Stöd till arbetsgivare inför ansökningsprocessen
Som arbetsgivare har du mycket att tänka på när du ska rekrytera medarbetare från länder utanför EU. Om du ska anställa högkvalificerad arbetskraft kan du därför få extra stöd inför ansökan om arbetstillstånd, ett stöd som anpassas utifrån ditt behov och rekryteringssituation.
Även om alla arbetsgivare självklart är välkomna att kontakta oss för vägledning, har vi på Migrationsverket ett utpekat uppdrag att främja rekrytering av högkvalificerad arbetskraft. Därför finns nu ett särskilt team som ger extra stöd till dig som ska anställa just högkvalificerad arbetskraft. Du hittar en definition av vad detta innebär längre ned på sidan.
Du får extra stöd anpassat till din rekryteringssituation
Vi vill att du som rekryterar högkvalificerad arbetskraft ska få goda förutsättningar att lämna in kompletta ansökningar och få snabba beslut. Därför får du extra stöd av särskilda informatörer som är experter på arbetstillståndsprocessen. De ger dig skräddarsydd information anpassad till din aktuella rekryteringssituation. Stödet kan bestå av enstaka kontakter via mejl eller telefon, samt vid behov även personliga möten.
Även du som är ombud och representerar arbetsgivare i ansökningsprocessen, kan få det extra stödet. Kraven för att få arbetstillstånd är dock desamma.
Nytt sorteringssätt ger snabbare hantering
Migrationsverket har infört ett nytt sätt att sortera ansökningar utifrån yrke och bransch. I kombination med att tidigt identifiera kompletta ansökningar, kan vi hantera kompletta ansökningar för högkvalificerad arbetskraft inom 30 dagar.
Nystartade företag kan också få stöd
Företag som är nystartade och har varit aktiva i mindre än 12 månader kan få extra stöd inför rekrytering av högkvalificerad arbetskraft. Däremot kan de inte förvänta sig beslut inom 30 dagar, eftersom nystartade företag kräver extra utredning.
Företag i branscher med högre utredningskrav kan inte få stöd
Den extra servicen till arbetsgivare som rekryterar högkvalificerad arbetskraft gäller inte arbetsgivare inom branscher där Migrationsverket tillämpar högre utredningskrav för att motverka fusk och människoexploatering.
Vi samverkar för bra samarbete
För att du som arbetsgivare ska få bra förutsättningar att hålla dig uppdaterad kring aktuella frågor, samverkar Migrationsverket med bransch- och arbetsgivarorganisationer. Vi träffas på samverkansmöten och delar med oss av aktuell och relevant information – som bransch- och arbetsgivarorganisationerna sedan ska dela vidare i sina kanaler.
Vårt gemensamma mål är att öka andelen kompletta ansökningar, något som gagnar oss alla. Samverkansmötena är samtidigt ett sätt för Migrationsverket att ta del av information som kan ge andra goda effekter; förbättrad information, förbättrade processer eller mer användarvänliga tjänster. Vi håller samverkansmötena regelbundet och följer upp dem med statistik för att bli säkra på att insatserna ger effekt.
Så gör du för att få extra stöd
Ska du rekrytera högkvalificerad arbetskraft och vill få stöd? Fyll då i formuläret nedan, så återkopplar våra experter inom några dagar.
Ta kontakt för att få stöd inför rekrytering av högkvalificerad arbetskraft
Observera att det extra stödet inte innebär att Migrationsverket tar över ansvaret för en korrekt ifylld ansökan och inte innebär några förhandsbesked. Vi ber också att ni läser på om kraven och ansökningsprocessen innan ni tar kontakt, så att vi kan utnyttja allas vår tid effektivt och i stället gå direkt på era unika behov och frågor.