Ditt ansvar som arbetsgivare
Du som anställer en person som är medborgare i ett land utanför EU ska kontrollera att personen har rätt att vara och arbeta i Sverige samt underrätta Skatteverket om anställningen.
Spara dokument
Det är viktigt att du som arbetsgivare sparar dokumenten från arbetstagaren om dennes rätt att vara och arbeta i Sverige. Du kan behöva visa dem för att bevisa att du har gjort de kontroller en arbetsgivare är skyldig att göra.
Dokumenten ska arkiveras under hela anställningstiden och 12 månader efter att anställningen tagit slut.
Kravet på att kontrollera rätten att vara och arbeta i Sverige och meddela Skatteverket gäller inte när du anställer personer som är medborgare i ett land inom EU, EES eller Schweiz. Det gäller heller inte familjemedlemmar till dessa oavsett familjemedlemmens medborgarskap.
Kontrollera personens rätt att vara i Sverige
För att kontrollera att någon har rätt att vara och arbeta i Sverige kan du som arbetsgivare be personen som ska arbeta hos dig att ta med dokument som visar detta. Det kan till exempel vara
- ett uppehållstillståndskort
- en kopia av ett beslut från Migrationsverket om uppehålls- och arbetstillstånd
- ett LMA-kort.
Rätt att börja arbeta när ansökan har lämnats in
En person som har haft ett tidsbegränsat arbetstillstånd i minst sex månader har rätt att fortsätta arbeta när ansökan har lämnats in. Förutsättningen är att personen ansöker om ett nytt arbetstillstånd innan det tidigare tillståndet går ut. Om personen byter arbetsgivare ska en ny ansökan lämnas in innan det tidigare tillståndet går ut och senast samma dag som arbetet påbörjas. Om Migrationsverket beslutar att inte ge fortsatt tillstånd har personen ändå rätt att fortsätta arbeta till dess att beslutet om utvisning har fått laga kraft.
Om du är osäker på om en person har rätt att arbeta hos dig är du välkommen att kontakta Migrationsverket.
Underrätta Skatteverket
När du anställer någon som är medborgare i ett land utanför EU, EES eller Schweiz ska du meddela Skatteverket.
En arbetsgivare som inte meddelar Skatteverket om en anställning av någon som är medborgare i ett land utanför EU, EES och Schweiz kan dömas till böter eller fängelse.
Mer information om denna skyldighet hittar du på Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Spara kopior på dokument som visar att personen har rätt att vara och arbeta i Sverige. Dokumenten ska arkiveras under hela anställningstiden och 12 månader efter att anställningen tagit slut.
Förbud mot diskriminering (EV TA BORT?)
Ingen person får diskrimineras i arbetslivet på grund av till exempel nationellt eller etniskt ursprung eller hudfärg. Arbetsgivaren bör vara medveten om att kontrollen av arbetstagaren inte får göras på ett diskriminerande sätt. För att undvika diskriminering bör därför arbetsgivaren inte heller ta beslut om att kontrollera en arbetstagares rätt att vara och arbeta i Sverige baserat endast på arbetstagarens etniska ursprung, hudfärg eller språkkunskaper.
Läs mer om förbud mot diskriminering i Migrationsverkets allmänna råd till arbetsgivare.
Migrationsverkets allmänna råd till arbetsgivare Pdf, 254.3 kB, öppnas i nytt fönster.
Viktigt om sanktioner mot arbetsgivare
Den 1 augusti 2013 infördes ett EU-direktiv som innebär att en arbetsgivare eller uppdragsgivare som medvetet eller på grund av oaktsamhet anställer någon som inte har rätt att vara eller arbeta i Sverige kan få betala en straffavgift, fråntas rätten till alla offentliga stöd, bidrag och förmåner under fem år, bli återbetalningsskyldig till tidigare utbetalda bidrag och/eller dömas till böter eller fängelse.