om ett permanent uppehållskort.
För att du ska kunna få ett permanent uppehållskort ska
- du sedan minst fem år tillbaka ha bott i Sverige och ha haft en relation med den familjemedlem som är EU/EES-medborgare
- din familjemedlem ha uppfyllt kraven för uppehållsrätt under den tiden
- du, om relationen till EU/EES-medborgaren har upphört efter att du kom till Sverige, kunna visa att du har bibehållen uppehållsrätt.
Krav för att använda e-tjänsten
För att kunna använda e-tjänsten behöver du
- ha en giltig e-postadress
- kopior av de sidor i ditt pass som visar personuppgifter, foto, namnteckning, passnummer, utfärdandeland, giltighetstid och om du har tillstånd att bo i andra länder än ditt hemland. För att passet ska vara godkänt måste det finnas en namnteckning. Läs mer om att göra korrekta passkopior.
Du kan också behöva skicka med
- inkomstuppgifter från Skatteverket för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren har arbetat i Sverige
- arbetsgivarintyg från samtliga arbetsgivare för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren har arbetat
- skattekonto för företaget från Skatteverket för de senaste fem åren om EU/EES-medborgaren varit egen företagare
- studieutdrag för de perioder som EU/EES-medborgaren har studerat
- dokument som visar hur EU/EES-medborgaren har försörjt er genom tillräckliga medel, till exempel pensionsutbetalningar, bankutdrag eller taxeringsuppgifter för inkomst från ett annat land än Sverige.