Viktigt att tänka på efter beviljat arbets­till­stånd

Om ansökan om arbetstillstånd blir beviljad, behöver du som arbetsgivare bland annat meddela Skatteverket, ha alla försäkringar på plats och spara arbetstagarens dokument.

Spara dokument

Det är viktigt att du som arbetsgivare sparar dokumenten från arbetstagaren om dennes rätt att vara och arbeta i Sverige. Du kan behöva visa dem för att bevisa att du har gjort de kontroller en arbetsgivare är skyldig att göra.

Dokumenten ska arkiveras under hela anställningstiden och 12 månader efter att anställningen tagit slut.

Viktigt att tänka på

När du anställer någon som är medborgare i ett land utanför EU, EES eller Schweiz ska du meddela Skatteverket.

En arbetsgivare som inte meddelar Skatteverket om en anställning av någon som är medborgare i ett land utanför EU, EES och Schweiz kan dömas till böter eller fängelse.

Mer information om denna skyldighet hittar du på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För att arbetstagaren ska kunna få arbetstillstånd måste du som arbetsgivare ha tecknat sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring för arbetstagaren när hen påbörjar sin anställning.

För att arbetstagaren ska kunna förlänga sitt arbetstillstånd måste han eller hon ha omfattats av sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring under hela den tid hen har haft arbetstillstånd i Sverige.

För att visa att försäkringarna har varit tecknade under hela anställningsperioden ska det framgå av dokumentet vilken dag försäkringarna började gälla och vilka försäkringsvillkoren är.

Den som befinner sig i Sverige kortare tid än ett år har inte samma rätt till sociala förmåner som de som är bosatta här. Det är därför viktigt att personen har en försäkring som täcker kostnader som kan uppstå till exempel vid sjukdom och olycksfall.

För att arbetstagaren ska kunna folkbokföra sig i Sverige, krävs att hen har uppehållstillstånd i minst ett år. Det innebär att arbetstagare och eventuellt familjemedlemmar som beviljats tillstånd för kortare tid än ett år inte kan folkbokföra sig.

Migrationsverket har inte möjlighet att ändra ett beslut i efterhand enbart med anledning av att personen inte kan folkbokföra sig. Det är därför viktigt att säkerställa att passet är giltigt under hela anställningsperioden. Man får aldrig ett tillstånd för längre tid än passets giltighetstid.

Migrationsverket kan utföra kontroller under ett pågående arbetstillstånd, så kallade efterkontroller. Vid efterkontrollen kontrollerar Migrationsverket att arbetstagaren har fått den lön och det försäkringsskydd som låg till grund för tillståndet.

Vid en efterkontroll ska du som arbetsgivare lämna uppgifter om löneutbetalningar och arbetstagarens försäkringsskydd. Uppgifterna lämnas på heder och samvete. Migrationsverket kan utdöma vite om du inte lämnar de uppgifter som vi har efterfrågat.

Om Migrationsverket vid en efterkontroll upptäcker att anställningsvillkoren som låg till grund för tillståndet inte har uppfyllts påbörjar Migrationsverket ett ärende om återkallande av tillståndet.

En arbetstagare som väljer att byta arbetsgivare under tiden som Migrationsverket utreder om arbetstillståndet ska återkallas har fyra månader på sig att ansöka om ett nytt arbetstillstånd för arbete hos den nya arbetsgivaren.

Om giltig­hetstid, förläng­ning och perma­nent uppe­hålls­till­stånd

En arbetstagare kan som mest få tillstånd för två år i taget. Om hen önskar fortsätta efter giltighetstiden, krävs att ni ansöker om förlängning av arbetstillståndet. När en person har haft tillstånd och arbetat i fyra år kan hen ansöka om permanent uppehållstillstånd. Ansökan görs samtidigt som arbetstagaren ansöker om förlängning av sitt arbetstillstånd.

Arbetstillstånd beviljas för den tid anställningen gäller men för högst två år i taget. Det betyder att även om anställningen gäller tills vidare, får arbetstagaren tillstånd för högst två år i taget. Man får dock aldrig ett tillstånd för längre tid än passets giltighetstid.

Om personen som ska arbeta hos dig har fått ett kortare tillstånd kan det bero på att hans eller hennes pass är giltigt kortare tid än anställningen. Ett kortare tillstånd än två år kan också bero på att Migrationsverket kan ha svårt att bedöma hur länge anställningen kommer att vara. Det gäller exempelvis om arbetet handlar om att bygga upp verksamheten i ett nystartat företag.

Om personen ska fortsätta arbeta hos dig efter att tillståndet slutat gälla ska hen ansöka om en förlängning av tillståndet. Personen har rätt att fortsätta arbeta under väntetiden om hen har haft arbetstillstånd i minst sex månader och ansökan har lämnats in innan det tidigare tillståndet gått ut. Det gäller även om det tidigare tillståndet hinner gå ut innan personen fått ett beslut på sin ansökan om förlängning.

Du som arbetsgivare ska påbörja en ny ansökan men behöver inte annonsera ut tjänsten

Vid en förlängning av ett arbetstillstånd ska du som arbetsgivare lämna information om anställningen på nytt, som berörd facklig organisation ska yttra sig över, men du behöver inte annonsera tjänsten igen. Du följer i övrigt samma steg som du gör vid en nyrekrytering. Sedan får arbetstagaren logga in och göra sin del av ansökan om förlängning.

Läs mer på sidan Påbörja ansökan om arbetstillstånd

Vid en ansökan om förlängt arbetstillstånd kommer Migrationsverket kontrollera att villkoren för arbetstillståndet har varit uppfyllda under föregående tillståndsperiod. Om villkoren som låg till grund för det tidigare tillståndet inte har varit uppfyllda under hela tillståndsperioden kommer arbetstillståndet inte att förlängas.

När en person har haft tillstånd och arbetat i 48 månader kan hen ansöka om permanent uppehållstillstånd. Arbetstagaren ansöker om förlängning av sitt arbetstillstånd och kan samtidigt ansöka om permanent uppehållstillstånd.

Om arbetstagaren ansöker om permanent uppehållstillstånd i samband med ansökan om förlängt arbetstillstånd kan Migrationsverket behöva vänta med beslut. Detta beror på att vi bara kan fatta beslut om permanent uppehållstillstånd när det tidsbegränsade uppehållstillståndet har tagit slut.

Om vi måste vänta kan vi inte uppfylla målet att handlägga ansökningar gällande högkvalificerad arbetskraft inom 30 dagar. Därför rekommenderar vi att ansökan om förlängt arbetstillstånd och permanent uppehållstillstånd inte görs mer än 30 dagar innan det befintliga arbetstillståndet slutar gälla.

För att få permanent uppehållstillstånd måste arbetstagaren uppfylla kraven för förlängt arbetstillstånd och dessutom ska han eller hon

  • ha haft arbetstillstånd som arbetstagare och arbetat i Sverige i fyra år under de senaste sju åren
  • kunna försörja sig själv
  • leva ett skötsamt liv.

Med ett permanent uppehållstillstånd har man rätt att arbeta i Sverige utan tidsbegränsning inom alla yrken.

Om anställningen upphör

Om du säger upp den anställde får han eller hon stanna i Sverige i tre månader för att söka ett nytt arbete och lämna in en ny ansökan under pågående tillståndstid. I annat fall kan Migrationsverket återkalla arbetstillståndet och besluta om utvisning.

Nytt till­stånd krävs vid föränd­ringar

Vid förändringar, som byte av yrke, ägare eller organisationsnummer, behöver ni ett nytt arbetstillstånd.

Ett arbetstillstånd är alltid begränsat till ett visst yrke. Det innebär att om du erbjuder en ny anställning inom ett annat yrke måste den nya tjänsten ha utannonserats.

Du ska då på nytt lämna information om anställningen och arbetstagaren ska ansöka om nytt arbetstillstånd. Detta gör du, precis som tidigare, via e-tjänsten Information om anställningen.

Arbetstagaren får börja arbeta hos dig direkt när ansökan har lämnats in – under förutsättning att personen har haft arbetstillstånd i minst sex månader och ansöker innan det tidigare tillståndet slutar gälla.

Om företaget byter organisationsnummer, den anställde genom ägarbyte får en ny arbetsgivare, nya arbetsuppgifter eller om arbetsvillkoren förändras gäller inte längre arbetstagarens arbetstillstånd. Du behöver därför lämna information om anställningen igen och arbetstagaren ska därefter ansöka om nytt arbetstillstånd. Du kan lämna information om anställningen i e-tjänsten. Arbetstagaren får börja arbeta innan det nya arbetstillståndet är färdigt under förutsättning att personen har haft arbetstillstånd i minst sex månader och ansöker innan giltighetstiden för det gamla tillståndet gått ut.

Du kan bli skyldig att anmäla försäm­ringar

Migrationsverket kan besluta om anmälningsskyldighet. Då måste du som arbetsgivare anmäla försämringar för de anställda som har arbetstillstånd.

Anmälningsskyldighet för vissa branscher

Arbetsgivare inom vissa branscher kan bli skyldiga att anmäla till Migrationsverket om anställningsvillkoren försämras för de anställda som har arbetstillstånd. Det kallas anmälningsskyldighet.

Migrationsverket kan besluta om anmälningsskyldighet i samband med beslut om arbetstillstånd och meddelar då arbetsgivaren om detta.

Anmälningsskyldigheten innebär att under tiden som arbetstagaren har tillstånd att arbeta hos dig är du skyldig att anmäla om något av anställningsvillkoren ändras till det sämre, jämfört med uppgifterna i anställningsavtalet som låg till grund för arbetstillståndet.

Om du har fått beslut om anmälningsskyldighet, men trots detta inte anmäler eventuellt försämrade anställningsvillkor, kan du dömas till böter eller fängelse.

Om villkoren försämras så att de inte längre uppfyller kraven för arbetstillstånd kan Migrationsverket återkalla arbetstillståndet.

Gör din anmälan om försämrade anställningsvillkor skriftligt till Migrationsverket senast en månad efter det att de försämrade anställningsvillkoren börjat tillämpas.

Lämna anmälan vid ett av Migrationsverkets servicecenter, eller skicka den med post till:

Migrationsverket
Box 3100
903 03 Umeå

Ange företagets namn och organisationsnummer, arbetstagarens fullständiga namn och beteckningsnummer när ni gör anmälan.

Beskriv de försämrade villkoren vad gäller lön, försäkringsskyddet och övriga anställningsvillkor. Skriv rubrik ”Anmälan om försämrade anställningsvillkor” och bifoga kopia på avtal för de nya villkoren.

Om Migrationsverket avslår ansökan

Beslut om att avslå ansökan om arbetstillstånd kan överklagas. Information om hur man gör finns i arbetstagarens beslut.

Sidan senast uppdaterad: