Viktigt att tänka på efter beviljat arbetstillstånd
Om ansökan om arbetstillstånd blir beviljad, behöver du som arbetsgivare bland annat meddela Skatteverket, ha alla försäkringar på plats och spara arbetstagarens dokument.
Spara dokument
Det är viktigt att du som arbetsgivare sparar dokumenten från arbetstagaren om dennes rätt att vara och arbeta i Sverige. Du kan behöva visa dem för att bevisa att du har gjort de kontroller en arbetsgivare är skyldig att göra.
Dokumenten ska arkiveras under hela anställningstiden och 12 månader efter att anställningen tagit slut.
Viktigt att tänka på
Om giltighetstid, förlängning och permanent uppehållstillstånd
En arbetstagare kan som mest få tillstånd för två år i taget. Om hen önskar fortsätta efter giltighetstiden, krävs att ni ansöker om förlängning av arbetstillståndet. När en person har haft tillstånd och arbetat i fyra år kan hen ansöka om permanent uppehållstillstånd. Ansökan görs samtidigt som arbetstagaren ansöker om förlängning av sitt arbetstillstånd.
Om anställningen upphör
Om du säger upp den anställde får han eller hon stanna i Sverige i tre månader för att söka ett nytt arbete och lämna in en ny ansökan under pågående tillståndstid. I annat fall kan Migrationsverket återkalla arbetstillståndet och besluta om utvisning.
Nytt tillstånd krävs vid förändringar
Vid förändringar, som byte av yrke, ägare eller organisationsnummer, behöver ni ett nytt arbetstillstånd.
Du kan bli skyldig att anmäla försämringar
Migrationsverket kan besluta om anmälningsskyldighet. Då måste du som arbetsgivare anmäla försämringar för de anställda som har arbetstillstånd.
Anmälningsskyldighet för vissa branscher
Arbetsgivare inom vissa branscher kan bli skyldiga att anmäla till Migrationsverket om anställningsvillkoren försämras för de anställda som har arbetstillstånd. Det kallas anmälningsskyldighet.
Migrationsverket kan besluta om anmälningsskyldighet i samband med beslut om arbetstillstånd och meddelar då arbetsgivaren om detta.
Anmälningsskyldigheten innebär att under tiden som arbetstagaren har tillstånd att arbeta hos dig är du skyldig att anmäla om något av anställningsvillkoren ändras till det sämre, jämfört med uppgifterna i anställningsavtalet som låg till grund för arbetstillståndet.
Om du har fått beslut om anmälningsskyldighet, men trots detta inte anmäler eventuellt försämrade anställningsvillkor, kan du dömas till böter eller fängelse.
Om villkoren försämras så att de inte längre uppfyller kraven för arbetstillstånd kan Migrationsverket återkalla arbetstillståndet.
Om Migrationsverket avslår ansökan
Beslut om att avslå ansökan om arbetstillstånd kan överklagas. Information om hur man gör finns i arbetstagarens beslut.