Uppdrag för att motverka brott

För att kunna genomföra reformer inom migrationsområdet krävs både kraftsamling och organisation. Migrationsverkets generaldirektör har beslutat om uppdrag inom flera prioriterade områden för att stärka arbetet. Ett av områdena är vårt samlade arbete för att förebygga och motverka missbruk, säkerhetshot, välfärdsbrott och grov organiserad brottlighet i enlighet med uppdrag från regeringen.

Migrationsverket samverkar med andra myndigheter för att förebygga brott och missbruk av välfärdssystemen. Vi medverkar i insatser mot arbetslivskriminalitet, människohandel och andra former av organiserad brottslighet. Tillsammans med Polismyndigheten och Säkerhetspolisen samverkar vi för att upptäcka säkerhetshot och krigsförbrytare.

Vi arbetar med dessa frågor

Orga­ni­serad brotts­lighet

Migrationsverket medverkar i den myndighetsgemensamma satsningen som ska bekämpa den organiserade brottsligheten. Satsningen leds av Polismyndigheten och utgår från en gemensam inriktning och lägesbild som beslutas av Samverkansrådet, där de myndigheter som ingår representeras av sin generaldirektör eller motsvarande. De tre inriktningar som styr arbetet går mot: strategiska personer, aktörs- eller fenomenbaserad organiserad brottslighet samt utsatta områden.

Arbetet bedrivs vid sju regionala (RUC) och ett nationellt underrättelsecenter (NUC) runtom i landet.

Polisen: Myndighetsgemensam lägesbild organiserad brottslighet 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Polisen: Myndigheter i samverkan mot den organiserade brottsligheten 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Arbets­livskri­mi­na­litet

Regeringen har gett Migrationsverket och åtta andra myndigheter i uppdrag att ta fram gemensamma kontrollmetoder för att motverka regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Kärnan i arbetet är genomförandet av gemensamma arbetsplatsinspektioner. Arbetet utgår från de gemensamma arbetslivskriminalitetscentren (AKC) och hålls samman av Arbetsmiljöverket. Det finns sju regionala AKC i Sverige. De är samlokaliserade med de regionala centren mot den organiserade brottsligheten.

Förlängd tid för uppdraget att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan (regeringen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Männi­sko­handel

Migrationsverket ska bidra till arbetet mot människohandel och liknande brott. I det ingår att upptäcka offer för misstänkt människohandel och rapportera misstänkt brottslighet till Polismyndigheten. Om den utsatta personen samtycker kan Migrationsverket knyta kontakt med Jämställdhetsmyndighetens regionkoordinatorer för att ge stöd till brottsoffret. Ofta har brotten en internationell koppling och vi arbetar aktivt för att inte det ska var möjligt att våra olika tillstånd används i brottsliga syften.

Migrationsverket ingår i samarbetet "Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel" tillsammans med bland annat Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten. Arbetet samordnas av Jämställdhetsmyndigheten och fokuserar på att stötta brottsoffer och på att motverka efterfrågan som driver människohandeln.

Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (jamstalldhetsmyndigheten.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Felak­tiga utbe­tal­ningar

Migrationsverket samarbetar med andra myndigheter för att utbetalningar från välfärdssystemen ska vara korrekta. Ofta kommer uppdrag från regeringen som kräver samverkan mellan myndigheter. De myndigheter som betalar ut pengar är enligt lag skyldiga att underrätta varandra om misstänkt felaktiga utbetalningar.

Motstånds­kraft hos rätts­vår­dande and utbe­ta­lande myndig­heter

Försäkringskassan har tagit initiativ till ett samarbete mellan myndigheter för att arbeta mot missbruk och brott i välfärdssystemen. Målet är ett närmare, strukturerat och långsiktigt samarbete mellan myndigheterna för att förhindra att utbetalningar sker på felaktig grund.

Säker­hetshot

Migrationsverket ska hjälpa Säkerhetspolisen i deras arbete att förebygga och avslöja brott mot Sveriges säkerhet och i frågor som rör terrorism. Det innebär bland annat att vi ska uppmärksamma möjliga säkerhetshot i ärenden om uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap. Vissa ärenden skickar vi på remiss till Säkerhetspolisen. Om de bedömer att personen utgör ett säkerhetshot lämnar de en så kallad erinran – det betyder att de exempelvis föreslår att Migrationsverket ska avslå ansökan av skäl som rör Sveriges säkerhet.

Läs mer om Migrationsverkets arbete för att upptäcka säkerhetshot

Migrationsverket är en del av Samverkansrådet mot terrorism. Det är ett samarbete mellan femton svenska myndigheter och ska stärka Sveriges förmåga att motverka och hantera terrorism. Rådet har en tydlig roll i den nationella strategin mot terrorism.

Läs mer om Samverkansrådet mot terrorism Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och den nationella strategin mot våldsbejakande extremism och terrorism Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Krigs­för­bry­telser m.m.

Migrationsverket har en skyldighet att anmäla till Polismyndigheten eller åklagare om det i ett ärende finns misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten eller krigsförbrytelser. Det finns därför ett nära samarbete med de delar av polisen och Åklagarmyndigheten som utreder sådana brott.

Sidan senast uppdaterad: