Det här gör Migrationsverket

Migrationsverkets uppdrag är att pröva ansökningar för personer som söker sig till Sverige av olika skäl, till exempel för att arbeta, studera eller få skydd.

I Migrationsverkets uppdrag ingår, utöver att pröva ansökningar för personer som söker sig till Sverige, bland annat att erbjuda boende till asylsökande, att betala ut statlig ersättning till kommuner och regioner och att säkerställa ett effektivt mottagande och återvändande. Vi ska bidra till en långsiktigt hållbar migration till Sverige och till ett konkurrenskraftigt Sverige.

Vi arbetar på uppdrag av riksdag och rege­ring

Migrationsverket får sitt uppdrag från riksdag och regering, som är de som formar Sveriges migrationspolitik. Riksdagen stiftar de lagar som styr vår verksamhet och regeringen styr oss genom förordningar, regleringsbrev och löpande uppdrag. Vi svarar också på remisser från regeringen, som vill ha vår syn på vilka konsekvenser olika förslag kan få om de genomförs. Genom prognoser rapporterar vi flera gånger om året till regeringen om hur migrationen till Sverige bedöms se ut i en nära framtid. Vårt arbete styrs också av flera internationella överenskommelser och konventioner.

Regleringsbrevet 2025 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Migrationsverkets prognoser

Lagar och regler

Huvud­sak­liga områden

Här kommer en kort sammanställning av de huvudsakliga områden som Migrationsverket ansvarar för.

För att arbeta i Sverige behöver medborgare utanför EU ett arbetstillstånd. Den som vill flytta till Sverige för att arbeta måste ha fått en anställning i Sverige. Anställningen ska även ge en lön som det är möjligt för personen att uppnå god försörjning samt kunna försörja sina eventuellt medföljande familjemedlemmar på.

Arbeta i Sverige

Den som vill studera i Sverige längre tid än tre månader behöver ett uppehållstillstånd. För att kunna ansöka om det ska studenten först ha blivit antagen till heltidsstudier i Sverige. Studenten ska också kunna visa att hen kan försörja sig under hela studietiden.

Studera i Sverige

Personer som har bott i Sverige sammanhängande under några år kan ansöka om svenskt medborgarskap. Det finns olika krav för vuxna, unga och barn som måste vara uppfyllda för att få svenskt medborgarskap.

Bli svensk medborgare

En medborgare i ett land utanför EU som vill flytta till en familjemedlem i Sverige behöver ett uppehållstillstånd. Som familjemedlem räknas make eller maka, registrerad partner eller sambo samt barn under 18 år. Personen i Sverige måste i de flesta fall kunna försörja sig själv och de familjemedlemmar som ska flytta hit.

Flytta till någon i Sverige

En person som är förföljd eller riskerar förföljelse eller omänsklig behandling i sitt hemland kan söka asyl i Sverige. Uppehållstillstånd beviljas till den som bedöms vara flykting enligt FN-konventionen eller alternativt skyddsbehövande i enlighet med EU:s gemensamma regler. Migrationsverket erbjuder ett tillfälligt boende under tiden som aslysökande väntar på beslut.

Skydd och asyl i Sverige

Varje år får ett antal flyktingar möjlighet att flytta till Sverige genom den svenska flyktingkvoten. För att bli erbjuden så kallad vidarebosättning till Sverige måste man vara registrerad hos UNHCR, FN:s flyktingorgan.

Sveriges flyktingkvot

En medborgare i ett land utanför EU som vill besöka Sverige under längre tid än 90 dagar måste ha ett uppehållstillstånd. En person som vill besöka Sverige kortare tid än tre månader behöver inget uppehållstillstånd, men kan behöva ett visum.

Uppehållstillstånd för besök

Besöka Sverige med visum

Personer som inte beviljas uppehållstillstånd måste återvända till sitt ursprungsland. En viktig del av ett rättsäkert och trovärdigt asylssystem är ett humant, hållbart och välfungerande återvändande.

Personer som har fått ett avvisnings- eller utvisningsbeslut kan välja att bo på ett återvändandecenter eller i eget boende tills de ska lämna Sverige. En person som inte samarbetar i sitt återvändande kan få beslut om att ställas under uppsikt eller tas i förvar.

Läs mer om återvändandecenter

Läs mer om uppsikt och förvar

Uppdrag för att motverka brott

Migrationsverket samverkar med andra myndigheter för att förebygga brott och missbruk av välfärdssystemen. Vi medverkar i insatser mot arbetslivskriminalitet, människohandel och andra former av organiserad brottslighet.

Uppdrag för att motverka brott

Samverkan med andra inom Sverige, EU och inter­na­tio­nellt

Migrationsverket samverkar med många aktörer i samhället inom migrationsområdet. Samarbete med andra är en förutsättning för att vi ska klara vårt uppdrag och bidra till samhället.

Håll­barhet och mänsk­liga rättig­heter

Svensk migrationspolitik och lagstiftning bygger på internationella överenskommelser som Sverige har skrivit under. Bland annat är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter en hörnsten i migrationspolitiken.

Migrationsverket har ett större ansvar än många andra myndigheter för att de mänskliga rättigheterna får en konkret innebörd. Frågan om enskilda personers fri- och rättigheter blir tydlig bland annat när Migrationsverket fattar beslut om att frihetsberöva en person, genom att ta personen i förvar i väntan på utvisning.

Hållbarhet

Mänskliga rättigheter

Lifos

Lifos är Migrationsverkets databas för landinformation och rättslig styrning, där du hittar aktuell information och analys om länder och regioner från vilka människor söker sig till Sverige.

Lifos databas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan senast uppdaterad: